שתף קטע נבחר

"בפסח אנחנו לא מסתכלים דרך החור שבגרוש"

הרשתות מכשירות את סניפיהן לכבוד הפסח, אבל כל אחת עושה זאת באופן שונה. בפיצה האט מכשירים דווקא את הסניפים הלא כשרים, במגה לא יאפשרו להעביר מוצרי חמץ בקופה, אבל חלקם כן יעברו בגלל תקלה, ומסתבר שבאיקאה - הכי מחמירים מכולם. וכמה הן מוציאות על כל זה? לא מעט. למה? "בשביל הלקוחות"

חג הפסח עולה לא מעט כסף לרשתות מזון ושיווק שמוכרות מזון בתחומן. ומשום מה, רבות מהן בכל זאת מסלקות את החמץ מגבולותיהן כשהערב יורד והחג האביבי שוב איתנו כאן. אבל כל אחת, עושה זאת בדרכה שלה.

 

כי כמו שיש עשרות סוגי כשרויות, כך הרשתות בפסח: כל אחת אוכפת על עצמה חוקי כשרות, שלרוב - היא עצמה המציאה.

 

ישנן רשתות שמכשירות בהכשר מלא שתעודה בסופו, אחרות מכשירות חלק מהסניפים, סוגרות חלק אחר ובחלק נוסף מוכרות חמץ. קחו למשל את ארקפה, שהכשירה את בית הקפה שלה בקניון רמת אביב, אבל לא הכשירה סניפים אחרים. למה? כי כל קניון רמת אביב אמור להיות כשל"פ. לעומת זאת, בעזריאלי אמרו לנו שהקניון לא משית על חנויותיו מדיניות כלשהי, וכל חנות שומרת כשרות לגופה.

 

 

ישנן רשתות שבפסח יחדלו ממכירת חמץ, אבל אין להן הכשר רשמי משום רבנות. ברשתות המרכולים, יכסו כמדי שנה, מדפים חמצים ביריעות בד. קונים חוטאים ינסו לשלוף מאחוריהן חמץ לסוגיו, ויוכלו בקלות להלך עמו בקרבת חללי הסופר הכשרים, אבל רשויות הסופר לא יאפשרו השנה להעביר את רוב החמץ בקופה. מבלבל? למדי.

 

פיצה האט: הסניפים הכשרים סגורים והלא כשרים יגישו כשר

פיצה למשל, היא אחד המאכלים שהפסח בעבר עורר אליהם כיסופים אדירים. אבל הימים הללו חלפו והפיצה הכשרה הוצגה לעולם וגם הפסח הזה, מטיילים ונופשים בחוהמ"פ ידרשו להשביע את תאוותם לפיצה נטולת חמץ.

  

בפיצה האט, נוצר מצב משונה: דווקא הסניפים הכשרים יהיו סגורים ומסוגרים בפסח. ואילו הסניפים הלא כשרים יגישו פיצה מבצק תירס וימנעו ממכירת חמץ.

 

לארי לוין, סמנכ"ל השיווק, מנמקת.

 

"בסניפים הכשרים אנחנו במילא מגישים אוכל כשר, הם פשוט פתוחים בשבת. לכן זו לא היערכות קשה. למרות שאין השגחה, לא נכנס חמץ לסניפים: אין בצק תופח ואין חיטה, כי הפיצות האלה גם טובות לחולי צליאק ואסור שייגע בהן גלוטן. זה יהיה סוג של פיילוט לפיו נחליט אם לשווק פיצות לחולי צליאק גם לא בפסח".

 

למה לא להכשיר את הסניפים בסיוע הרבנות?

 

"זה עולה כסף וגורם נזק לציוד, מפני שחלק מהליך ההכשרה כולל שריפה של תנורים ואחר כך נאלץ להחליפם. אז אנחנו עוצרים את העבודה לפני הפסח ומתארגנים בהתאם, בעצמנו.

 

"בצק התירס מגיע בדיוק בערב החג ונשמר במקררים שמיועדים לפסח בלבד. המחיר זהה, ואפילו יהיו מבצעים, והבצק לא פחות טעים מהבצק הרגיל. יהיו גם גלידות כשרות לפסח וקינוחים אחרים מבדרך כלל".

 

למה להכשיר בכלל?

 

"זה שירות ללקוח. בחופש, בזמן בילוי משפחתי, אנשים רעבים לפיצה ורבים נמנעים מאכילת חמץ לכן אנחנו רוצים לאפשר להם ליהנות מהמוצרים שלנו. עד 2009 היינו בכלל סגורים בחול המועד, ובעקבות ההצלחה בשנה שעברה – עלייה של 50% במכירות, החלטנו להמשיך עם זה".

 

מקדונלד'ס תמכור חמץ ביישובים ערביים. ברגר וראנץ' כשרות

משה גבאי, מנכ"ל, יוכל להתגאות בתעודות "כשר לפסח" בכל 55 סניפי הברגר קינג ו-52 סניפי הבורגר ראנץ' שבניהולו. "חלקם הוכשרו בשישי, חלק אחר יוכשר במוצ"ש וחלק נוסף בראשון", הוא מסביר. "מגיע משגיח כשרות, מגעיל כלים, עובר עם אש גלויה על המכשירים. אנחנו רוצים שהקהל שרגיל לאכול כשר ירגיש בנוח".

 

ההליך הזה נכלל בשכר החודשי של המשגיחים?

 

"לא. זו תוספת לשכרם. ויש רבנויות מסוימות ששולחות משגיח נוסף, במיוחד לפסח. מדובר בעשרות אלפי שקלים כי צריך להחליף כלים ולרכוש מוצרים כשרים, וכל ההשקעה הזאת ל-3 ימים".

 

לא כל סניפי שתי הרשתות יקבלו כשרויות זהות. "יש סניפים עם כשרות רגילה של הרבנות המקומית, יש עם מהדרין, ויש אחרים עם כשרות של בית יוסף. כל מקרה לגופו", אומר גבאי. "את הרשימה אפשר למצוא באתר שלנו".

 

למה אתם משקיעים כך?

 

"זה לא רק מוטו כלכלי, אלא מתן מענה לצורך. בפסח אנחנו לא מסתכלים דרך החור שבגרוש.

 

"אז אנחנו מרוויחים פחות, אבל לא מפסידים בגלל העלייה בקונים. זה חלק מהצורך במתן שירות של רשת לקהל לקוחותיה".


"השקעה רבה ל-3 ימים". בורגר ראנץ' (צילום: עמית מגל)

 

המתחרה, מקדונלד'ס, מכשירה בלילה שלפני פסח רק את הסניפים שאוחזים כבר בתעודת כשרות (רבנות מקומית), 32 במספר. רוב סניפי הרשת (110 סניפים), גם הלא מוכשרים, יציעו תפריט שכולל לחמניות שחמץ לא כלול בהן.

 

13 סניפים יוותרו לא כשרים בעליל, רובם בקרבת או בתוככי ישובים לא יהודיים כסכנין, ירכא ואום אל פאחם.

 

הרבוע הכחול: 1,500-700 שקל לסניף

ברבוע הכחול, מכשירים לפני הפסח לא פחות מ-200 סניפים של מגה בול, מגה בעיר ושפע שוק. זאת אומרת - את כולם. כמה זה עולה לה? "800-700, לפעמים גם 1,500 שקל לכל סניף", אומר גורם במגה. תעשו חשבון ותראו שמדובר בכ-200 אלף שקל פחות או יותר.

 

"יש רבנויות בערים מסוימות שמתעקשות שנשלם יותר, אז מורידים אותן ל-1,500 שקל. זה לא עוברת את ה-1,500 שקל. חלק מהרבנויות מבקשות שניתן את הסכום למשגיח בתווי שי, כי בדרך כלל יש שני משגיחים. כל עיר עם השיגעון שלה.

 

"בחלק מהסניפים יש לרשת בעיה להביא משגיח, או שאין להם תעודת כשרות מסיבה זו או אחרת. אז רב הרשת שלנו, שאחראי על הכשרות בכל הרשת, עושה את ההכשר".

 

איך מכשירים סניף מגה, הרי החמץ בסך הכל מכוסה?

 

"זה כולל בעיקר מעדניות. ההכשר נערך שבוע לפני הפסח. לפני בוא המשגיח מנקים, ומחליפים את כל הכלים והסכינים לסט חדש. אז מגיע המשגיח ומכשיר את המקום".

