שתף קטע נבחר

רגע לפני המנגל: בשר - בריא או לא?

הוא אמנם עשיר ב-B12 ובחלבונים, אך בימינו, גם הורמוני גדילה תעשייתיים לא חסרים בו. רגע לפני שאתם מעמיסים את המנגל במיני בשרים מסבירה התזונאית שרה בר אשר את היתרונות והחסרונות הבריאותיים של הבשר

אחרי חג המצות, הגיע העת לחג הבשר. מבנה מערכת העיכול של האדם דומה יותר לזו של בעלי חיים צמחוניים מלזו של בעלי חיים טורפים. מבנה השיניים, חומציות הרוק, גודל הקיבה ואורך המעיים שלנו דומים יותר לאלה של אוכלי הצמחים; טיעון זה משמש את שוחרי הבריאות, הטוענים שאם נהיה צמחוניים ניטיב עם בריאותנו. האם זה נכון? לא בהכרח. לפניכם יתרונות הבשר וחסרונותיו, וכמה כללים בסיסיים שיעזרו לכם לשמור על הבשר שלכם בריא:

 

אליה וקוץ בה: עשיר בוויטמין חיוני, אך לא לכולם זה עוזר

הבשר עשיר בוויטמין B12, המהווה חלק מכדוריות הדם האדומות. B12 נמצא רק במזונות שמקורם בבעלי חיים: בשר בקר, עוף, דגים, חלב, גבינות, יוגורט וביצים. הוא אינו נמצא במוצרי מזון מן הצומח, אלא אם הוסיפו להם את הוויטמין באופן מלאכותי. חשוב לזכור כי הבשר מכיל את הכמות הגדולה ביותר של הוויטמין, אך מכיוון שהוא נמצא כאמור גם בשאר המוצרים מהחי, ניתן לקבלו גם ללא אכילת בשר כלל.

 

B12 חיוני לתהליכים חשובים בגוף:

 

מניעת אנמיה: B12 חיוני לייצור החומר הגנטי של התאים. הוא מפקח על תהליך היצירה של תאים חדשים בגוף, ובכללם כדוריות הדם האדומות. מחסור בוויטמין זה עלול לגרום לאנמיה מקרוציטית, שבה כדוריות הדם האדומות גדולות מאוד; זאת, בניגוד לאנמיה הנובעת מחוסר ברזל, שבה הכדוריות האדומות קטנות מאוד.

 

בריאות מערכת העצבים: B12 מסייע ביצירת המיאלין, מעטפת התא שמבודדת את תאי העצבים מסביבתם. בחסרונו של הוויטמין, עלול המיאלין להיפגע ולגרום להפרעות במערכת העצבים.

 

בריאות הלב והמוח: B12 נחוץ לפעילות מערכות אנזימתיות מסוימות, בהן הוא פועל כחלק המפעיל את האנזימים. כשיש חסר בוויטמין, פעילות האנזימים הללו מוגבלת, וכתוצאה מכך עולה רמתה של חומצת אמינו בשם הומוציסטאין, הידועה כיום כגורם סיכון לאירועים לבביים ומוחיים.

 

עם כל זאת, מחקרים רבים מראים שהרבה חובבי בשר סובלים מחסר של B12. המשמעות: אכילת בשר אינה בהכרח ערובה להימצאות ערכים תקינים של הוויטמין בדם. מה שחשוב הוא גם יכולת הספיגה שלו בקיבה. לשם כך צריך כמות טובה של חומר בקיבה הנקרא "הגורם הפנימי"(Intrinsic Factor); אצל אנשים רבים, גורם זה נמצא בכמות מעטה. גורם נוסף שעלול לגרום לחסר בוויטמין הוא תרופות, ובעיקר סותרי חומצת קיבה, שמצמצמות את ייצור חומצת הקיבה ובכך גורמות בין היתר גם לספיגה לקויה של B12. ולבסוף, הימצאות מסוכנת של החיידק הליקובקטר פילורי (H.pylori) בקיבה (בזמן של מתח נפשי, למשל), עלולות לשבש את ספיגת ה-B12.

 

הבשר, הברזל והחלבון

ככל שהבשר אדום יותר, כך הוא עשיר יותר בברזל. הכבד הוא האיבר העשיר ביותר במינרל הזה. הברזל חשוב לתפקוד המוח וחוסר ממנו עלול לגרום לבעיות

קוגנטיביות, פיגור, הפרעות קשב ועוד. מסיבה זו, הוא חיוני לנשים בהריון ותינוקות. חסר שלו עלול גם לגרום לאנמיה מיקרוציטית.

 

הבשר ובעיקר הכבד עשירים, כאמור, בברזל. הבעיה היא שהכבד הינו הפילטר של הרעלים. כתוצאה מכך, אנחנו מקבלים ברזל אך גם את כל הרעלים שהפרה והעוף הצליחו לחסוך מעצמם. בנוסף לברזל, הבשר עשיר גם בחלבון זמין שהוא בעל יכולת ספיגה אופטימלית. החלבון חשוב לבניית השרירים ולתהליכים רבים אחרים בגוף.

 

לא מעט צמחונים אינם יודעים כיצד להמיר נכון תפריט שכולל בשר. אי אפשר רק להימנע מאכילת בשר, ובכך להפוך לצמחוני בריא, שכן יש להקפיד לאכול מזונות שיחליפו את יתרונותיו התזונתיים של הבשר. שניצלים צמחיים ותעשייתיים אינם, כמובן, תחליף הולם. צמחוני שלא רוצה למצוא את עצמו עם חסרים תזונתיים, חייב לקבל ייעוץ והדרכה אצל איש מקצוע לגבי יצירת תפריט מזין. הדבר נכון בעיקר לגבי בני נוער.  

 

זהירות: הורמוני גדילה ושומן רווי

בשנים האחרונות ישנה מודעות גוברת והולכת להזרקת זרזי גדילה והורמונים אחרים לבשר. לכן, מומלץ לקנות בשר אורגני, שנקי מתוספות כימיות.

 

חסרון ברור אחר של הבשר הוא השומן הרווי שבו. נכון הוא שאבותינו אכלו בשר, אך אז התרנגולים והפרות זזו, ולכן הבשר שלהם היה יותר איכותי. בנוסף, הם הכילו פחות שומן ויותר שריר. זאת, בדומה לאדם פעיל לעומת אדם שלא עוסק בפעילות גופנית. מן המפורסמות הוא שבימינו, פרות ותרנגולים אינם מסתובבים באופן חופשי, בעיקר אצל המגדלים הגדולים. לכן, בדומה לבני האדם, הם בונים רקמת שריר קטנה יחסית לאבותיהם השריריים. 

 

כמה כללים לאכילה בריאה של בשר

1. מומלץ, כאמור, לאכול בשר אורגני

בשר זה לא גדל בצפיפות, לא עמד כל חייו בתוך צואתו שלו, התהלך חופשי, לא קיבל הורמונים, זרזי גדילה ואנטיביוטיקה, לא המליט או הטיל בקצב תעשייתי, ואכל תערובת איכותית יותר. בנוסף, הבשר האורגני לאחר השחיטה לא מועשר בפוספטים ובמים.

 

2. בשר רזה:

רכשו בשר שלא יטפטף שומן. עדיף לבחור את החלקים הרזים של הבשר -

הזרוע, הכתף והצוואר (בלשון הקצבים: חלקים 4,5,6).

 

לפני ההכנה, מומלץ לחתוך במספריים של בשר את כל השומן שמסתתר. אם עושים זאת בעזרת סכין יש סיכוי שתפספסו חלקי שומן.

 

3. אל תאכלו את העור

מדובר ברקמה שומנית חסרת ערכים תזונתיים.

 

4. חלטו את העוף לזמן קצר במים רותחים

פעולה זו תוציא את כל השומן שבכל זאת הצליח לחמוק. ולא פחות חשוב, זה יוציא גם מעט מן המלח.

 

5. חוששים שהבשר יצא יבש? אל תשתמשו בנייר אלומיניום

להלן פתרון פשוט: שימו בתבנית האפייה מים, או כסו את הבשר בירקות. בנוסף, אפשר לכסות את תבנית הפיירקס במכסה מפיירקס. הקפידו לא לכסות את הבשר ברדיד אלומיניום. המתכת הזו לא מיטיבה עם בני האדם.

 

6. לא חייבים לאכול בכל יום ארוחה בשרית

מומלץ להיוועץ באיש מקצוע כדי להתאים את המנה המומלצת לכם. ישנם אנשים שמרגישים עייפות אחרי ארוחה בשרית; משמע, שהבשר מכביד על מערכת העיכול שלהם. שווה לבדוק, שכן ייתכן שמתאים לכם דווקא עוף או הודו.

 

7. בשר חרוך ומעושן שנצלה על מנגל גחלים אינו בריא

חומרי התבערה, השומן השרוף והעשן אינם מטיבים עם בריאותנו. אם אתם

חייבים לחגוג את עצמאותנו בסגנון דרום אמריקאי, עדיף שתצלו את הבשר על מנגל גז או מנגל חשמלי.

 

8. שימו לב לסוג הבשר

העדיפו שיפודי פרגיות, עוף או חזה עוף על קבבים תעשייתיים. הכינו מראש קציצות מעוף או מהודו או מבשר - רק כך תצליחו לשלוט בכמות השומן והמלח.

 

9. ואל תשכחו לאזן עם תוספות בריאות

מומלץ שאכילת הבשר תהיה מלווה בשפע של סלטים טריים, שכן הירקות שעשירים בסיבים תזונתיים יסייעו בעיכול הבשר. בנוסף, הבשר יוצר תגובה חומצית בגוף, והירקות מאזנים את ה-Ph לכיוון הבסיסי.  

 

הכותבת היא היא תזונאית טבעית


פורסם לראשונה 19/04/2010 00:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אדום יותר ועשיר יותר בברזל
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מומלצים