שתף קטע נבחר

בין שירי משוררים ללהקות צבאיות

על חמישה אלבומים ומארז אחד דיבר החג הזה: שפי ישי המשורר, תומר בן-אפרים המחאתי, הרוקסטאר הדתי אודי דוידי, וכן קיצו המסקרנת ואוסף הלהקות הצבאיות, שהוא כיף מרוכז. המלצות מוזיקליות לפסח

כנגד ארבעה בנים-מוזיקאים דיברה התורה. אחד משורר, אחד מוחה, אחד דתי ואחד מסקרן. ויש גם אחיות – הלהקות הצבאיות לדורותיהן. כמו בכל שנה, גם הפעם, קבלו המלצות למוזיקה חדשה (וישנה) שתקסים לכם את הפסח. חג שמח.

 

המשורר: שפי ישי, "גבר לא ידבר על כך", High Fidelity

 

שפי ישי הוא מסוג היוצרים שמתבקש לערוך הפגנות מול ביתם ולצעוק: למה אתם לא מוציאים יותר אלבומים?! (אגב, אפשר היה להפנות את השאלה גם לאשתו, יהודית תמיר, אך מתברר שבימים אלה היא דווקא מכינה אלבום חדש). עד כה הוא הוציא אלבום אחד בלבד, "אהבה ושנאה", לפני 18 שנים תמימות, שבו הפליא להלחין שירי משוררים. בלטו שם "לילה אחד של אהבה" של יהודה עמיחי, "והרותם היה מלבין" של נתן יונתן, "יונתן" של יונה וולך ועוד.


שפי ישי. מתחשק להתיידד עם שירי המשוררים שהלחין (צילום: עומר שורץ)

 

הפעם, באלבומו החדש "גבר לא ידבר על כך", ישי מחבק את לחניו עם השירים של נתן זך. היתרון של ישי הוא כישרונו המובהק לגשת למילים של שירה בלי יראת הכבוד המתבטלת בפניהן, שמאפיינת מלחינים רבים של שירי משוררים. לפעמים, מרוב הערצה אל הטקסט, התוצאה היא שירים להם מקשיבים כמו בקונצרט, ולא כאלה שמתחשק לזמזם אותם אחר כך ולהתיידד איתם.

 

שפי ישי מלחין בטבעיות שלא גורעת מיופיים של לחניו, והוא מגיש אותם בקולו העמוק והחם. הוא אפילו מאייר את מילות השירים בעצמו – סיבה לא פחות טובה לרכוש את האלבום. ויש גם בונוס: לשניים מהשירים שבאלבום הוא כתב מילים משלו. הנה דוגמה מייצגת, מתוך שירו "פרפר הקטיפה": "קשרת אוהבים כמו פנינים, בשרשרת / שלא מורידים מצוואר / את היית הזרה הכי מוכרת / לרגע כואב שעבר".

 

המחאתי: תומר בן-אפרים, "בצילה של הפצצה", התו השמיני

 

איך ייתכן שיוצר מקורי כמו תומר בן-אפרים, שכבר פעיל מוזיקלית כעשרים שנה, בארצות הברית וגם בישראל, והוציא כבר חמישה אלבומים – שניים באנגלית (עם נגניו של דיוויד ברן מה-Talking Heads) ושלושה בעברית, לא ידוע מספיק? אולי אלבומו החדש, "בצילה של הפצצה" יעניק לו את ההכרה הרחבה שהוא כה ראוי לה.

 

מדובר ביצירה קצרה וממוקדת, משמחת ברעננותה, ביקורתית בתכניה ושופעת חדוות יצירה. העטיפה, שעיצב אסף בילט, משקפת את רוח האלבום. מצולמים בה אנשים הצופים בפיצוץ גרעיני באתר הניסויים הגרעיניים בנבאדה, ארצות הברית, בשנת 1951. בן-אפרים מוחה נגד הסכנות שבהרס – הפרטי והקולקטיבי, המאיים על קיום האנושות.

 

השירים באלבום מגוונים בסגנונם ובאווירתם – קולניים, לעגניים, שקטים, פארודיים, ציוריים, מדכדכים ומצחיקים. גם על המרים שבהם שורה מתיקות בזכות לחניו היפים וחינו הטבעי של בן-אפרים. קולו אמנם מוזר, ולא נחשב יפה במונחים המקובלים, מה גם שהוא נוהג לעוות אותו לממדים קריקטוריסטיים, אבל הוא מתאים להגשה המשכנעת שלו .

 

רן שם-טוב מלהקת "איזבו" האיכותית הפיק עם בן-אפרים את האלבום, וגרם לשפע להישמע מצוין - ברור, חד ולא מתפזר.

