שתף קטע נבחר

פרס למיטשל: שאיש לא יפקפק - כוונותינו רציניות

נשיא המדינה נועד עם השליח האמריקני, ואמר לו כי "אם יש גורמים בצד השני המפקפקים בתמיכתנו בפתרון שתי המדינות, שיתרשמו מהסכמי השלום עם מצרים וירדן". מוקדם יותר נפגש מיטשל עם נתניהו, ולא הגיע איתו לסיכום. הם ייוועדו שוב ביום א'

אחרי שלא הגיע לסיכומים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, וקבע להיפגש איתו שוב בתחילת השבוע, נועד אחר הצהריים (יום ו') השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, עם נשיא המדינה, שמעון פרס. הנשיא אמר לשליח האמריקני כי "אנחנו מחויבים לשלום, ומי שאינו מבין את רצינות כוונותינו - חוטא למציאות".

 

בפגישה ביניהם דנו השניים בדרכים לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. "אין טעם להישאר ברשימת ההמתנה בעניין השלום, הן מבחינתנו והן מבחינת הפלסטינים. הגעתך לאזור הפעם מהווה אור ירוק להמשיך", אמר הנשיא למיטשל בפתח הפגישה.


פרס ומיטשל, היום. "לא רוצים לשלוט באחרים" (צילום: יוסי זמיר, פלאש 90)

 

פרס הדגיש כי ישראל מעוניינת בשלום כן. "אם יש גורמים בצד השני המפקפקים בכך שאנו תומכים בפתרון שתי המדינות, אני מציע להם לקחת את אמירותינו ברצינו, ולהתרשם מהסכמי השלום שכבר כרתנו מול מצרים ומול ירדן. זהו אינטרס חיוני לשני הצדדים, ולא רק משום שאיננו רוצים לשלוט באומה אחרת, אלא גם כי לא היינו רוצים לראות את הסכסוך מכלה את עתידנו. אין אלטרנטיבה לשלום".

 

נשיא המדינה אמר לשליח מיטשל כי "שליחותך כאן היא חיונית ואנחנו מעוניינים לראותה מצליחה ומשמעותית. אף אחד לא מרוויח דבר מקיפאון במשא ומתן. צריך להתקדם, וזה הזמן".

 

מיטשל מצדו שב וקרא את האיגרת ששלח נשיא ארה"ב, ברק אובמה, לישראל לרגל יום העצמאות. הוא הדגיש את קשרי הידידות בין המדינות, ואמר שישראל נשארת בעלת ברית מרכזית עבור האמריקנים במזרח התיכון.

 

אופטימיות יש, סיכומים עדיין אין

מוקדם יותר נועד מיטשל במשך יותר משעה עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, בלשכתו בירושלים. השניים לא הגיעו לסיכומים, וקבעו להיפגש שוב ביום ראשון. גורמים בלשכת ראש הממשלה אמרו כי הפגישה הייתה טובה ובונה, וכי נתניהו מעוניין לקבל תשובות נוספות מהצד הפלסטיני.


נתניהו ומיטשל, מוקדם יותר היום. "חייבים להתקדם" (צילום: לע"מ)

 

לפני הפגישה אמר נתניהו למיטשל: "אני מצפה לעבוד איתך ועם הנשיא אובמה כדי לקדם את השלום", והדגיש: "אנחנו רציניים לגבי זה, אנחנו יודעים שאתם רציניים, ואנחנו מקווים שהפלסטינים יגיבו - אנו חייבים להניע את התהליך קדימה". מיטשל אמר מצדו: "אני מצפה לעבוד עם ראש הממשלה נתניהו כדי להשיג את המטרה המשותפת שלנו של שלום כולל באזור".

 

בפגישה בין נתניהו למיטשל השתתפו מהצד הישראלי נציג ראש הממשלה לעניין הפלסטיני, עו"ד יצחק מולכו, והיועץ לביטחון לאומי וראש המל"ל, עוזי ארד. מהצד האמריקני נכח בה עוזרו של מיטשל המוצב דרך קבע בארץ, דיוויד הייל. עוד לפני הפגישה הזו נועד מיטשל עם שר הביטחון, אהוד ברק, בקריה בתל-אביב.

 

לפני הפגישות שקיים מיטשל בישראל אמרו גורמים בירושלים כי הם אופטימיים בנוגע לאפשרות שהצדדים יכריזו על

פתיחת שיחות הקרבה. ההערכה היא שאם לא יהיו תקלות, ההכרזה על כך עשויה להתבצע עוד במהלך ביקורו של מיטשל באזור, כלומר עד יום ראשון.

 

להערכת גורמים בירושלים, ישראל תבצע שורה של מחוות, ביניהן שחרור אסירים, הסרת מחסומים ונקודות ביקורת בשטחים והעברת סמכויות ביטחוניות באזורים מסוימים ביהודה ושומרון. גם ברשות מעריכים שבימים הקרובים תינתן הודעה על פתיחת המשא ומתן. הפלסטינים נזהרים מהבעת אופטימיות לגבי סיכויי השיחות, אך אומרים שהדרישות שהאמריקנים מעלים כלפי הצד הישראלי מעודדות מאוד מבחינתם.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרס ומיטשל. "ישראל בעלת ברית מרכזית"
צילום: יוסי זמיר, פלאש 90
ברק בפגישה עם השליח. אווירה אופטימית
צילום: אריאל חרמוני
מומלצים