שתף קטע נבחר

חדש במכבי: חולי לב מדברים בסקייפ עם הרופא

יותר מ-100 אלף איש בישראל חולים באי-ספיקת לב, ונזקקים לתרופות רבות, מעקב צמוד ואשפוזים חוזרים. תכנית חדשה, הכוללת מעקב אחר החולה מביתו, מנסה להפחית את מספר האשפוזים ולהעלות לחולים את רמת החיים. מטופל: "בזכותם אני הולך היום"

תכנית חדשה, המשלבת מעורבות יומית בחיי החולה יחד עם מעקב וירטואלי, נותנת תקווה חדשה לחולים באי ספיקת לב: במסגרת התכנית, המשותפת לקופת חולים מכבי, בית החולים שיבא ומכון המחקר גרטנר, מטופלים 600 חולים באמצעות מוקד המקבל בזמן אמת את נתוני הדופק, לחץ הדם והמשקל של החולה, באמצעות מיכשור דיגיטלי שמותקן בביתו. בנוסף מתקבל במרכז מידע מבדיקות שמבצע החולה בסניף.

 

מדי יום משדר החולה את נתוניו האישיים ומשוחח עם האחיות שבמרכז מהמחשב בביתו באמצעות תוכנת "סקייפ". כך יכול הצוות לבחון פרמטרים נוספים כמו בעיות בנשימה או שינוי בצבע העור. במסגרת הטיפול ישנו צוות רב תחומי הכולל קרדיולוג, רופא מטפל ואחיות שמתייעצים לגבי כל חולה וחולה.

 

"הפכנו להם את החיים"

בישראל ישנם בין 100-150 אלף חולי אי ספיקת לב. במכבי מבוטחים כ-7,000 חולים שעלות הטיפול בהם היא כ-2% מתקציב הקופה. חולי ספיקת לב

מהווים את אחד האתגרים הגדולים לעולם הרפואה: הם נזקקים לתרופות רבות, מעקב רפואי צמוד ורבים מהם מאושפזים פעמים רבות במהלך מחלתם. התכנית הניסיונית, המורכבת כאמור מ-600 חולים ועוד 600 איש בקבוצת הביקורת, מנסה לסייע באיזון מצבם של החולים ובהפחתת מספר האשפוזים החוזרים. 

 

"יש לנו עשרות ואפילו מאות חולים ש'הפכנו' להם את החיים", טוענת ד"ר גלית קאופמן, מרכזת ארצית של התוכנית במכבי ומנהלת פרוייקטים ארצית במכון גרטנר; "חולים שחזרו לעבוד, שחזרו לקחת חלק בכל מיני פעילויות. חולים שהגיעו לשיקום לב, שעושים פעילות גופנית, שלוקחים את עצמם בידיים".

 

"מטרת התוכנית היא לנסות ולהשתלט יחד עם החולה על המחלה שלו", מסבירה קאופמן, "להגביר את ההיענות לביצוע פעילות גופנית ולנטילת תרופות. מדובר בחולים שסובלים לעיתים גם מדיכאון ומביעים ייאוש מהמחלה ומהחיים. אין להם כוחות נפשיים להתחיל לחפש טיפול או תרופות, ואנחנו מנגישים בעבורם את השירותים". 

 

"בזכותם אני הולך היום"

אחד החולים שמעיד שחייו עברו מהפך כזה הוא נפתלי מרדכי, מנהל תפעול בשנות ה-50 לחייו, ואיש קבע בצה"ל במשך קרוב ל-30 שנה. לפני שנה החל מרדכי לסבול מאי ספיקת לב שהתבטאה בקוצר נשימה ובחולשה. משימות פשוטות כמו צחצוח שיניים או שריכת נעליים הפכו עבורו לאתגר.   

 

"קיבלתי את האבחון בצורה מאוד קשה", משחזר מרדכי. "מאדם פעיל וספורטיבי שעובד הרבה עם ידיים, הפכתי למובטל שלא יוצא מהבית. מעבר למצב הגופני, עברתי משבר נפשי מאוד גדול שהשפיע על חיי המשפחה שלי. פתאום הפכתי לנטל על האישה והבנים. הגעתי ל- 25% תפקוד לב, ולא יכולתי אפילו לישון. המרכז לאי ספיקת לב הציל אותי. הם אלה ששכנעו אותי לקחת את הטיפול הרפואי".

 

מרדכי מספר כי בתכנית עבד איתו הצוות גם על אחריות אישית וקבלת המצב: "כל יום הסבירו לי מה אני לוקח ולמה", הוא אומר, "הם שכנעו אותי להתחיל בפעילות גופנית. הם היוו מקור תמיכה גם לאיזון הגופני שלא ידעתי איך לעשות אותו וגם נפשי. היו לי המון שאלות כמו: שכחתי לקחת את הכדור, מה עושים, יש לי נפיחות ברגל, האם זה קשור. התגובות שלהם מיידיות. בזכותם אני הולך היום בלי בעיות, מצאתי מקום עבודה חדש. עובד בחצי משרה ומאושר עד הגג. כל הזמן חשבתי, אם הם משקיעים בי כל כך, אז אני לא אקפיד?"

 

"חשיבות ההתמדה הטיפולית והאיזון של החולה במחלות כרוניות הם המשמעותיים ביותר", אומר פרופ' אבי פורת, ראש חטיבת הבריאות במכבי. "זוהי רפואה מונעת במיטבה המובילה להטבה משמעותית בבריאות החולים ושיפור באיכות חייהם".

 

ובכללית: 50% ירידה בימי האשפוז

מכבי אינה הקופה היחידה שמציעה תכנית כזו. קופת חולים כללית מפעילה תכנית לשיפור איכות הטיפול בכ-50 אלף חולי אי ספיקת לב. במסגרת התוכנית זוכים החולים לטיפול מוגבר מאחות ייעודית במרפאת האם שלהם. 

 

בפיילוט שקדם לתוכנית טופלו 500 חולים במרפאות קרדיולוגיות ייעודיות. אלה

רשמו ירידה של 50% במספר ימי האשפוז, ירידה של 37% באשפוזים חוזרים ושל 12% במספר הביקורים במיון.

 

אי ספיקת לב הוא מצב שבו הלב אינו יכול לספק דם לגוף או לפנות דם מהריאות. הדבר מתבטא בעייפות, חולשה וקוצר נשימה. החולים מתקשים בביצוע פעולות יומיומיות פשוטות. המחלה מלווה גם באשפוזים חוזרים ואף בנכות או במוות. אי ספיקת לב נחשבת לסיבת האשפוז המובילה מעל גיל 65, כאשר 30% עד 40% מהסובלים מהמחלה מתאשפזים בבתי חולים מדי שנה. נתונים ממחקרים בעולם מראים כי כל אשפוז של חולה מעלה ב-18% את הסיכון שלו לתמותה בחצי השנה שלאחר האשפוז. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במקום להגיע למיון. אילוסטרציה
צילום: index open
"מאושר עד הגג". נפתלי מרדכי
צילום: חזי מרדכי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים