שתף קטע נבחר

זירת הקניות

טבע על חומות העיר העתיקה

איפה פורחות רקפות? היכן עובר מסלול נדידת הציפורים בעיר? אילו ערכי טבע נמצאים על חומות העיר העתיקה או בבתי הקברות בירושלים? סקר טבע עירוני ראשון מסוגו בישראל, שהושלם לאחרונה בבירה, יאפשר למתכננים לקחת בחשבון לראשונה גם שיקולים סביבתיים

השטח העירוני על פני כדור הארץ הולך ומתפשט במהירות. מי שמחפש לכך הוכחה, יכול למצוא אותה בתמונות לוויין עדכניות, המראות כיצד בלילה נותרים שטחים רבים מאוד על פני כדור הארץ מוארים. השטחים הללו הם השטחים העירוניים.  

 

עבור אנשי סביבה נתפס המידע הזה לכאורה כסוג של איום, שכן עיר וטבע נתפסים כמושגים מנוגדים. אולם בשנים האחרונות נעשה ניסיון מעניין לפייס בין השניים, לשלב ביניהם ולאפשר לטבע העירוני – ערכי הטבע שעוד נותרו בעיר - להשתמר ולהתפתח.

 

בישראל מובילה את הנושא דווקא העיר ירושלים. עיר הבירה אמנם לא נהנית ממוניטין "ירוק" במיוחד, אך דווקא בה הושלם לאחרונה סקר טבע עירוני ראשון מסוגו בארץ, שנערך על-ידי אנשי המחלקה למדיניות התכנון בעירייה ואנשי החברה להגנת הטבע.  


עמק הצבאים בירושלים (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

תג מחיר ירוק

סקר הטבע העירוני של ירושלים, שהושלם בתום עבודה מאומצת שארכה מספר שנים, יאפשר בראש ובראשונה ניהול ושמירה על אתרי הטבע בעיר, אך גם צפוי לחולל מהפיכה במערך התכנוני בירושלים. לראשונה בישראל תעמוד לרשות המתכננים ומקבלי ההחלטות "שכבת נתונים ירוקה", זמינה ומעודכנת, שתאפשר להם לקחת בחשבון – בין מגוון השיקולים הכלכליים, תיירותיים, חברתיים – גם שיקולים סביבתיים.

 

שכבת הנתונים הירוקה הזו, כוללת עשרות אתרי טבע עירוניים שגם יוטמעו בהמשך בתוכנית המתאר של העיר לצרכי תרבות ופנאי. כיום מוכרים בירושלים ובסביבתה הקרובה עשרות רבות של אתרי טבע. בחלקם אתרים גדולים ושמורים בסביבת העיר – דוגמת נחל רפאים, או נחל גילה ובחלקם אתרים בלב המרקם העירוני – דוגמת עמק המצלבה, עמק הצבאים, או אתרי קינון של הבז האדום למשל בשכונות מוסררה ונחלאות.

 

במילים אחרות, המידע שהסקר מספק כולל לא רק פינות חמד טבעיות שנותרו בירושלים ובסביבתה, אלא גם מידע אקולוגי מקצועי על ערכי טבע ייחודיים, נדידת ציפורים באזור, או בתי גידול של בעלי חיים.

 

פרטים ראשונים על הסקר והמהלך התכנוני שמובילה העירייה בעקבותיו, נחשפו השבוע בכנס ירושלים לסביבה וטבע שקיימה החברה להגנת הטבע.  


חוגלה בעמק הצבאים בירושלים (צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע)

 

עופר אהרון, מנהל המחלקה למדיניות התכנון בעירייה, סיפר בכנס כי הסקר יאפשר לקבוע לראשונה "תג מחיר ירוק" לכל פעולה של תכנון או פיתוח וכי "עתה ניתן יהיה להצליב בין נתונים מגוונים - ייעודי קרקע, עלויות קרקע, זיהומים, מטרדים סביבתיים וערכי טבע".

 

לדבריו, "לכל אזור בעיר יש אתר טבע משלו, שייחודי לו. האזורים הללו חשובים לא רק מבחינה אקולוגית, אלא גם מבחינה חברתית וקהילתית, שכן שם מתקיימת פעילות של פנאי, של חינוך ושל תרבות בעיר".

 

עמיר בלבן, אחראי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, סיפר כי במהלך הסקר התגלו נופי טבע גם במקומות מפתיעים, לעתים גם במקומות בהם קיימת תשתית אנושית כבר שנים רבות. "ערכי טבע קיימים בירושלים גם בבתי קברות או לצד בתים ויש גם תשתיות טבעיות על חומות העיר העתיקה. הפוטנציאל פה הוא אדיר".  

 

נעמי צור, סגנית ראש עיריית ירושלים ומי ששימשה כמנהלת הקהילות העירוניות בחברה להגנת הטבע, סיפרה כי מדובר בפרויקט לא קל לביצוע. "הרעיון נולד כבר לפני מספר שנים, אך ההזדמנות נולדה בעקבות קול קורא שפרסם המשרד להגנת הסביבה לפני כשלוש שנים. מבחינתנו מדובר בצעד חשוב, ירושלים היא לא עיר קלה", אמרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יסייע לשמור על בתי הגידול וערכי טבע ייחודיים
צילום: עמיר בלבן, החברה להגנת הטבע
מומלצים