שתף קטע נבחר

צעירה מתה לאחר שקיבלה ריאות של מעשן כבד

לפני כשנה מתה בריטית לאחר השתלת הריאות. אתמול עיינו הוריה במסמכים הרפואיים ונחרדו לגלות כי הריאות שקיבלה היו שייכים לאדם שעישן 30 שנה

הוריה של לינדסי סקוט בת ה-28 מבריטניה היו בטוחים כי תמו תלואתיהם לאחר השתלת הריאות של בתם לפני כשנה. אולם חמישה חודשים לאחר ההשתלה מתה סקוט. אתמול (ב') קיבלו לידיהם הוריה את המסמכים הרפואיים ונחרדו לגלות כי תורם הריאות היה מעשן כבד משך 30 שנה.

 

לינדזי סקוט סבלה ממחלת סיסטיק פיברוזיס והועברה לראש רשימת הממתינים להשתלה לפני כארבע שנים לאחר שמצבה המשיך להידרדר והיא שהתה מרבית זמנה בין כתלי בתי החולים. לאחר 20 חודשי המתנה הגיעה הבשורה: נמצאו ריאות מתאימות. סקוט הובהלה מיד לבית החולים, כשהיא משוכנעת שהיא על דרך המלך.

 

בפברואר אשתקד בוצעה ההשתלה, אולם מיד לאחריה סבלה מסיבוכים חמורים ובילתה שישה שבועות ביחידה לטיפול נמרץ במצב קשה. לאחריהם הורשיתה סקוט לשוב לבית הוריה, אך עדיין סבלה מקשיי נשימה חמורים.

 

לא עברו מספר שבועות ושוב סקוט הובהלה לבית החולים כשמצבה ממשיך להידרדר. בחודש יולי, חמישה חודשים לאחר ההשתלה, היא מתה כמשפחתה לצידה. סיבת המוות שנמסרה אז למשפחה היתה דלקת ריאות.

 

אתמול כאמור, גילו הוריה כי תורם הריאות היה מעשן כבד משך 30 שנים. אביה אלן סקוט, אמר אתמול לתקשורת בבריטניה: "בתי היתה מזדעזעת לו היתה מגלה כי הריאות הגיעו ממעשן. אין ספק שהיא היתה מסרבת לעבור את ההשתלה. היא תמיד התנגדה לעישון בשל מצבה. לא יעלה על הדעת שלא ימסרו לנו את כל העובדות לפני ניתוח כל כך מורכב וגדול".

 

אחותה של סקוט, קארן, אמרה: "לינדזי אמרה כמה שבועות לפני שמתה: 'הלוואי שלא הייתי עוברת את ההשתלה'. המילים הללו רודפות אותנו ללא הרף".

 

דובר בית החולים בדרום מנצ'סטר, אמר בתגובה כי בית החולים מילא את ההנחיות הלאומיות בבריטניה, וכי המחסור באיברים הוביל להשתלת האיבר מהתורם המעשן: "מספר תורמי הריאות הוא נמוך מאוד, 30% מהנזקקים להשתלה מתים לפני ההשתלה. אנחנו ומרכזים רפואיים אחרים מרחיבים את הקריטריונים מה שמגדיל את האיברים הזמינים להשתלה".

 

בשל המחסור באיברים להשתלה בבריטניה, מאפשרים לעתים מנתחים לבצע השתלה מתורמים שסבלו ממחלות כרוניות לפני מותם. גם בישראל נתרמים לעתים איברים מסויימים מחולים כרוניים, אולם הדבר נעשה תוך מסירת מידע מלא למשפחת הנתרם ורק לאחר שווידאו כי האיברים מתאימים להשתלה.

 

מקרה נוסף: חייל מת עם ריאות של מעשן כבד

בשנה שעברה מת חייל בריטי מושתל ריאות, לאחר שהריאות שהושתלו בגופו הגיעו מתורם המעשן 50 סיגריות ביום. הרב"ט, מתיו מילינגטון בן ה-31, מת בביתו בשנת 2008. פרטים שעלו מהחקירה גילו כי סיבת מותו נבעה ממצבו החיסוני הירוד, והריאות שנתרמו לו שנחשפו לעשן הסיגריות של התורם, שנים רבות.

 

גם אצלנו בישראל, כמו במרבית העולם, לא קיימת הגבלה רפואית על מעשנים לתרום איברים. עם זאת מעדיפים שלא לתרום את ריאותיו של מעשן המוגדר מעשן "כבד", דוגמת מי שעישן מעל 20 שנים. טרם ההשתלה עובר תורם האיברים צילומים, ובעת הוצאת הריאות עצמן הן נבדקות על שולחן הניתוחים לאיתור פגמים הפרעות, מומים, גידולים או מחלות אחרות. בשנים האחרונות ארעו מספר מקרים בהם נפסלו איברים להשתלה לאחר שהוצאו מגוף התורם, כשנמצאו במצב כזה שאינו מתאים להשתלה.

 

לפני כל קבלת תרומת איברים נלקחים בחשבון מספר פרמטרים הכוללים גיל התורם, סיבת המוות, ונבדקות מחלות רקע נוספות. כל תורם עובר צילום חזה ביום התרומה תוך ביצוע השוואה לצילומים קודמים, בדיקת טיפול תרופתי שקדם לפטירה (בבית), היסטוריית עישון: כמה ביום, כמה שנים, הפסקות עישון אם היו, רמת החמצון בדם, בדיקת ברונכוסקופיה (בסמוך לניתוח לנטילת הראות), תוצאות תרביות כיח, וזיהומים אחרים אם היו. בתצוך כך מתבצעת בדיקה ידנית של הרופא מציל האיבר בעת ניתוח נטילת הריאות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ריאות של מעשן. המושתלת מתה
צילום: שלום תל-אביב
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים