שתף קטע נבחר

ארה"ב: ההסכם לא מספיק, הגרעין עדיין מדאיג

הבית הלבן הודיע כי הסכם חילופי האורניום בין איראן לברזיל וטורקיה לא מפיג את חששות הקהילה הבינלאומית, והבטיח שהצעדים לקראת החלטה על סנקציות חדשות נמשכים. נשיא רוסיה הביע דאגה שההסכם לא יענה על דרישות המעצמות

אחרי תגובות צוננות באירופה ובישראל, גם ארצות-הברית ורוסיה לא מתרשמות מהסכם חילופי האורניום שהשיגו ברזיל וטורקיה באיראן. בהתייחסות ראשונה של הבית הלבן להסכם, נאמר כי הקהילה הבינלאומית לא תתייחס לפרטי העסקה, עד שיועברו לידי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. כמו כן, הבהירו בבית הלבן שתוכנית הגרעין של איראן ממשיכה להדאיג את הקהילה הבינלאומית ונמשכים המאמצים להשגת החלטה במועצת הביטחון על סנקציות נוספות.

 

"לאור הכשלון החוזר ונשנה של איראן לעמוד בהתחייבויותיה והצורך לענות על שאלות בסיסיות בנוגע לתוכנית הגרעין, יש לארה"ב ולקהילה הבינלאומית חששות רציניים", אמר דובר הבית הלבן רוברט גיבס בהודעה שפרסם. "העברת אורניום מועשר באיכות נמוכה עשויה להיות צעד חיובי, אך איראן אמרה שתמשיך בהעשרת אורניום ל-20 אחוזים, וזו הפרה ישירה של החלטות מועצת הביטחון".  

 

נשיא רוסיה בירך הערב על הסכם חילופי האורניום, שאמור לספק את המעצמות ולהציל את איראן מסנקציות חריפות. עם זאת, דימיטרי מדבדב הביע חשש שההסכם החדש לא יענה במלואו על דרישות הקהילה הבינלאומית. במהלך ביקורו באוקראינה, נשאל מדבדב בנושא ואמר כי נראה שאיראן עדיין מעוניינת להעשיר אורניום בתחומה, ולכן תוכנית הגרעין שלה תמשיך להדאיג את מדינות העולם.  

 

באו"ם הביעו תחושות דומות, וכינו את עסקת חילופי האורניום "צעד מעודד". לצד זה, הבהיר מרטין נסירקי, דובר האומות המאוחדות, כי על איראן למלא את החלטות מועצת הביטחון, שתבעה ממנה להשעות את תוכנית העשרת האורניום שלה.

  

איראן הודיעה הבוקר רשמית כי היא מסכימה לבצע את עסקת חילופי האורניום על אדמת טורקיה. משרד החוץ בטהרן הודיע כי במסגרת העסקה יועברו לאנקרה 1,200 קילוגרמים של אורניום מועשר בדרגה נמוכה של 3.5%. האורניום יעבור עיבוד למוטות דלק, ויוחזר לאיראן לצורך הפעלת כור המחקר בטהרן.

 

הסכמתה של איראן לעסקה באה בעקבות פגישה משולשת שהתקיימה בין נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד, לנשיא ברזיל לואיס איגנסיו לולה דה-סילבה, וראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. ברזיל וטורקיה, שתיהן חברות לא קבועות במועצת הביטחון, פועלות בשבועות האחרונים לתיווך בין מדינות המערב לאיראן בניסיון למנוע את החרפת הסנקציות. גם לולה וגם ארדואן נחשבים למתנגדים חריפים להקשחת הסנקציות ודוגלים בהמשך המגעים הדיפלומטיים.

 

אירופה ספקנית, ירושלים הגיבה בביטול

באירופה הגיבו בספקנות להודעה על ההסכם. האיחוד האירופי וגרמניה התייחסו להסכם בצהריים, וציינו כי העסקה האיראנית-טורקית-ברזילאנית "אינה עונה על כל החששות" וכי "הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית היא זו שמאשרת הסכמים עם איראן". דיפלומטים מערביים בווינה אמרו כי "ההסכם לאספקת דלק לכור המחקר בטהרן אינה משנה את האופן את עמדת הקהילה הבינלאומית בשאלת העשרת האורניום".

 

גם בירושלים הגיבו בביטול להסכם חילופי האורניום. גורמים בכירים אמרו כי איראן "תימרנה את טורקיה וברזיל ומעמידה פנים כמי שמקבלת את ההסכם". לדבריהם, ישראל ספקנית לנוכח עמדותיהן של טורקיה וברזיל באשר לאיראן והן בגלל הרצון למנוע הידרדרות כלכלית נוספת באירופה. אחד מיועציו של נשיא ברזיל הגיב לדברים ואמר כי "זו הפעם הראשונה שאיראן מקבלת הצעה לחילופי אורניום. ברזיל סייעה לקירוב בין עמדות הצדדים ופעלה כמגשר".

 

על-פי הפרטים העולים לפי שעה מן ההסכם, מדובר למעשה בסוג של חזרה לטיוטה שנוסחה בז'נבה בחודש אוקטובר אשתקד, ממנה נסוגה איראן בדרישה שחילופי האורניום יבוצעו על אדמתה ובתהליך הדרגתי. אותה טיוטה הציעה על העברתם של כ-70% מהאורניום (כ-1,200 ק"ג) לרוסיה וצרפת, והן אלה שיעשירו את האורניום האיראני למוטות דלק. ההצעה הזו נדחתה בתוקף על-ידי טהרן.

 

טורקיה, לעומת זאת, נחשבת לבעלת ברית של איראן והיא מנהלת איתה יחסי מסחר ענפים, ולכן מהווה עבור האיראנים "פשרה" קלה ביותר במסגרת ניסיונותיה להתחמק מהסנקציות. ואולם, ספק אם הקהילה הבינלאומית תקבל את ההסכם ההופך את אנקרה ל"שומרת האורניום" האיראני.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חותמים על ההסכם בטהרן
צילום: AP
אחמדינג'אד במתקן גרעיני
צילום: AFP
מומלצים