שתף קטע נבחר

צחצוח מגביר הקאות? שיניים והריון - 10 מיתוסים

השיניים נחלשות בהריון? צחצוח השיניים גורם להקאות? מותר להשתמש בגז צחוק? רופא השיניים ד"ר רונן בורדובסקי בודק לאלו מהמיתוסים העוסקים בשיניים בתקופת ההריון מומלץ להתייחס ברצינות ומאלו מומלץ להתעלם

כמו נושאים אחרים הקשורים בהריון, גם לנושא השיניים נקשרו מיתוסים רבים במהלך השנים. אלו מהם נכונים ואלו לא? כל התשובות לפניכם: 

 

1. השיניים הופכות חלשות בתקופת ההריון

לא נכון. אין אף סיבה אובייקטיבית לאובדן שיניים בהריון. חומר השן אינו יכול להתרכך או להיחלש בתקופת ההריון מאחר והוא מינרל שאינו משנה את מצבו לאורך כל תקופת חיינו. הסיבה למיתוס זה נעוצה בתקופות קדומות יותר, בהן הנשים היו מאבדות שיניים בזמן הריון משום שההקאות ועליית החומציות גרמה לעששת מוגדלת.

 

2. אסור לטפל בשיניים בתקופת ההריון מחשש למומים בעובר

לא נכון. מחקרים רבים הוכיחו כי נשים שסבלו מזיהומים בחלל הפה ילדו עוברים במשקל נמוך. בנוסף, מחקרים הראו כי במקרים מסוימים נשים אף עברו הפלות שניתן לייחסן לבעיות וזיהומים בחלל הפה. הסיבה לכך היא שהימנעות מטיפול בשיניים גורמת לכאבים ואלו גורמים לשחרור חומרים הנקראים פרוסטהגלנדינים, הורמונים הגורמים להתכווצויות של הרחם.

 

3. בהריון החניכיים מדממים מאוד והשיניים כואבות ורגישות

נכון. הריון הוא מצב הורמונלי מיוחד, בו כמות ההורמונים עולה והחניכיים מתנפחות, נוטות לרגישות יתר ומדממות.

 

4. אסור לבצע צילומים בהריון כי הקרינה מגיעה לעובר

לא נכון. צילומי רנטגן אומנם נעשים באמצעות קרינה מיננת שאינה בריאה לרקמות האנושיות, אך במכשירי הרנטגן המודרניים, כאשר נעשה שימוש בסינר עופרת המגן על הגוף, כמות הקרינה המגיעה לעובר היא אפסית. צילום חזה, לדוגמה, מקרין פי 800 יותר על העובר. גם הקרינה הקוסמית (קרינת הרקע הקיימת בעולם, לה כולנו חשופים) גדולה יותר מצילום דנטלי. בנוסף, ביצוע טיפול שיניים ללא צילום עלול לגרום לטיפול שיניים לקוי ולנזק למטופלת.

 

5. העובר לוקח את הסידן מהשיניים

לא נכון. התפתחות העובר נעשית ממחזור הדם ורקמת העצם ולא ממינרל השן ורק רקמת העצם יכולה לשחרר או לקלוט סידן מהגוף. מינרל השן לא מאבד סידן עקב גדילת העובר ולכן לא משנה את חוזקו. אין צורך לחשוש מכך או לאכול מזון עתיר סידן בכמויות מופרזות.

 


חשוב לקחת את התרופות הניתנות על ידי הרופא. (צילום: פוטוס טו גו)

 

6. צחצוח שיניים מעלה את כמות את ההקאות

נכון. עקב העלייה בכמות ההורמונים והרגישות המוגברת של נשים בהריון, כל גירוי פנימי של חלל הפה עלול להחריף את רפלקס הגאג, אותו רפלקס הגורם להקאה. זו הסיבה שנגיעת מברשת השיניים בחלק האחורי או בחיך העליון האחורי עלולה לעורר רפלקס זה. יחד עם זאת, הימנעות מצחצוח עלולה לגרום להתפתחות עששת ולכן מומלץ לצחצח עם מברשת קטנה של ילדים.

 

7. אסור לקבל זריקות הרדמה כי החומר מגיע לעובר

לא נכון. חומר ההרדמה המקומית הניתן בטיפולי השיניים נקרא לידוקאין והוא מכיל אדרנלין. יש לו השפעה מקומית בלבד ולכן הוא אינו מזיק לעובר. בנוסף, טיפול שיניים בהריון ללא הרדמה גורם להפרשת פרוסטהגלנדינים הגורמים להתכווצות הרחם או לתזוזת האישה בזמן הטיפול, מה שעלול לגרום לנזק טיפולי.

 

8. אסור להשתמש בגז צחוק

נכון. ישנו מחסור במחקרים בתחום ולכן חל איסור על השימוש בגז צחוק בזמן ההיריון

משום שלא ידוע אם הדבר מזיק לעובר.

 

9. תרופות נגד כאבים ואנטיביוטיקה מזיקות לעובר

לא מדויק. אכן קיימות תרופות שאינן מומלצות לנטילה בזמן ההריון, אולם רופא השיניים צריך להיות מעודכן בכך ולתת למטופלת רק תרופות שמותרות בהריון, וישנן הרבה. אי נטילת התרופות המומלצות על ידי הרופא עלולה לגרום לכאבים מיותרים או לכישלון הטיפול הרפואי.

 

10. מומלץ לסיים את טיפולי השיניים לפני ההריון

נכון. טיפולי השיניים בזמן ההריון אמנם מותרים, אך תמיד נוח יותר לסיים אותם לפני הכניסה להריון.

 

הכותב הוא רופא שיניים לאסתטיקה דנטאלית ושיקום הפה ומוסמך משרד הבריאות לטיפולי שיניים בהרדמה כללית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index Open
כדי להימנע מהקאות כדאי לצחצח במברשת של ילדים
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים