שתף קטע נבחר

מצעד הגאווה בת"א: "רבים הגיעו בגלל הטבח"

האירוע המרכזי והמתוקשר של הקהילה הגאה בישראל יצא לדרכו בצהריים, כשברקע חששות מפני התגוששות פוליטית בשל אירועי המשט לעזה. אמו של ניר כץ, שנרצח בפיגוע בברנוער: "היום הוא לא יצעד, אבל הרצח עזר לרבים לצאת מהארון"

אלפים מחברי הקהילה הגאה ותומכיה השתתפו בצהריים (יום ו') במצעד הגאווה המסורתי בתל-אביב. הצועדים החלו את דרכם מגן מאיר שבמרכז תל-אביב לכיוון חוף גורדון, כשבניגוד לשנים עברו, נשאו רבים מהם את דגלי ישראל לצד דגלי הגאווה. בפתח האירוע נשאו דברים פוליטיקאים, וגם איילה כץ, אמו של ניר כץ, שנרצח בפיגוע ב"ברנוער" לפני כשנה. עבורה היה זה המצעד הראשון להשתתף בו: "היום ניר לא יצעד עם כולם, אבל אני יודעת שאם ניר היה רואה אותי עכשיו הוא היה מאוד גאה בי.

 

"אני יודעת שאולי לא הייתי פה לולא הרצח, ואולי גם הורים אחרים ונערים אחרים לא היו פה היום לולא הרצח, שעזר להם לצאת מהארון. אני כאן כי חייבים להגיב על כל גילוי של הומופוביה, לסבופוביה וטרנסופוביה", אמרה האם. "עלינו להצטייד בהרבה נחישות וסבלנות כדי להמשיך את התהליך שאי אפשר לעצור אותו. גם אם יהיו כאלה שיעצמו עיניהם כדי לא לראות, או יבחרו להשמיץ, אנחנו כאן".


הצועדים בפתח המסלול. אווירת חג לקהילה (צילום: ירון ברנר) 

 

דמות בולטת שעלתה לכותרות רק בתקופה האחרונה והצטרפה לצועדים היה דן גולדברג, האב לזוג התאומים שנולדו בהודו והתמודד עם סחבת משפטית קשה בדרכו ארצה. "היה שווה לראות את שר הפנים מסתגר בחדרו ושולח את יועציו לגמגם לתקשורת", אמר בנאום שנשא. "אני קורא לכולכם: אל תהססו, רוצו היום ותעשו ילדים. הייתה לנו זכות אמיתית להקים בית בישראל, על אפם ועל חמתם של כל המתנגדים לכך".

 

איך אפשר בלי פוליטיקה

על שמחת האירוע מעיב השנה חשש כבד מפני הפיכת המצעד לזירת התגוששות פוליטית בין גורמי שמאל רדיקליים לבין צועדים ממרכז המפה וימינה, במקרה שבו ינסו אנשי הראשונה מבין הקבוצות לתקוף את ישראל על אירועי המשט בעזה ויניפו במקום את דגלי פלסטין וטורקיה.

 

בין הצועדים השנה גם שורה של פוליטיקאים, בהם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, וחברי הכנסת דב חנין מחד"ש, שלי יחימוביץ' מהעבודה וניצן הורוביץ ממרצ. בהתייחסה למתיחות הפוליטית, אמרה לבני כי "שמעתי חששות כאילו הזהות המינית היא גם זהות פוליטית, כאילו אין הומואים בציבור החרדי, הערבי, בקרב העולים או בקרב הוותיקים. ההגנה על הקהילה הגאה צריכה להיות משימה של החברה החופשית ושל ההנהגה, שהיא זו שצריכה לומר זאת בקול רם ולא להיכנע".


מחאת ארגוני שמאל במצעד (צילום: ירון ברנר)  

 

יחימוביץ' ניצלה את הבמה גם כדי להעביר מסר לחבריה בכנסת, ואמרה כי "יש פוליטיקאים, ידידי הקהילה, שנמצאים בארון. הקהל שלנו לא יבין זאת, הם אומרים לי, ואני עונה להם שהגיע הזמן לא להתבייש כדי שהמאבק יצליח".

 

ח"כ חנין התעקש בכל זאת שלא לנתק את המצעד מהעניינים הפוליטיים שעל סדר היום, ובחר לתקוף את הימין בנאומו. "השנה האחרונה הייתה רוויה הסתה ואיומים, גם לרצח. אנו שומעים את צלצול פעמוני האזעקה. מי שתוקף את הקהילה הגאה עושה את זה גם לערבים, מסית במוצאי שבת נגד התל-אביבים ומסתער על שמאלנים. לא ניתן לפגוע במרחב הדמוקרטי".

 

לנוכח הסיקור התקשורתי הנרחב של המצעד, שנחשב למשמעותי ביותר בהיקפו במזרח התיכון, יצאו בימים האחרונים אישים בולטים בקהילה בקריאה משותפת לצועדים להימנע מכל פעילות שתהיה עלולה להצית אש באירוע.


למרות החום הכבד, בלב תל-אביב (צילום: ירון ברנר) 

  

למרות זאת ועוד טרם יצא המצעד לדרך, הבהירו גורמים שונים כי אין בכוונתם להיענות לבקשה. כמה ארגוני קהילה התכנסו סמוך למקום הרצח ב"ברנוער" ומשם החלו כ-100 פעילים לצעוד ברחבי תל-אביב, כשהם קוראים סיסמאות כמו "אין גאווה בכיבוש" ו"ביבי אל תדאג, עוד נראה אותך בדראג".

 

אותה תהלוכה מצטרפת לאירוע שהתרחש במהלך הלילה, אז השחיתו פעילי שמאל שלוש מזרקות ברחבי תל-אביב ושפכו לתוכן צבע אדום-דם. בהודעה, שמסר מטעמם ארגון "הוועד נגד המצור", הסבירו יוזמי המחאה כי "באנו להזכיר שגם בקרקע וגם בים - המצור עולה בדם". המזרקות שנצבעו אדום ממוקמות באזורים מרכזיים של העיר: בכיכרות דיזנגוף ומסריק וברחוב יגאל אלון, ובסביבותיהן רוססו הסיסמאות: "חופש לעזה" ו"כיבוש=טרור".

פורסם לראשונה 11/06/2010 11:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מונף בגאון. דגל הגאווה בראש המצעד
צילום: ירון ברנר
התכסו בגאווה. המצעד בתל-אביב
צילום: ירון ברנר
לבני בפתח האירוע. ההגנה על הקהילה - משימה של החברה"
צילום: ירון ברנר
גאווה בראש שמחתה. אחת הצועדות
צילום: ירון ברנר
מומלצים