שתף קטע נבחר

יוזמת פשרה להחזרת האשכנזיות ל"בית יעקב"

השופט אדמונד לוי העלה הצעת פשרה שתחזיר את התלמידות ל"בית יעקב" בעמנואל: הבנות האשכנזיות יחזרו ללימודים, תחילה במגמה נפרדת. משרד החינוך יקבע את תנאי הקבלה למגמה החסידית וכשתהיה מחלוקת - הרב יעקב יוסף יכריע

פתרון למשבר ההפרדה העדתית ב"בית יעקב" בעמנואל? השופט אדמונד לוי הציע בצהריים (יום ה') בדיון בשנערך בג"ץ מתווה שלדעתו יביא להסכמה על פתרון הסוגיה. הצדדים יתייעצו בעניין ואמורים לתת את תשובתם בעוד כמה שעות.

  

 

על-פי המתווה שהציע השופט לוי, כל התלמידות יחזרו לבית הספר כבר ביום ראשון הקרוב, כשבשבוע הראשון ילמדו  במגמות נפרדות, ללא כל סממן חיצוני של הבחנה ביניהן. בתקופת זמן זו ינסה לגבש משרד החינוך קריטריונים לגבי קבלת בנות למגמה החסידית, יחד עם ההורים והמורים, כאשר בעיות נקודתיות יובאו להכרעה בפני הרב יעקב יוסף. השופט הדגיש כי לא יהיה כל סממן עדתי בקריטריונים שיגובשו.


הדיונים מחוץ לבית המשפט (צילום: גיא אסיאג)

 

לאחר הצעת השופט לוי יצאו הצדדים להתייעצויות, כאשר השופט מלצר מדגיש: "אם זה לא יעשה היום זה לא ייפתר". הוא הוסיף כי כל ניסיון נידון לכשלון, אם הוא לא מגיע מרצון טוב. השופט לוי אמר: "צריך להפסיק את המרדף הזה של הילדות שלומדות כל יום במקום אחר. אנחנו בית המשפט ואי אפשר לשחק עם פסקי הדין שלנו".

 

מגיש העתירה, יואב ללום, אמר ל-ynet בעקבות הצעתו של השופט לוי כי "עד עכשיו היו קריטריונים מפלים, וכעת עם קריטריונים ברורים לא ניתן יהיה לתת תירוצים כל-כך מהר. נעמוד על כך שלא תהיה אפליה. עד היום הקריטריונים היו מעורפלים. יותר מכך, בתקנון של המגמה החסידית היה כתוב שכל בת תלמד מהוריהלדבר בהברה אשכנזית. השופטים לא אהבו את זה".

 

נציג ההורים, מאיר אלמליח, סיפר בדיון כי הוא בחר את המגמה החסידית בגלל דבר אחד שעמד לנגד עיניו, והוא חינוך ילדיו. לדבריו, אין כאן שום נגיעה עדתית וכי 30 אחוז מהורי בית הספר הם מורים ספרדים. אלמליח הוסיף כי בשנים האחרונות חלה הידרדרות בעמנואל מבחינה דתית וכי ה"מציאות בשטח היא כואבת".  

  

השופט אדמונד לוי: שאדבר במבטא ליטאי? 

"לפי התבחינים שלכם, לא אזולאי ולא סוויסה יכולות להתקבל למגמה החסידית". כך הטיח מוקדם יותר השופט לוי בנציג של הורי בית ספר, עו"ד מוטי גרין. לוי הוסיף: "אם אתה רוצה שאני אדבר במבטא ליטאי, זוהי דרישה לא הגיונית". 

 

על רקע הטענות, אמר מחוץ לדיון יו"ר מרכז החינוך העצמאי, אברהם יוסף לייזרזון: "הכל עלילה, פרי הסתה, אין קשר לעדתיות ואין זיקה

לאפליה". לדבריו, ארגונו קם כדי לאפשר חינוך תורני לעולי צפון אפריקה, מרוקו, תימן ואחרים, שעלו לארץ לאחר קום המדינה: "הקמנו מוסדות בעיקר בפריפריה, שם בקושי יש אשכנזים". הוא הוסיף כי גם כיום רוב התלמידות ברשת הן ממוצא מזרחי. 

 

עוד טען לייזרזון כי מרכז החינוך העצמאי קיים את פסיקת בג"ץ במלואה, בכך שאיחד את המגמות בבית הספר בעמנואל ולאחר פרישת התלמידות האשכנזיות, חדל לממן את לימודיהן במוסד הפיראטי שהקימו. עם זאת, אמר: "אנחנו לא בעלי בתים של ההורים בעמנואל וכל אחד יכול לחנך את ילדיו ברוח המסורת שרבותיו מורים לו". 

 

בהכנת הידיעה השתתף קובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בנערינו ובזקננו". ההורים בבית המשפט
צילום: גיא אסיאג
בחינוך התורני כועסים
צילום: גיא אסיאג
השופט אדמונד לוי
צילום: בוצ'צו, אתר בתי המשפט
מומלצים