שתף קטע נבחר

ועדת הכלכלה אישרה: הסדרת חוות בודדים

אושר לקריאה שניה ושלישית תיקון לחוק, שמסדיר את ההקמה והפיתוח של חוות הבודדים ומאפשר את המשך קיומן של החוות הקיימות, שנבנו ביוזמות פרטיזניות אך בסיוע המדינה

חוק חדש המסדיר את ההקמה והפיתוח של המיזמים המשולבים חקלאיים-תיירותיים בנגב בידי יזמים יחידים – הידועים בכינוי "חוות בודדים" – אושר היום (ה') בוועדת הכלכלה לקריאה שניה ושלישית לפי הצעת הח"כים ישראל חסון ושלמה מולה (קדימה).

 

מדובר בתיקון חוק הרשות לפיתוח הנגב והגליל, שיאפשר בנוסף להקמת חוות חדשות, את המשך קיומן של החוות שהוקמו עד כה ביוזמות פרטיזניות אך בתמיכה וסיוע של המדינה. הח"כים הבטיחו לקדם חוק דומה להסדרת המעמד של היישובים הבדואים הלא מוכרים בנגב.

 

החוק יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בימים הקרובים. החשיבות שבהסדרה משפטית של הנושא נובעת מתרומת החוות המוכחת ליישוב הנגב ובפרט לקידום ענפי החקלאות והתיירות באזורים השוממים.

 

חסון ומולה טענו כי החוק נדרש כדי להסיר את המכשולים הביורוקרטיים המתישים שבהם נתקלו מקימי החוות עד כה, למרות תמיכת הרשויות. זאת בהעדר הכוונה ותיאום של הגורמים הממשלתיים שהכבידו את הקשיים הפיזיים של מזג האוויר, הבידוד והמרחק הגיאוגרפי מהמרכז, והרתיעו יזמים נוספים.

 

החוק החדש מסמיך את הרשות לפיתוח הנגב והגליל לקבוע כללים ואמות מידה להכרה בחוות ולהתיר להן להשתמש באדמות הנגב למרות חקלאיות ותיירותיות, כולל רישוי הבינוי למגורים של המחזיקים בחוות.

 

הכללים ואמות המידה ייקבעו ברשות בעצה אחת עם ועדה בין-משרדית באישור השר לפיתוח הנגב והגליל (היום - סילבן שלום). הרשות גם תמליץ למנהל מקרקעי ישראל להקצות את הקרקעות להקמת החוות העתידיות.

 

הכרה בדיעבד בחוות הקיימות 

באשר לחוות הקיימות נקבעו בחוק החדש הוראות מעבר, שיאפשרו את המשך ישיבתן על הקרקע, את ההכרה בהן בדיעבד מצד הרשות, ומתן אישור בדיעבד של המנהל לבקשות יזמי החוות להעניק להם זכויות במקרקעין להמשך ניהול המיזמים.

 

החוק מאפשר למנהל להעניק את הזכויות ללא מכרז לחוות לאחר קבלת ההכרה מהרשות לפיתוח הנגב והגליל, על סמך ההחלטות של רשויות המדינה שאפשרו ליזמים להיאחז בקרקע ולהפעיל את החוות. להסדרת זכויות הבניה ניתנה אורכה של 10 שנים.

 

ח"כ ישראל חסון ניהל את ישיבות הוועדה. חסון היה בעבר סגן ראש השב"כ ומיוזמי המאבק הציבורי להכרה בחוות הבודדים ו"חוק שי דרומי" (בעלים של אחת החוות שהרג בדואי בניסיון גניבת עדר מהחווה, הועמד לדין וזוכה).

 

היום לאחר אישור החוק החדש אמר חסון כי "ממשלות ישראל לדורותיהן והמועצה הארצית לתכנון ובניה הכירו בצורך לקדם את פיתוח המיזמים בנגב, אך בפועל לא נעשה דבר כדי להקל על היזמים".

 

ח"כ שלמה מולה אמר כי בנסיבות הקיימות אין עוד מקום להערים קשיים על "המעונינים ליישב את הנגב בכל דרך".

 

כאמור, חסון ומולה הבטיחו לקדם בקרוב הצעת חוק דומה שתעניק מעמד חוקי גם ליישובים הבדואים לא מוכרים בנגב, ובכך להביא לסיומה גם את הפרשה הזאת, המקוממת את המגזר הערבי ברגשי קיפוח ואפליה, שחזרו ועלו גם בדיוני ועדת הכלכלה על חוק חוות הבודדים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התיישבות בודדים בנגב
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים