שתף קטע נבחר

בדיכאון חריף: טיפול במגנט יעיל פי 4 מתרופות

כוחו של מגנט: במחקר שכלל 190 חולים בדיכאון קשה שעמיד לתרופות, נמצא כי טיפול בזרם מגנטי לאונה הקדמית של המוח היה יעיל פי 4 בטיפול בהשוואה לטיפול הקונבנציונלי

בשורה לסובלים מדיכאון: מחקר חדש מגלה כי טיפול במגנטים מצליח להפיג את תסמיני הדיכאון גם במקרים של דיכאון קשה עמיד לתרופות. תוצאות המחקר פורסמו בגיליון החדש של כתב העת לפסיכיאטריה Archives of General Psychiatry.

 

"הטיפול טוב גם למי שסובל מתופעות הלוואי של התרופות"

המחקר נערך על ידי צוות חוקרים מהאוניברסיטה הרפואית בדרום קרוליינה, ונכללו בו 190 חולים בדיכאון קשה שלא הגיבו לטיפול התרופתי. מחצית

מהנבדקים קיבלו טיפול בגירוי מגנטים שבו נתבקשו לחבוש מתקן דמוי קסדה המעביר זרם מגנטים לחלק הקדמי של המוח למשך 37 דקות מידי יום, למשך שלושה שבועות.

 

המחצית השנייה חבשה את אותה הקסדה למשך אותם פרקי זמן, אולם הזרם המגנטי נחסם. נבדקים אלה שימשו כקבוצת בקרה שלמעשה לא קיבלה את הטיפול המגנטי.

 

מהמחקר עלה כי אצל 14% מאלה שקיבלו את הטיפול המגנטי חל שיפור בתסמיני הדיכאון, בהשוואה לשיפור שחל אצל 5% בלבד מהנבדקים בקבוצת הבקרה. החוקרים ציינו כי משמעות הנתונים היא שהטיפול בזרם מגנטי יעיל פי ארבעה מאשר הטיפול הקונבנציונלי. בחישוב כללי מסרו החוקרים כי הטיפול יעיל אצל אחד מכל 12 חולי דיכאון עמיד.

 

ראש צוות החוקרים, ד"ר מרק ג'ורג', סיכם את הממצאים: "תוצאות המחקר מראות כי הטיפול בגירוי זרם מגנטי לאונה הקדמית של המוח הוא יעיל ביותר, עם מיעוט תופעות לוואי, לאלה הסובלים מדיכאון עמיד לתרופות או עבור כאלה שאינם מסוגלים להמשיך בטיפול בתרופות נוגדות דיכאון בעקבות תופעות הלוואי שלהן".

 

מומחה: הטיפול - לא לטווח ארוך

"טיפול בזרם מגנטי מוכר בעולם הרפואה כעשר שנים", הסביר ד"ר הדר שלו, מומחה לפסיכיאטריה מבית החולים סורוקה, בשיחה עם ynet , "ונמצא בשימוש שוטף גם בישראל כשבע שנים בכמה מרכזים רפואיים. הוא דומה לטיפול המוכר בנזעי חשמל, אלא שהפעם משתמשים לא בחשמל אלא בשדה מגנטי. הטיפול לא דורש הרדמה כמו בטיפול בנזעי חשמל, וכולל פחות תופעות לוואי שאופיינית לטיפול החשמלי, כמו ירידה זמנית בזיכרון". 

 

לדברי ד"ר שלו, לא ברור עדיין לחלוטין למה גורמים הגלים המגנטיים במוח. "אנחנו יודעים לומר שיש מעבירים חשמליים שריכוזם משתנה בטיפול", הוא מסביר, "אך מה בדיוק קורה לא ברור. בשורה התחתונה, זה טיפול שיכול לעזור לאותם מקרים של דיכאון עמיד וקשה. מטופלים שנהנו מהטיפול חוזרים אליו ומבקשים שוב את אותו הטיפול. צריך לזכור שהטיפול נותן מענה לשלב החריף, אך אינו מהווה פתרון לאורך זמן. לאחר הטיפול, צריך להמשיך את הטיפול התרופתי שמביא לאיזון".

 

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השנייה בעולם. על פי

הנתונים, כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגע או נחשף לפחות פעם בחייו לדיכאון הפוגע בכל המישורים של איכות החיים. רוב החולים סובלים ואינם מטופלים בבעיה, שלעתים חבויה ואינה מראה את אותותיה.  

 

סקר שנערך אשתקד בקרב הישראלים מצא כי קיימת עלייה בתסמיני הדיכאון יחסית לשנה שעברה: 25% מהנשאלים השיבו כי הם חשים "רע" או "הרבה יותר גרוע" באשר למצב רוחם הכללי. 31% מהנשאלים השיבו בחיוב על השאלה האם אתה חש עצב או חוסר מנוחה. 27% מהנשאלים השיבו בחיוב על השאלה "האם אתה חס חוסר תקווה או חוסר אונים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
14% הרגישו בשיפור. אילוסטרציה
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים