שתף קטע נבחר

צפון קוריאה: ביצענו בהצלחה היתוך גרעיני

המדינה המבודדת מתגאה ב"פריצת דרך טכנולוגית", אולם מומחה דרום קוריאני מצנן את ההתלהבות: "הם כנראה ערכו ניסוי בקנה מידה קטן"

פריצת דרך ממשית בתוכנית הגרעין הצפון-קוריאנית - או מעשיות? סוכנות הידיעות הרשמית במדינה המבודדת דיווחה הלילה (יום ד') כי פיונגיאנג הצליחה לבצע היתוך גרעיני - שלב חשוב בפיתוח טכנולוגיה גרעינית.

 

"מדובר באירוע שמהווה פריצת דרך ומראה שהטכנולוגיה של צפון קוריאה מתקדמת", נכתב בעיתון "רודונג סינמון" של מפלגת השלטון הקומוניסטית. העיתון לא דיווח על כוונה להשתמש בטכנולוגיה זאת בנשק גרעיני, כמו פצצת מימן.

 

אולם, מומחה דרום-קוריאני לגרעין הטיל ספק בטענות. "זה נראה מאוד מוגזם ולא מדוייק", אמר קון סו מאוניברסיטת סיאול, "הם כנראה ערכו ניסוי בקנה מידה קטן".

 

היתוך גרעיני הוא תהליך שבו נוצר גרעין אטום חדש על-ידי התמזגות של גרעינים קלים ממנו, לרוב תוך שחרור כמות גדולה של אנרגיה. תהליך זה קורה בפצצת מימן, כאשר גרעינים קלים מאוד של מימן מתמזגים ויוצרים גרעין של הליום, תוך שחרור כמויות גדולות של אנרגיה. התהליך ההפוך להיתוך הוא ביקוע גרעיני, שבו מתפצל גרעין כבד לשני גרעינים קלים ממנו.

 

תוכנית הגרעין של צפון קוריאה מדאיגה כבר שנים את שכנותיה ואת המערב. ב-2006 הודיעה המדינה כי ביצעה בהצלחה ניסוי גרעיני. מאז, נעשו מאמצים דיפלומטיים רבים לגרום לה לזנוח את שאיפותיה הגרעיניות. ב-2007, לאחר שנים של שיחות, הסכימה פיונגיאנג לסגור את הכור העיקרי שלה ולהסכים לוויתורים בתחום תמורת סיוע.

 

המגעים עם צפון קוריאה עלו על שרטון לאחר שהאשימה את המדינות שמולן נשאה ונתנה - ארה"ב, דרום

קוריאה, יפן, סין ורוסיה - באי-עמידה בהתחייבויות. בשנת 2008 המתיחות בין צפון קוריאה לקהילה הבינלאומית התגברה, עד שבאפריל 2009 היא פרשה מהשיחות הבינלאומיות שנועדו להוביל לפירוקה מגרעין.

 

בחודש שלאחר מכן צפון קוריאה ערכה ניסוי גרעיני תת-קרקעי והודיעה כי אינה מחוייבת עוד לתנאי הפסקת האש שהביאה לסיום המלחמה בין שתי הקוריאות בשנת 1953. המתיחות עם המערב שככה מעט במחצית השנייה של 2009, לאחר שפיונגיאנג רמזה שהיא מוכנה לאמץ גישה פייסנית יותר.

 

אך למרות שמנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג איל, הבהיר לאחרונה כי הוא עדיין מחוייב לפירוק מגרעין - ארה"ב מסרבת לשוב לשיחות בנושא עד לסיום חקירת נסיבות טביעת ספינת הקרב הדרום-קוריאנית שגבתה את חייהם של עשרות בחודש מרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פריצת דרך. מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג איל
צילום: רויטרס
מומלצים