שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אובמה: דליפת הנפט "חסרת תקדים"

נשיא ארצות הברית ברק אובמה אמר כי אפשר שדליפת הנפט במפרץ מקסיקו תיבלם רק בעוד ימים ארוכים, אך הממשל יעשה כל שיידרש, וחברת הנפט הבריטית תשלם את החשבון. בינתיים ממשיך כתם הנפט להתרחב בים, ולאיים על הביצות ובתי הגידול הרגישים שבחוף. החשש: הדליפה בבאר הפגועה תתגבר - "אפילו פי עשרה מהמצב כעת"

"ייתכן שמדובר באסון סביבתי חסר תקדים" - כך אמר אמש (יום א') נשיא ארה"ב ברק אובמה, שהגיע למדינת לואיזיאנה כדי לבחון מקרוב את דליפת הנפט הגדולה במפרץ מקסיקו. אובמה הוסיף כי החברה הבריטית BP, שהפעילה את האסדה שטבעה, "אחראית לדליפה הזו - והיא תשלם את החשבון".

 

אובמה הגיע לחופי המפרץ כדי לבחון את עבודת הצוותים שנאבקים כדי למנוע את התפשטות הזיהום. התרעה מפני סופות טורנדו מנעה מהנשיא להגיע למקום במסוק, ותחת זאת הוא נהג בעצמו מניו אורלינס לאזור ההתכנסות של הכוחות. תחת גשם שוטף בבסיס משמר החופים בעיירה וניס, אמר הנשיא כי ייתכן שיעברו עוד ימים ארוכים בטרם תיבלם הדליפה, והבהיר כי בכוונת הממשל לעשות כל שיידרש כדי להתמודד עם המשבר.

 

הכתם עלול להיות לא רק אסון אקולוגי, אלא גם פרשת דרכים פוליטית עבור הנשיא, בהתאם לאופן שבו הציבור ישפוט את אופן הטיפול של הממשל בסוגייה. בעוד כמה חודשים יציינו בארה"ב חמש שנים לאסון הוריקן קתרינה, שפגע גם הוא בעיקר בלואיזיאנה ושכנותיה. ברור אם כן מדוע רבים באמריקה משווים את התמודדות הממשל הפעם, עם כשלונו הקולוסלי של הנשיא ג'ורג' בוש הבן בטיפול באסון ההוא ב-2005.

 

אובמה דוחה את הטענות לפיהן הממשל הגיב באיטיות לאסון, ולא העריך תחילה נכונה את מידת הנזק: "מהרגע הראשון נערכנו לגרוע מכל, וקיווינו לטוב ביותר". השרה לבטחון פנים, ג'נט נפוליטנו, טענה שכל השוואה בין המקרה הנוכחי לקתרינה תהיה "בלתי הולמת לחלוטין... (הממשל עושה) כל שניתן כדי לטפל בבעיה".

 

ממתינים בדריכות לגאות השחורה

בינתיים, תושבי לואיזיאנה - ועימם אזרחי ארצות הברית כולה - עוקבים בדריכות ובחשש אחר הרוחות והגלים, שמסיעים את כתם הנפט הגדול לעבר החוף. מיום שישי מזהירים שהכתם יגיע ליבשה בקרוב; אך לפי שעה הוא רק מתרחב בים, והופך מאיים יותר מיום ליום - ועוד לא החל לזרוע את ההרס הבלתי נמנע בביצות ובשוניות.

 

דליפת הנפט במפרץ מקסיקו:

 

את חלון הזמן מנצלים אנשי משמר החופים והצי כדי לפרוש עוד ועוד מצופים סביב בתי גידול רגישים, ובניסיונות להתכונן לאסון האקולוגי הקשה. אלפי מתנדבים מתקשרים למספרי החירום ומציעים להגיע לאזור ולסייע בניקוי, אלא שבינתיים יש באזור יותר רצון לפעול מאשר פעולות של ממש. גם מזג האוויר הקשה מונע את פרישת המצופים בקצב הדרוש - מה גם שככל שהכתם גדל, כך גובר הצורך בעוד ועוד מצופים שהולכים ואוזלים.


