שתף קטע נבחר

אחרי החתימה: איראן קוראת למערב לחזור למו"מ

בעקבות ההסכם שבו התחייבה איראן להעביר 1,200 ק"ג מהאורניום שבידה להעשרה על אדמת טורקיה, קרא הנשיא אחמדינג'אד למערב לשוב לשיחות כנות וצודקות. שר החוץ מותקי: אם ההסכם לא ייושם - האורניום יוחזר מיד. טורקיה: ההסכם שומט את הבסיס ללחץ ולסנקציות נוספות

נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, קרא הבוקר (יום ב') לחידוש השיחות בין ארצו לבין המעצמות בסוגיית הגרעין. זאת, על-רקע ההסכם שגובש בין איראן לטורקיה וברזיל, לפיו טהרן תעביר 1,200 קילוגרם אורניום מועשר ברמה של 3.5% להעשרה על אדמת טורקיה עבור כור המחקר בטהרן. רשת CNN-טורק דיווחה כי ההסכם ייושם בתוך חודש.

 

"בעקבות החתימה על חילופי האורניום, הגיע הזמן שחמש החברות הקבועות במועצת הביטחון וגרמניה ייכנסו לשיחות עם איראן המבוססות על כנות, צדק וכבוד הדדי", אמר אחמדינג'אד. שר החוץ האיראני, מנושהר מותקי, הוסיף כי במסגרת ההסכם התחייבה טורקיה להחזיר לאיראן "מיד וללא תנאי" את האורניום, אם ההסכם לא ייצא מסיבה כזו או אחרת אל הפועל. במקביל, הודיעה איראן כי תמשיך להעשיר אורניום לרמה של 20% באופן עצמאי.


מימין: דבטוגלו, ארדואן, אחמדינג'אד, מותקי, לולה ואמורים (צילום: AP) 

 

שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטוגלו, אמר כי בעקבות ההסכם אין הצדקה נוספת להחרפת הסנקציות הבינלאומיות על איראן. "הסכם חילופי האורניום, עליו חתמה איראן היום, מוכיח שטהרן רוצה ללכת בנתיב קונסטרוקטיבי. אין יותר צורך בלחץ ובסנקציות נוספות", אמר דבוטוגלו לכתבים.  

 

שר החוץ הברזילאי, סלסו אמורים, אמר כי ההסכם האיראני-טורקי-ברזילאי "מוכיח כי כעת הוא הזמן לדיפלומטיה ולמשא ומתן. אנו חייבים לבנות אמון בין איראן לבין הקהילה הבינלאומית. ההסכם הזה מכיר בזכותה של איראן לשימוש בטכנולוגיה גרעינית למטרות אזרחיות".

  

מדינות המערב טרם התייחסו להסכם באופן רשמי, והתגובה היחידה הגיעה מדיפלומט אירופי בכיר שאמר בעילום שם כי לא ניתן להתייחס להסכם כפריצת דרך, אלא אם הוא מבוסס על ההצעה שגיבשה סוכנות הגרעין באוקטובר אשתקד. "אם איראן מקבלת את ההצעה המקורית של הסוכנות - אז ניתן יהיה להתקדם. אבל אם ההסכם הוא סוג של הצעה חדשה ללכת בכיוון אחר - הקיפאון יימשך".

 

גורמים בירושלים אמרו הבוקר כי איראן "תימרנה את טורקיה וברזיל ומעמידה פנים כמי שמקבלת את ההסכם". בירושלים ציינו כי הם לומדים את המתווה הטורקי-ברזילאי-איראני, ומקיימים התייעצויות כיצד להגיב.

 עם זאת, ציינו הגורמים כי ישראל ספקנית לנוכח עמדותיהן של טורקיה וברזיל באשר לאיראן והן בגלל הרצון למנוע הידרדרות כלכלית נוספת באירופה. לדבריהם, מדובר בהסכם למראית עין בלבד, שאינו מהותי.

 

ברזיל וטורקיה, שתיהן חברות לא קבועות במועצת הביטחון, פועלות בשבועות האחרונים לתיווך בין מדינות המערב לאיראן בניסיון למנוע את החרפת הסנקציות. נשיא ברזיל לואיש איגנסיו לולה דה-סילבה, וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שחתמו על הסכם חילופי האורניום נחשבים למתנגדים חריפים להקשחת הסנקציות ודוגלים בהמשך המגעים להשגת פיתרון דיפלומטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. לחזור לשיחות
צילום: רויטרס
אין צורך בסנקציות. דבוטוגלו
צילום: רויטרס
מומלצים