 

שבוע לפני פסח? אבל כרגע אתם מוכרים חמץ.

 

"אחרי ההכשר, אנחנו ממשיכים למכור חמץ, אבל משתדלים לא להכניס למעדניות מוצרים לא כשרים. בערב החג אנחנו מוכרים את החמץ ולפני ערב החג מכסים את כל מדפי החמץ עם יריעות פלסטיק ומוציאים הוראה לסניף שלא למכור חמץ ותולים את תעודת ההכשר.

 

"השנה יצאה הוראה מהרבנות לחסום את החמץ בקופה, כדי שאנשים לא יקנו אותו בכל זאת. אבל כיוון שזו השנה הראשונה, לא כל התוכנות בקופות עומדות בזה, ויש באג, לכן חלק מהמוצרים יצליחו לעבור את הקופה".

 

למודאגים, קנו בשפע שוק. שם מוציאים את כל החמץ מהרשת שלא ירֵאה. "זה הליך יקר בהרבה.", אומר הגורם. "ההבדל בעלות הוא גדול, כי צריך לאחסן את המזון וזו עבודה קשה, אבל רק מבחינת כוח אדם שחסר"

 

לאנשים בת"א אכפת אם הסניף כשר?

 

"יש לי חדשות בשבילך. להרבה אנשים אכפת. בכל מקום יבואו חילונים ושאלו אם יש תעודת כשרות. עם ישראל אוכל כשר בפסח".  

 

איקאה: "בחרנו ללכת לחומרא דחומרא"

יש מי ששומרת על כשרות מלאה והמישהי הזאת היא שבדית. באיקאה עברו השנה להכשר מהדרין, והכשר המסעדה לפסח הוא אופרציה גדולה. "מדובר בעלויות של עשרות אלפי שקלים", אומר שלומי גבאי, מנכ"ל איקאה ישראל.

 

"יש לנו סטים של כלי הגשה במיוחד לפסח, שמאוחסנים במחסנים כל השנה. זה לא טריוויאלי שמסעדה בסדר גודל שלנו מחזיקה בסטים כפולים של כלים בעלויות גדולות. אבל אנחנו לא מעגלים פינות ובחרנו ללכת לחומרא דחומרא.

 

"הליך נוסף ולא פחות מורכב הוא החלפת הפרודוקטים. אנחנו מספקים אלטרנטיבות ופתרונות כדי שהכל יהיה למהדרין.  את השניצלונים אנחנו מצפים בתחליף כשר, הלחמניות יהיו כשרות לפסח ונמכור גם מצות. זה הליך מורכב ונעשה תחת בקרה ופיקוח קפדני של בד"ץ המהדרין".

 

תהליך ההכשרה של חנויות איקאה קורם עור וקמח מצה שבועיים לפני פסח, והוא נמתח על פני יומיים רצופים בגלל גודלן ומאסות הכלים והחומרים שיש להכשיר בהן. מרביתו נעשה בלילה, עם צוותים מכשירים מטעם הרבנות ונותני הכשרויות של הרשת.

 

"אנחנו מחזיקים משגיחי כשרות באופן שוטף, אך נאלצים לשלם להם יותר: יש תשלומים חד פעמיים בעבור ההכשר לפסח.

 

"אבל לקחנו על עצמנו מחוייבות לספק את אותו שירות כל השנה, ואם אנחנו כשרים למהדרין, נהיה כשרים כך גם בפסח. חוץ מזה שיותר מ-50% מהישראלים מעדיפים לאכול כשר בפסח.

 

האם משתלם להפוך עולמות עבור פרק זמן כה זעיר בשנה? לפי גבאי בהחלט כן: "אי אפשר לבחור את המועדים בהם אתה כשר לפי מה שנוח לך. ולא משנה אם פסח הוא שבוע או שבועיים או שלושה ימים.

 

"מה שפחות משתלם כלכלית לטווח הקצר, משתלם מאוד לטווח הרחוק כי זה מחזק את אמון הציבור בנו".


פורסם לראשונה 26/03/2010 14:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
פיצה האט. הבצק יהיה מתירס
איקאה. השניצלונים יעברו מהפך
צילום: נמרוד גליקמן
מבערים חמץ. רק לא בכל מקום
צילום: AP
מומלצים