 

הדתי: אודי דוידי, "רוחות טובות", התו השמיני

 

אודי דוידי הוא רוק סטאר דתי-לאומי. בניגוד לקולגות שלו, שרובם עדיין מבססים את הקריירה שלהם על פסוקים, תפילות ופיוטים, דוידי (ביחד עם לילך, אשתו) כותב גם מילים משלו, שנשענות אומנם על היהדות, אבל מבוססות על פרשנויות והרחבות אישיות. הסגנון שלו סוחף גם קהל שאינו מן "המגזר". שירו, "מביטה מהחלון", הפך להיט גם בתחנות רדיו חילוניות.

 

דוידי מיטיב ליצור מיינסטרים כהלכתו (תרתי משמע) ובאלבומו החדש (הרביעי), "רוחות טובות", כל השירים הם להיטים בפוטנציה. הם קצביים-סוחפים או שקטים-עצובים, וכשם האלבום, מלאים רוחות טובות, עתירות מסרים מעודדים ברוח הדת והניו-אייג'. מי שמתחבר לתפיסות הללו יהנה, וגם האחרים עשויים לגלות עניין, בזכות הכריזמה המוזיקלית של דוידי והמעברים הטבעיים שלו מפופ לסגנונות כמו רגאיי וקאנטרי.

 

לחניו לזמירות השבת הידועות "יה ריבון", "יום שבתון" ו"שבת היום" הם כה מוצלחים וקליטים, עד שיש להן סיכוי טוב להיכנס למחזור הזמירות הקולקטיבי, והן בוודאי כבר מושרות בשולחנות שבת רבים. כשהוא שר את הזמירות האלה עם בנו, הן מקבלות את היופי של אותנטיות משפחתית.

 

המסקרן: "קיצו", "חול", אנובה

 

הג'וק המצויר על העטיפה מעט מרתיע, אבל כשפותחים את החוברת הוא כבר נבלע ביצירה שלמה, מרשימה ויזואלית, שמככבים בה חפצים ונעדרים ממנה אנשים. במוזיקה, הם דווקא נוכחים מאוד, ולטובה. זוהי להקת "קיצו" וזהו "חול" – אלבום הבכורה המרשים שלה.

 

"קיצו" היא חלק מסצינה ירושלמית עדכנית, שמתפוצצת מרוב יצירתיות בימים אלה. היא זכתה במקום הראשון בתחרות  להקות צעירות, שארגן מועדון "הצוללת הצהובה", והתוצאה היא האלבום הזה.

 

לאה גונדייק הסולנית מרתקת בקולה הצלול-מעושן, סמיך-אוורירי ומשתלבת בנגינה המצוחצחת של נעם הלפר הגיטריסט ויוצר רוב השירים, שגם תורם את קולו. את הלהקה משלימים ירון גורן המתופף, ניר לייסט הבסיסט ואמיר בולצמן עם האקורדיון והמחשב. יש בשירים פראות אלגנטית, מושרת באנגלית טבעית, ומועשרת בשני שירים בעברית, שמוכיחים עד כמה כישרונם מגוון ומעוררים סקרנות להמשיך לעקוב אחריהם.

 

הלהקות הצבאיות, "וזוהי רק ההתחלה", NMC

 

14 דיסקים, 300 שירים ושעות של כיף מרוכז במארז המקיף שכולל את שירי הלהקות הצבאיות וצוותי ההווי לדורותיהם, בעריכתם והפקתם של ליאור מזרחי ובועז הראל. למרבה השמחה, ניתן למצוא כאן 20 שירים המופיעים לראשונה על גבי דיסק.


 

 

המארז מציע לנו "פגישה שכזאת" עם גיבורים כמו רותי ("לי כל גל נושא מזכרת"), אליפלט, דינה ברזילי, אלעד שירד אל הירדן, בנצי השמן, שרית הספרית, האיש מן הבקעה, ויו יו גם. השפע מסחרר וההצטרפות כמעט בלתי נשלטת, "כי את המנגינה הזאת אי אפשר להפסיק".

 

להקת הנח"ל, להקת חיל הים, להקת פיקוד הצפון, להקת פיקוד הדרום, להקת פיקוד המרכז, להקת חיל האוויר, להקת גייסות השריון, להקת חיל התותחנים, צוות הווי הנדסה קרבי ועוד - כולם נשמעים עדיין במיטבם, כי נצרפו בכשרונם של המשובחים שבתקופתם: מלחינים, כותבים, מעבדים, נגנים וזמרים, חלקם ממשיכים לפעול ולהשפיע עד היום. שלמה ארצי, גידי גוב, יהודית רביץ וקורין אלאל נולדו שם, ועוד רבים אחרים. והשירים עדיין מלאי חן, טוהר, זוהר, תום, שובבות וברובם יופי עמוק, ככל הנראה נצחי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אודי דוידי. מיטיב ליצור מיינסטרים כהלכתו
צילום: רמי זרנגר
תומר בן-אפרים. אולי עכשיו הוא יזכה להכרה?
צילום: אסף בילט
קיצו. הג'וק נבליע ביצירה המרשימה
עטיפת האלבום
לאתר ההטבות
מומלצים