מצוף סביב אי קטן בחופי לואיזיאנה (צילום: AP)

 

אלבמה ומיסיסיפי הצטרפו בינתיים ללואיזיאנה ופלורידה והכריזו על מצב חירום, והממשל הפדרלי אסר על דיג - מסחרי ופרטי - באזור כולו. BP החלה בסוף השבוע לשכור את שירותיהם של הדייגים באזור, כדי לפרוש מצופים ולהעביר ציוד ופועלים בין החוף לאתר הדליפה. עבור חלק מהדייגים מדובר במקור פרנסה חלופי וחיוני משום שעונת הדיג עבורם הסתיימה ביום שבו טבעה האסדה והזיהום החל.

 

המומחים מזהירים שכאשר הנפט יגיע לחוף, הוא יצטבר במפרצונים ובביצות ויהיה סמיך ודביק. הוא צפוי לפגוע במאות מיני ציפורים, דגים, זוחלים ויונקים ימיים, ולגרום לנזק חמור למערכת האקולוגית הרגישה והמורכבת שבאזור.

 

חשש: הדליפה מהבאר תתגבר

בינתיים ממשיכה באר הנפט התת-ימית לפלוט עוד ועוד זיהום לים. על פי דיווחים בעיתונות המקומית, החשש הוא שהדליפה מהבאר הפרוצה רק תתגבר, ותפלוט מיליוני גאלונים של נפט בכל יום - ולא "רק" 200 אלף כפי שקורה כעת.


הזיהום במפרץ (צילום: AP)

 

גורמים במנהל האוקיינוסים והאטמוספירה (NOAA) אמרו כי צוללות רובוטיות, שעוקבות כל העת אחר הבאר הדולפת כקילומטר וחצי מתחת למים, גילו עוד שתי פריצות במתקן התת-מימי שניצב על פתח הבאר. לדבריהם, יש לחץ גובר והולך בצינור מרכזי במתקן ואם הוא יקרוס, "התוצאה תהיה התגברות ניכרת בדליפה" - עד פי 10 מהמצב כיום.

 

שר הפנים האמריקני קן סלאזר אמר כי התרחיש הגרוע ביותר הוא של דליפה בהיקף של 100 אלף חביות נפט ביום. לדבריו, ייתכן שרק בעוד 90 יום יצליחו אנשי BP בתוכניתם לקדוח לתוך מרבץ הנפט כדי לשחרר את הלחץ ולעצור את הדליפה.

 

יו"ר חברת הנפט: פתרון זמני - בעוד כשבוע

לעומתו, יושב ראש BP לאמאר מקיי אמר כי כבר בעוד כשבוע יובא לאתר טביעת אסדת הקידוח מתקן מיוחד שיכסה על מקור הדליפה ויאט את קצב הזיהום באופן משמעותי. הוא אמר שהמתקן כבר מוכן ובחברה נערכים להצבתו במקום. בינתיים הם ממשיכים לנסות ולהפעיל את המנגנון האוטומטי שאמור לסגור את פתח הבאר בשעת תקלה - ולא עובד מאז טביעת האסדה לפני כשמונה ימים.

 

ובכל זאת, ניכר שגם בחברה לא מצליחים לקבל תמונה אמיתית ומדוייקת של היקף האסון. מקיי הודה בתוכנית הטלוויזיה "השבוע" כי אינו יודע כמה נפט נפלט מהבאר הפגועה וההערכה שנשמעה לפיה מדובר בכמות השווה לכ-5,000 חביות ביום אינה ודאית.

 

הוא ניסה להדוף את חיצי הביקורת המופנים כלפי החברה בדבר זילזול באמצעי בטיחות והדגיש שהאירוע הקשה התרחש בגלל תקלה בציוד - ולא רשלנות. הוא גם חזר והדגיש שהחברה עשתה ככל שהיא יכולה כדי להתמודד עם המצב החמור. הוא אמר זאת משום שבימים האחרונים נטען שהחברה ניסתה לטעון תחילה שהדליפה מקורה במכלים שהיו על אסדת הקידוח - ולא בבאר נפט שנפרצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובמה בלואיזיאנה: "זה לא קתרינה"
צילום: AFP
משמר החופים פורש מצופים
צילום: AP
המצוף עוצר את הנפט מזיהום אתרים רגישים
צילום: AP
ציפור שכוסתה בנפט מקבלת נוזלים במרפאה מאולתרת
צילום: AP
מומלצים