שתף קטע נבחר

דרוזים חסמו כביש ופצעו שוטרים בגלל צינור הגז

עשרות מפגינים מיישובים בכרמל התעמתו עם השוטרים, נעמדו מול טרקטור באתר העבודות וגם חסמו את הכביש בכיוון יקנעם, במחאה על הנחת צינור הגז הטבעי באדמות חקלאיות. "כל עוד אין סיכום עם הממשלה, נשתמש בכל הכלים העומדים לרשותנו"

עשרות מפגינים דרוזים מיישובי הכרמל התעמתו הבוקר (יום ג') עם שוטרים באזור יקנעם, במחאה על הנחת צינור גז טבעי בשטחים השייכים להם לפני סיום המשא-ומתן על הפיצויים. הם חסמו קטע מכביש 70, לכיוון יקנעם מצפון. בעימות סמוך לכביש 70 נפצעו קל שלושה שוטרים, אחד מהם פונה לטיפול רפואי לאחר שאפו נשבר. המשטרה עצרה שני מפגינים.

 

דובר המחוז הצפוני של המשטרה, סגן ניצב יהודה ממן, אמר כי המפגינים הפרו את כל הסיכומים המוקדמים ולשוטרים לא היתה ברירה אלא לעצור מתפרעים. "סוכם על תהלוכה שקטה, אבל הם התחילו להפריע לעבודות, וירדו להפגין בכביש". מאות שוטרים ממשיכים לפקח על העבודות ולאבטח את הכבישים באזור, וכן את נקודת המשטרה בדליית אל-כרמל שבעבר הותקפה במקרים דומים.


"מי שיכה אותנו נכה בחזרה", הפגנת הדרוזים בכביש 70 (צילום: שי וקנין)

 

יו"ר העמותה להגנה על קרקעות הדרוזים בכרמל, פהמי חלבי, אמר ל-ynet כי כ-120 משתתפים החלו בתהלוכה, בהם נכבדי העדה, במטרה להפסיק את העבודות בשטח השייך לדרוזים.

 

קודם לכן הורשו המפגינים להתקרב לאזור העבודות באישור המשטרה, עדיין מחוץ לשטח המריבה. המפגינים נכנסו לבור לפני הטרקטור שעבד במקום וסירבו לאפשר לו להמשיך בעבודתו. לאחר שפונו - עברו לחסום את הכביש הראשי. "אנחנו מנסים כעת להרגיע את הרוחות ובסוף היום נשב ונחליט כיצד נמשיך את המאבק", אמר חלבי.

 

הדרוזים: "אנחנו נגד אלימות, המאבק יימשך"

כמעט שנתיים אחרי שהופסקו בשל מחלוקת בנושא הבעלות על קרקע, חודשו לפני כשלושה חודשים העבודות להנחת צינור הגז הטבעי בצפון. הממשלה החליטה על כך, וקבעה גם את גובה הפיצוי - אך המגעים בין התושבים למנהל מקרקעי ישראל טרם הניבו הסכם. היום אמורות להתחיל העבודות להנחת הצינור בשטח המריבה.

 

אחד מבעלי האדמות, זאהר ראפע, אמר ל-ynet כי אינו מבין את העימות עם המשטרה. "אם הם רוצים לכבוש לנו את האדמות, שיבואו כמו צבא ויכבשו את האדמות. למה צריך פה את כל היס"מ ואת כל המשטרה? על זה יש להם כסף להוציא ולפצות אותנו על הקרקעות אין להם?". הוא סיפר כי הוא בעליהם של כ-150 דונם באזור המריבה מהם מתקיימת משפחתו מחקלאות ומגידול ירקות. מפגין אחר צעק "שיהודים לא יקבלו אותנו כמובן מאליו. מי שילחץ לנו את היד, נלחץ לו את היד בחזרה, מי שיכה אותנו נכה אותנו בחזרה".


נגד אלימות, הדרוזים היום בהפגנה (צילום: אחיה ראב"ד)

 

למקום הגיע המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית, השייח' מוואפק טריף, שניסה להרגיע את הרוחות ולפשר בין הצדדים.

 

חלבי הוסיף כי עד שלא יגיעו להסכמה על הקרקע, הם ישתמשו בכל הכלים העומדים לרשותם כדי למנוע את המשך העבודות. "אנחנו נגד אלימות, נשתדל לעשות את כל המאמצים כדי שזה לא יגלוש לפסים אלימים, אך לנו אין כוח להשתלט על הכל ואנו דורשים מהממשלה להגיע איתנו לסיכומים בקרוב".

 

לדבריו, בשטח המדובר הופקעו כבר אדמות רבות עבור כביש חוצה ישראל ואז סוכם על מתווה "דונם תחת דונם",

אולם על האזורים בהם יעבור צינור הגז, שאינם חלק משטח כביש חוצה ישראל, לא הושגה הסכמה ובתקופה האחרונה אף לא נוהל מו"מ.

 

צינור הגז המדובר, שאמור לספק גז טבעי לתחנת הכוח בחיפה ולמפעלים רבים באזור, יעבור בין חוף דור למפרץ חיפה. עד כה הונחו הצינורות בין חוף דור ליקנעם, ובין צומת העמקים למפרץ חיפה. העבודות על 11.5 הקילומטרים שנותרו צפויות להסתיים בתוך כמה חודשים.

 

מהחברה האחראית על העבודות נמסר כי "נתג"ז ממשיכה לפעול על מנת לקיים את הוראות החלטת הממשלה לחיבור מפרץ חיפה והצפון למערכת הולכת הגז הטבעי, בהמשך לעבודות שהתחילו בתחילת פברואר השנה באזור מפער הקישון ויוקנעם. נתג"ז פועלת על מנת לסיים את העבודות בזמן הקצר ביותר האפשרי ולהקל מיידית על איכות חיי התושבים בצפון עם חיבורם למערכת ההולכה הארצית. אנו צופים את סיום העבודות בתוך מספר חודשים".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפה שרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנת הדרוזים, היום
צילום: אחיה ראב"ד
מומלצים