שתף קטע נבחר

איראן: הסכם האורניום יועבר לסבא"א בתוך שבוע

בעקבות דרישת המעצמות הודיעה איראן כי תעביר בתוך שבוע את ההסכם שגיבשה עם ברזיל וטורקיה להעשרת אורניום על אדמתה של האחרונה. בניגוד ליתר המעצמות, סין דווקא מברכת על ההסכם. נתניהו כינס השביעיה לדון בהתפתחויות

איראן הודיעה הבוקר (יום ג') כי תעביר בתוך שבוע את נוסח הסכם חילופי האורניום שנחתם בינה לבין טורקיה וברזיל לעיון הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. משרד החוץ בטהרן קרא ל"תגובה מהירה" מצד המעצמות להסכם, שבמסגרתו תעביר איראן כ-1,200 ק"ג מאורניום שברשותה להעשרה בטורקיה.

 

"ההצהרה המשותפת שנחתמה אתמול כוללת עשר נקודות, ובהן ההנחיה לעדכן את סוכנות הגרעין בתוך שבוע.

 אנו נעשה כן בכתב בערוצים המקובלים", אמר דובר משרד החוץ רמין מהמנפרסט. "אנו מצפים מארה"ב, צרפת, רוסיה וסוכנות הגרעין לענות למסמך במהירות".

 

עד-כה לא פורסם הנוסח הרשמי של עסקת חילופי האורניום. ואולם, על-פי הדיווחים בסוכנויות הידיעות ובעיתונות הבינלאומית תעביר איראן כ-1,200 ק"ג של אורניום מועשר ברמה של 3.5% להעשרה נוספת ל-20% בטורקיה. לאחר מכן יוחזר האורניום כמוטות דלק עבור הפעלת כור המחקר בטהרן.

 

מדובר בנוסח שונה מזה שגיבשה סוכנות הגרעין בחודש אוקטובר - שם נקבע כי האורניום יועבר לעיבוד ברוסיה ובצרפת. איראן הסכימה בתחילה לטיוטה זו, אך לאחר מכן נמלכה בדעתה. הסכם חילופי האורניום זכה לתמיכה מקיר לקיר במערכת הפוליטית האיראנית. בולטת במיוחד תמיכתו של יו"ר הפרלמנט, עלי לריג'אני, שהתנגד לטיוטה שגובשה באוקטובר.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כינס הבוקר את פורום שרי השביעיה לדיון מיוחד בנושא הגרעין האיראני, ובעסקת חילופי האורניום. לדעת השרים ההסכם הינו "תרגיל איראני". אתמול אמרו גורמים בכירים בירושלים כי "איראן תמרנה את ברזיל וטורקיה" וכי מדובר בהסכם למראית עין.

 

ספקנות במערב, ברכות בסין

מדינות המערב הגיבו אמש בספקנות להסכם חילופי האורניום. דובר הבית הלבן, רוברט גיבס, אמר כי ההסכם "אינו משנה את הצעדים שאנחנו נוקטים, לרבות סנקציות. אנחנו ממשיכים לעבוד דרך מועצת הביטחון, ונגרום להם לשאת בתוצאות". לדבריו, ההסכם האיראני-טורקי-ברזילאי "הוא באופן משמעותי פחות ממה שסוכם עליו באוקטובר".

 

הממונה על מדיניות החוץ באיחוד האירופי, קתרין אשטון, אמרה כי העסקה המשולשת "אינה מספקת", ואילו דיפלומטים מערביים בווינה אמרו כי "ההסכם לאספקת דלק לכור המחקר בטהרן אינה משנה את האופן את עמדת הקהילה הבינלאומית בשאלת העשרת האורניום".

 גרמניה הודיעה כי "אף הסכם אינו יכול להחליף את טיוטה שגובשה בין איראן לבין סוכנות הגרעין" ואילו משרד החוץ הצרפתי הודיע כי הוא "מעוניין לקבל את פרטי העסקה, אולם כך או כך הוא לא יביא לפיתרון המשבר". גם במוסקבה הביעו ספקנות מההסכם.

 

מי שהגיבה דווקא בברכה לחילופי האורניום היא סין. שר החוץ, יאנג ג'יאצי, אמר כי בייג'ינג דוגלת במשא ומתן ובדיאלוג עם איראן כדי לפתור את שאלת הגרעין. "אנו מעריכים ומעודדים מהמאמצים הדיפלומטים החיוביים בחיפוש אחר פיתרון ראוי בסוגיית הגרעין האיראני".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החתימה על הסכם חילופי האורניום
צילום: AP
נתניהו. כינס השביעיה
צילום: AP
ג'יאצ'י. סין המברכת היחידה
צילום: AFP
מומלצים