שתף קטע נבחר

זירת הקניות

הסכם למאבק בשינוי האקלים - "לא לפני 2011"

ראש מזכירות שינוי האקלים של האו"ם מעריך שגם השנה לא יושג הסכם שיחייב את המדינות להפחית בפליטת גזי החממה, אלא רק - אולי - מתווה כללי שיקבל תוקף חוקי ב-2011. ברקע פורסמה רשימת 111 המדינות שתומכות בהבנות ועידת קופנהגן, ומוכנות לפעול נגד שינוי האקלים

ראש מזכירות שינוי האקלים של האו"ם העריך היום (ד') כי גם השנה לא יושג הסכם עולמי מחייב להפחתת פליטות גזי חממה, ושהסכם כזה יושג רק בסוף 2011.

 

איבו דה-בר אמר את הדברים על רקע פרסום רשמי של תוצאות ועידת האקלים בקופנהגן. הפרסום כלל גם את רשימת 111 המדינות שהסכימו להרשם כמי שיפעלו בשנים הקרובות להפחית את פליטות גזי החממה בשטחן.

 

ברשימה, שהוגדרה כנספח להבנות קופנהגן, המדינות מציינות את שיעור ההפחתה שהן מוכנות או יכולות לעמוד בו. עם זאת, לא מדובר בהתחייבות מצידן אלא בעיקר בהצהרת כוונות.

 

גם הצהרת כוונות זו לא תספיק כנראה. דה-בר אמר שהתמונה המסתמנת אינה אופטימית, ושהיעדים שהציבו המדינות השונות לא ישיגו את הצימצום הדרוש בריכוז גזי החממה באטמוספירה, כדי למנוע המשך של התחממות כדור הארץ. 

 

"נכון שההצהרות הן צעד חשוב קדימה, לעבר צימצום הגידול של פליטות גזי החממה, אך הן כשלעצמן לא מספיקות כדי לרסן את הטמפרטורה הגלובלית, ולמנוע ממנה לעלות ביותר מ-2 מעלות עד סוף המאה", אמר. הוא הוסיף ואמר שהוא מקווה שהוועידה הבאה, בנובמבר בקנקון שבמקסיקו, תצליח במקום שוועידת קופנהגן כשלה: לגבש "מתווה מעשי" לריסון פליטות גזי החממה בעולם.

 

לדבריו, הסיכומים שיושגו בקנקון יוכלו להפוך להסכם עולמי מחייב בוועידה בדרום אפריקה ב-2011. הסכם כזה, אם אכן יושג, יגיע שנתיים אחרי ועידת קופנהגן, שרבים סימנו אותה כמועד האחרון להשגת התקדמות בזירת המאבק בשינוי האקלים.

 

ישראל התחייבה להפחית 20 אחוז מהפליטות 

הרשימה המדוברת גובשה לאחר שוועידת קופנהגן כשלה בניסיון לגבש הסכם כלל-עולמי מחייב להפחתת הפליטות. תחת זאת, הוועידה ננעלה בהצהרה לפיה הוועידה מכירה בהבנות שהושגו במפגש צדדי בין המדינות המזהמות ביותר - ארה"ב, סין, הודו, ברזיל ודרום אפריקה. בנוסף, הזמין האו"ם את המדינות השונות להצטרף לרשימה בה יפרטו את יעדי הפחתת הפליטות שלהן.

 

הרשימה כוללת כאמור 111 מדינות, בתוכן 27 מדינות האיחוד האירופי וגם את סין וארצות הברית - שתי המדינות שפולטות הכי הרבה גזי חממה בעולם. יש בה 41 מדינות מפותחות ומתועשות, שהביעו נכונות להפחית את פליטות גזי החממה שלהן עד 2020, ועוד 35 מדינות מתפתחות שהסכימו גם הן לרסן את הגידול בפליטות גזי החממה שלהן.

 

גם ישראל הצהירה בפני האו"ם שתפחית את הפליטות בשיעור של 20 אחוז עד 2020 - כפי שהצהיר נשיא המדינה שמעון פרס בנאומו בקופנהגן.

 

מדינות מתפתחות רבות חששו לחתום תחילה מבלי שלמהלך תהיה תמיכה עולמית גורמת, כדי שלא לסנדל את עצמן. הן גם רצו שהמדינות העשירות, שהתעשרו לאחר שנים של פליטת גזי חממה, יהיו הראשונות להתחייב על מהלכים לריסון הפליטות, לפני שהן העניות עושות כן.

 

מי לא ברשימה? מדינות OPEC כמו ערב הסעודית, שחוששת שכאשר העולם יעבור משריפת נפט לאנרגיות מתחדשות היא תפסיד הכנסות רבות. גם מדינות איים קטנות, שעלולות להעלם מתחת למים אם מפלס פני הים יעלה, לא נכללות ברשימה כצעד הפגנתי על שהיא "הצהרתית" ולא מחייבת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצהרת כוונות תאבק בשינוי האקלים?
צילום: רויטרס
לא מספיק. דה-בר
צילום: AFP
מומלצים