שתף קטע נבחר

קחי לך תפוחים ותמרים: 2 מתכוני חרוסת

סביר להניח שבכל בית בישראל נמצא מתכון אחר לחרוסת - ככל הנראה הדבר הכי אטרקטיבי בצלחת ליל הסדר. אם אין לכם עדיין את ה-מתכון שלכם, רותי קינן ממליצה לכם על שתי גרסאות משלה - אחת עם תפוחים ואחת עם תמרים

כל ילד בגן יודע לדקלם את הסיבה שבגללה אנו מצווים לאכול חרוסת, על פי ההגדה: זכר לטיט ששימש את אבותינו לליבון לבנים, אי שם במצרים. לא צריך לחפש דמיון בין תערובת האגוזים הזאת לבוץ מהנילוס, ההיגיון פועל כאן בדיוק כמו כנף העוף שהפכה לזרוע נטויה או המרור שהפך לחסה. על מסורת לא שואלים קושיות.

 

רוצים עוד מתכוני חרוסת?

טיט מתוק - 8 מתכוני חרוסת מסורתיים

מרוקנית, מצרית והולנדית: שלושה סוגי חרוסת

חרוסת - המתיקות שלפני

הטוב שבכל העדות: החרוסת של פסקל

 

 טיט או סתם תערובת פירות מתוקה, החרוסת הזכורה לי מבית סבתי היתה דווקא אחת ההברקות של הקערה, שאותה הורשינו לטעום עם מצה עוד בטרם הארוחה. לעומת המראֶה הבלתי מצודד בעליל שלה – טעמה היה מפתיע, רווי ביין. את הדמיון לטיט סיפק בטעמי הילדותי הטעם הקהה משהו של האגוזים, המרכיב העיקרי בה. היא גם לא היתה מתוקה מדי – סבתא שלי, עליה השלום, האמינה כנראה שאבותינו הקדמונים לא ליקקו דבש במצרים.

 

למיטב זכרוני, החרוסת הזו הכילה המון אגוזים, תפוחים ויין קידוש מתוק ולא תובלה כלל. האגוזים ספחו את היין ומיץ התפוח, שבדרך מסתורית הדגישו את פריכותם. צבעה היה עכברי משהו, מעין חום-אפרפר, וממש לא מעורר תיאבון. אבל השידוך למצה עשה לה טוב ולא היה מי שסירב לה – בין אם כאקט מסורתי ובין אם כמאכל טעים. הכמות שניפקה סבתי לא הותירה מעולם עודפים ליתר ימי הפסח, וממילא, איש לא חשב שאפשר לעשות בה גם שימושים אחרים.

 

לימים, התוודעתי גם למינים אחרים של חרוסת, המקובלים בעדות אחרות: כאלה המבוססות בעיקר על תמרים, על המון פירות יבשים, על דבש וסילאן. כל התערובות שניסיתי היו כל כך מתוקות וטעימות עד כי התקבלו אצלנו מייד כממרחים לכל ימות הפסח ואף לאחריו. אני ממליצה עליהן בחום גם כמליות לבלינצ'ס או לעוגיות כמו מעמול ורוגלך.

 

אם אין לכם מתכון מסורתי העובר במשפחה, או אם איבדתם אותו ואתם מנסים לשחזר, ואם סתם בא לכם על משהו שהוא גם חובה בליל הסדר וגם מהנה לכל הזדמנות אחריו - הנה שתי וריאציות מוצלחות.

 

חרוסת תפוחים ואגוזים

המרכיבים:

200 גרם אגוזי מלך או פקאן טחונים

2 תפוחים, מגוררים

2 כפות יין קידוש מתוק

2 כפות דבש או סוכר

1/2 כפית קינמון

100 גרם צימוקים (לא הכרחי)

 

אופן ההכנה:

  1. מערבבים את כל החומרים לתערובת אחידה. מתקבל ממרח שאינו משחתי – אלא עם חתיכות. אם רוצים מרקם אחיד וחלק, מעבדים את התערובת למחית בבלנדר או במעבד מזון.


חרוסת תמרים, מימין, וחרוסת תפוחים, משמאל (צילום: ירון ברנר)

 

חרוסת תמרים, פירות יבשים ואגוזים

המרכיבים:

350 גרם תמרים מגולענים

1/2 כוס (כ-100 גרם) פירות יבשים (תאנים, משמשים, שזיפים, צימוקים)

100 גרם אגוזי מלך או פקאן

2 כפות סילאן

מעט ג'ינג'ר (זנגביל) מיובש טחון

מעט ציפורן טחון

כ-1/4 כוס יין קידוש מתוק אדום

 

אופן ההכנה:

  1. שמים את התמרים, הפירות היבשים, האגוזים והתבלינים בקערת מעבד מזון או בלנדר.
  2. מוסיפים חצי מכמות היין ומתחילים לעבד. מוסיפים בהדרגה מהיין עד שמתקבלת מחית חלקה (או במרקם הרצוי).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המתוקות של רותי
צילום: ירון ברנר
מומלצים