שתף קטע נבחר

רבבות ניצולי שואה לא ממצים את זכויותיהם

העוני המחפיר ממנו סובלים ניצולי שואה רבים בסוף חייהם, הניע לפעול ולהתנדב כדי לסייע לזכאים למצות את זכויותיהם. עדיין רבים לא מודעים לשינויים בחוק ומתקשים להתמודד עם הבירוקרטיה הסבוכה הכרוכה בכך. עמותת "אביב לניצולי השואה" מזמינה אותם להיעזר בשירותיה וקוראת לכולם להצטרף, להתנדב ולתרום

בישראל חיים כיום כ-250 אלף זקנים ניצולי שואה, על פי נתוני עמותת "אביב לניצולי השואה" כשליש מהם חיים בעוני. עשרות אלפי ניצולי שואה בארץ אינם ממצים את המגיע להם על פי חוק והתוכניות הקיימות, מאחר ואינם מודעים לזכויותיהם מהאוצר, מגרמניה, מועידת התביעות, מהקרן לרווחת נפגעי השואה ומגופים נוספים.

 

"גם אנשי המקצוע והמתנדבים הבאים במגע עם הניצולים אינם מודעים לזכויותיהם הבסיסיות ואינם יכולים להדריך את הקשישים בסבך הבירוקרטיה" מסבירים אנשי העמותה, "הגורמים המשלמים את הרנטות וההטבות מכירים רק את הנעשה בתחומם ואינם יכולים לספק לניצולי השואה תמונה כוללת של זכויותיהם".

 

כך נותר הקשיש ניצול השואה עם הרבה שאלות, מעט תשובות ובעיקר ללא מיצוי מלא של זכויותיו שיכול להבטיח להם לחיות את שארית חייהם בכבוד וברווחה. בנוסף, שינויים בחוק מביאים תדיר לשינוי בזכויות

וגם כאלו שבעבר לא היו זכאים לקצבה יתכן וכעת זכאים לה.

 

לדוגמא, 19 ניצולי שואה מקיבוץ דליה נפגעי "רכבת הזהב ההונגרית", הגישו במהלך 2008 בקשות ל"קרן לרווחת נפגעי השואה" בסיוע מתנדב שעבר הכשרה של העמותה. כל הבקשות הוכרו, כאשר שווי החזר ההוצאות הרפואיות מסתכם בלמעלה מ- 100 אלף שקל.

 

כך גם במקרה של מתנדב מקיבוץ בצפון שהגיש בקשות להחמרה ליותר מעשרים ניצולי שואה מקיבוצים באזור מגוריו. הללו אמנם קיבלו רנטה חודשית מהמדינה אך לא היו מודעים לזכותם להגשת בקשה להחמרה. כל הבקשות נענו בחיוב והניצולים קיבלו תוספת אחוזי נכות, מהלך שהוסיף לכל אחד מהם סכום של כ-500 שקל בחודש, המצטברים לסך של עשרות אלפי שקלים בשנה.

 

עמותת "אביב לניצולי השואה" הוקמה ב-2007 כדי להבטיח את מיצוי זכויותיהם של ניצולי השואה, לאור חוסר המודעות בקרב הציבור בכל הנוגע לזכויות המגיעות לרבים מהם על פי החוק. העמותה מעבירה הדרכות והרצאות ומכשירה מתנדבים, אנשי מקצוע, וניצולי שואה וקרוביהם בכל הנוגע למיצוי זכויות. 

 

"חזון העמותה הוא שכל ניצול שואה יוכל לחיות את חייו בכבוד וברווחה הראויים לו, וזהו גם היחס שהוא צריך לקבל מהרשויות השונות המסייעות לו" מסבירה עו"ד אביבה סילברמן מייסדת העמותה, "אנו שואפים

להעביר במהירות האפשרית את הידע לאנשי המקצוע ולניצולי השואה ולסיים בכך את תפקידנו".

 

העמותה כבר הדריכה מאות מתנדבים במסגרת פרויקט "בזכותם" בו מתנדבים מבקרים ניצולים בבתיהם ומסייעים להם במיצוי זכויותיהם, ופיתחה חומר הדרכה ייחודי, באמצעותו ניתן להבין את מכלול זכויות ניצולי השואה.

 

החומר מוצג בצורה פשוטה ובהירה עם הנחיות מפורטות איך לסייע לניצול לממש את המגיע לו. עד כה לא היה קיים מידע מקיף, ברור ומסודר בנושא סבוך וחשוב זה. החומר אף רוכז  לראשונה באתר אינטרנט המכיל את כל המידע הרלבנטי בנושא זכויות ניצולי השואה, כולל טפסים לדוגמא ואפשרות לקבלת ייעוץ אישי על ידי צוות יועצי העמותה.

 

  • פניות לעמותה בטלפון 072-2424404 או  דרך האתר.
  • העמותה זקוקה למתנדבים לעבודה עם הניצולים ואף למתורגמנים, מגייסי משאבים, אנשי פרסום ושיווק, מעצבים גרפיים ואחרים.
  • ניתן לתרום להמשך פעילות העמותה ולהרחבתה באמצעות האתר "ישראל תורמת ", במשלוח תרומה בדואר לת.ד. 201 נחלים 49950 או בהעברה בנקאית לעמותת "אביב לניצולי השואה" בנק מזרחי טפחות סניף 481 חשבון מספר 183577. התרומות מוכרות לצורכי מס ע"פ סעיף 46 לפקודת מס הכנסה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ניצולי שואה מפגינים
צילום: דודו אזולאי
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים