שתף קטע נבחר

ישראל במועצת הביטחון: הלוחמים התגוננו מלינץ'

בדיון חירום במטה האו"ם טען שר החוץ הטורקי שידי ישראל מגואלות בדם ודרש תגובה בינלאומית תקיפה ל"מעשה הברברי שראינו בשידור חי". סגן ראש המשלחת הישראלית: "איזה מין פעילי שלום נושאים סכינים ואלות כדי לתקוף חיילים?"

פחות מ-24 שעות אחרי התקרית במשט לעזה התכנסה מועצת הביטחון של האו"ם לדיון חירום בנושא. שר החוץ הטורקי קרא הערב (יום ב') ל-15 חברות המועצה להעניש את ישראל על מעשיה, ואילו סגן שגרירת ישראל באו"ם טען שחיילי צה"ל פעלו מתוך הגנה עצמית.

 

הדיון נפתח זמן קצר לפני 21:00 (שעון ישראל) במטה האו"ם בניו יורק, תחת ניהולה של לבנון, שזהו יומה האחרון כנשיאת המועצה. מכיוון שהישיבה זומנה בבהילות, שגרירים רבים שלא נמצאים בניו יורק בגלל חופשת יום הזיכרון האמריקני לא יכלו להגיע. את ישראל ייצג סגן ראש המשלחת לאו"ם, דני כרמון.

 

מרחץ דמים במשט - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

בדבריו במועצת הביטחון אמר כרמון שהמשט לעזה פעל לכאורה ממניעים הומניטריים, אך הראיות מצביעות על מטרה אחרת. "מארגני המשט דחו את

הצעתנו להעביר את הסיוע לעזה בעצמנו ואמרו בעצמם שמטרתם היא 'לשבור את הסגר'.

 

"איזה מין פעילים הומניטריים דורשים לעקוף את האו"ם, הצלב האדם וארגונים בינלאומיים מוכרים אחרים? איזה מין פעילי שלום נושאים סכינים, אלות וכלי נשק אחרים כדי לתקוף חיילים?" שאל. "התשובה ברורה", טען סגן ראש המשלחת הישראלית, "הם לא פעילי שלום".

 

כרמון הוסיף שהתנועה שארגנה את המשט לעזה ידועה בקשריה לחמאס ובעבר תמכה באל-קאעידה. "למרבה הצער, החיילים שעלו לספינות הותקפו באלימות בכלי נשק במטרה ברור לבצע לא פחות מלינץ'. החיילים פעלו מתוך הגנה עצמית", אמר הנציג הישראלי אך באותה נשימה הודה שעדיין לא ניתן לקבוע מסקנות ברורות לגבי התקרית בשעה זו. "התמונה המלאה תתברר בימים הקרובים", הוסיף.

 

"ידי ישראל מגואלות בדם"

קודם לנאומו של כרמון דיבר השר הטורקי אחמט דאוד אולו, שהיה בביקור בארה"ב ולכן הגיע לדיון במטה האו"ם. "אף מדינה אינה מעל החוק", אמר, "ישראל צריכה לשאת בתוצאות מעשיה. טורקיה רוצה הצהרה חזקה של האו"ם בעקבות הפרה חמורה של החוק הבינלאומי. זהו מעשה פיראטי. זהו רצח שבוצע על ידי מדינה, ואין לכך שום הצדקה". 


"לא משימה הומניטרית". כרמון במועצת הביטחון (צילום: רויטרס)

 

לדבריו, "ראינו בשידור חי מעשה ברברי, וידי ישראל מגואלות דם. זהו הים התיכון שבו דרוש שכל ישר, שבו הציוויליזציה צמחה ופרחה. שימוש בכוח לא רק שאינו הולם אלא גם חסר פרופורציה. אסור לתקוף אזרחים, וזו זכותם של בני אדם להגן על עצמם כשהם מותקפים. אין אישור לעצור ספינה במים בינלאומיים".

 

השר הטורקי שב על טענת מארגני המשט לעזה - ובניגוד להצהרות ישראל - ש"מטרת המשימה היתה לספק סיוע לילדי עזה המכותרת. הציוד ההומניטרי היה בדרכו לילדים בעזה, וכעת הילדים הללו לא יודעים מהיכן תגיע הארוחה הבאה. הספינות סיפקו משחקים לילדים, ציוד חינוכי ומזון".

 

סגן ראש משלחת ארה"ב באו"ם, אלחנדרו וולף, אמר בדיון: "אנחנו מנסים לאסוף את הראיות ומאיצים בממשלת ישראל לבדוק את הנושא לעומק. ארצות הברית ממשיכה להיות מודאגת מהמצב ההומניטרי בעזה וסבורה שהמצב הנוכחי לא יכול להימשך". אולם וולף גם הפנה אצבע מאשימה לפלסטינים: "חמאס מסבך את המצב בעזה, והטרור מסכן את ביטחון הפלסטינים והישראלים".

 

בריטניה דרשה מישראל לבצע בדיקה מלאה של התקרית במשט ותבעה ממנה להסיר את הסגר על עזה. "זה יהיה בעדיפות עליונה של הממשלה הבריטית", אמר הנציג הבריטי. "אנחנו קוראים לישראל להציג תמונה מלאה של החקירה ולספק מידע לכל המדינות שאזרחיהן מעורבים בפרשה".

 

המשקיף הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, אמר לעיתונאים לפני הדיון שהוא מצפה לתגובה מהירה ונחרצת נגד ישראל. "אנחנו מקווים שמועצת הביטחון תגבש צעד החלטי, תגובה שתדרוש מישראל לתת דין וחשבון ותגנה אותה על הפעולה הזו", אמר הנציג והוסיף: "חייבים להסיר את המעצור מעל העם בעזה".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 31/05/2010 21:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורש תגובה. דאוד אולו
צילום: AP
אוספים ראיות. וולף
צילום: AP
צעד החלטי. מנסור
צילום: רויטרס
צילום: AP
דיון בהול. מועצת הביטחון
צילום: AP
"מעשה טרור". הספינה מרמרה
צילום: אבי רוקח
מומלצים