שתף קטע נבחר

כצפוי: מדד המחירים למאי עלה ב-0.4%

בין המוצרים שהתייקרו: מחירי פירות טריים התייקרו ב-10.5%, הלבשה והנעלה ב-2.8% ודיור ב-0.7%. תכשירי קוסמטיקה זינקו ב-5.3% ותכשיטים טיפסו ב-4.3%. בין הענפים שמחיריהם ירדו: בריאות ירד ב-0.5% ומזון ב-0.3%

מדד המחירים לחודש מאי עלה ב-0.4%, כך פרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. המדד תואם להערכות המוקדמות שפורסמו.

 

לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, הענפים שבהם נרשמו התייקרויות בחודש מאי היו בעיקר פירות טריים ב-10.5%, הלבשה והנעלה ב-2.8%, דיור ב-0.7% ותחבורה ב-0.3%. 

 

מוצרים שהתייקרו במיוחד הם תכשירי קוסמטיקה לאיפור וטיפוח - זינקו ב-5.3%, ותכשיטים - עלו ב-4.3%. אחת ההשערות לזינוק במחירי מוצרי הקוסמטיקה והתכשיטים היא שעם תום תקופת החגים והמבצעים באפריל - המחירים טיפסו או חזרו למצבם טרום החגים.

 

בין הענפים שמחיריהם ירדו נמצאים בריאות עם ירידה של 0.5%, ומזון - ירידה של 0.3%.


 

מדד המחירים הקודם לחודש אפריל עלה ב-0.9%.

 

האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, מסתכמת ב-3%, שהוא הגבול העליון של יעד האינפלציה השנתי שקבעה ממשלה (1%-3%). על פי הערכות הפעילים בשוק ההון צפויה האינפלציה ב-12 החודשים הבאים להתכנס אל תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (1%-3%) ולהסתכם ב-2.7%.

 

הערכות אלה יקלו על נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, להשאיר בסוף החודש את הריבית לחודש יולי ללא שינוי, זה החודש השלישי ברציפות, ברמה של 1.5%. זאת למרות העובדה שהריבית הריאלית במשק (היחס בין ריבית בנק ישראל לבין האינפלציה הצפויה) נותרה שלילית ובחודש שעבר היא אף ירדה ב- 0.1%, לרמה של מינוס 1.2%.

 

הסיבות העיקריות לנטיית בנק ישראל להשאיר את הריבית חודש נוסף ללא שינוי הן החשש שהעלאת ריבית תגרום להתחזקות נוספת של השקל, לצד אי הוודאות הרבה השוררת בשווקים הפיננסיים בחו"ל.

 

"האינפלציה במשק מתונה"

נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יהודה אלחדיף אומר כי מדד חודש מאי הנמוך מלמד שסביבת האינפלציה במשק מתונה, ומתאפשרת המשכה של מדיניות מוניטרית שתותיר את הריבית על כנה. לדבריו, תנאי אי הוודאות בו פועל כיום המגזר העסקי כמו משבר החובות באירופה, התמתנות קצב הצמיחה בשוק המקומי והירידה הצפויה בשיעור האינפלציה בהמשך השנה, תומכים בהמשך קיומה של מדיניות זו.

 

נשיא להב, יהודה טלמון, מוסר כי "המדד מושפע ממשתנים עונתיים, בתחום ההלבשה, הפירות והירקות ועוד, אבל בטווח הארוך הוא יתמתן". לדבריו, "אין במדד כדי ללמד על סטייה מתוואי האינפלציה שנקבע. למשק הישראלי יש בעיות דחופות יותר להתמודד איתן וסכנות רבות שנשקפות מכיוונים אחרים, עקב המשבר באירופה, המצב הגיאו-פוליטי בארץ והיעדר מדיניות תקציבית ברורה של הממשלה וכל זה מצריך היערכות מיוחדת. בנוסף, המצב בישראל יכול להשפיע על ענפים מרכזיים, במיוחד בעונה זו של השנה, כגון ענף התיירות, שעלול להיפגע קשות".

 

דן רון, סמנכ"ל השקעות בתכלית בית השקעות, מעריך כי "3 המדדים הקרובים צפויים להיות נמוכים ולנוע סביב ה-0.2% בחודש, והאינפלציה השנתית צפויה להסתכם בכ-2%. בהתאם לכך, הנגיד יוכל להמשיך במדיניות העלאת הריבית בקצב איטי ומבוקר, תוך התחשבות במצב היצוא לאירופה ובשער החליפין".

 

רון מוסיף כי "אין לראות ב-2 המדדים החיוביים האחרונים את התחדשות מגמת האינפלציה. התמתנות מחירי הסחורות, לצד ירידת מחירי היבוא הנקוב במטבעות אירופיים, צפויה להמשיך ולמתן את הלחצים האינפלציוניים המקומיים, הנובעים ממחירי הדיור הגואים ומהשיפור בשכר העבודה".

 

אורי יהודאי, יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא פרוטרום, מוסר כי "האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים נמצאת בטווח יעד המחירים. לנוכח המשבר בגוש האירו יש לנקוט במדיניות מוניטארית זהירה ושקולה. העלאת הריבית אל מול הריבית האפסית בארה"ב עשויה להרע יותר את מצבו של היצואן הישראלי בשל התחזקות השקל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים