שתף קטע נבחר

בדיקה: ל-27% מהעופות ברשתות יש ליסטריה

תוצאות עגומות מבדיקה שערך משרד הבריאות: 27% ממוצרי העוף ו-15% ממוצרי הדגים ברשתות השיווק נגועים בחיידק הליסטריה. זה גורם למחלת הליסטריוזיס, המלווה בחום, הקאות ושלשולים. "ידיעות אחרונות" מזהיר: בנשים הרות המחלה עלולה לגרום להפלות

עבור רוב הציבור חיידק הליסטריה אינו גורם ליותר מקלקול קיבה. אבל עבור תינוקות, נשים בהריון וקשישים הוא עלול להיות קטלני, ומתברר שהחיידק הזה הרבה יותר נפוץ ממה שחשבנו - ומסתתר במזון שנמצא בסופרמרקט.

 

הליסטריה הוא חיידק המצוי בעיקר באדמה. הוא מועבר באמצעות הפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב. בניגוד לרוב החיידקים שאינם מסוגלים להתרבות בתנאים של קור (כמו במקרר) או בתנאי מליחות גבוהה, חיידק הליסטריה שורד ומתרבה דווקא בתנאים כאלה, ולכן הוא אינו מושמד במקרר וממשיך להתקיים גם במזון מלוח מאוד כגון דג מלוח או מעושן.

 

המזוהמים ביותר: מוצרי עוף

החולים במחלת הליסטריוזיס שנגרמת מהחיידק סובלים בדרך כלל מחום, מעייפות, מכאבי בטן, מבחילות ולעיתים אף מהקאות ומשלשולים. אולם אוכלוסיות

איזה מזון בסופר מזוהם בליסטריה?
סוג מזון שיעור המזונות המזוהמים
עוף 27%
דגים 15%
סלטים ורטבים 9%
בשר 7%
חלב 2%

רגישות יותר עלולות לפתח סיבוכים משמעותיים ומסכני חיים: בתינוקות עלולה המחלה לגרום לזיהום בדם ולדלקת קרום המוח. בנשים הרות היא עלולה לגרום להפלות וללידות מוקדמות הכרוכות בפגיעה קשה בעובר, ובקשישים או בחולים שמערכת החיסון שלהם מוחלשת היא עלולה לגרום לדלקת קרום הלב ולדלקת ריאות.

 

אבל הנתונים המדאיגים באמת מגיעים ממחקר שמפרסם שירות המזון במשרד הבריאות, ומהם עולה כי ברשתות שיווק המזון בישראל שיעור המזונות הנגועים בחיידק המסוכן גבוה ומטריד.

 

במסגרת המחקר נלקחו בשנים ‭2007-1998‬ יותר מעשרת אלפים דגימות מזון מרשתות שיווק ומסופרמרקטים בישראל למעבדות לבדיקת מזון, והתוצאה: 1 מכל 8 דגימות מזוהמת בחיידק הליסטריה. מבין סוגי המזון שנבדקו, מוצרי העוף הם המזוהמים ביותר - ב‭27%-‬ מדגימות מוצרי העוף נמצא חיידק הליסטריה. כמו כן נמצאו חיידקי ליסטריה במוצרי דגים, בסלטים וברטבים, במוצרי בשר ובמוצרי חלב (ראו טבלה‭.(‬

 

בסכנה מיוחדת: נשים הרות

"אין ספק שיש לנו בעיה בתחום הליסטריה‭,"‬ אומרת ד"ר ורד אגמון, מנהלת המעבדות המרכזיות של משרד הבריאות בירושלים, שעמדה בראש המחקר הזה. "מדובר בחיידק סביבתי, שקשה מאוד למנוע את ההדבקה בו. עם זאת, צריך להדגיש שרוב האנשים אינם רגישים אליו ואף קרוב לוודאי שייפגשו בו במהלך חייהם כמה פעמים בלי לסבול מנזק כתוצאה ממנו‭."‬

 

מניתוח ראשוני של מחקר נוסף שנערך בבית-החולים הדסה עולה כי בעשור האחרון גרם החיידק ל‭470-‬ אשפוזים בבתי-חולים. יותר משליש מהמאושפזים היו נשים הרות, שהחיידק תוקף אותן באופן קשה יותר מהרגיל. שאר החולים היו מבוגרים בני 65 ומעלה. מניתוח הנתונים עולה כי ‭70%‬ מהנשים שנדבקו בחיידק בשליש השני להריונן הפילו את העובר.

 

"לדאבוננו, אף מדינה בעולם לא נמצאת בליגה שלנו מבחינת היקף התחלואה‭,"‬

אומר ד"ר רן ניר-פז, רופא בכיר במחלקה למיקרו-ביולוגיה קלינית ולמחלות זיהומיות בהדסה. "כל אחד צריך להקפיד לשטוף את הירקות והפירות ולנקות היטב את משטחי העבודה בין הכנת עוף וסלט. נשים בהריון צריכות להקפיד לאכול אוכל שנוקה ובושל היטב ולהימנע ממוצרי דגים ופירות ים".

 

כללי מפתח להמנעות מהידבקות

1. לשמור על הפרדה מירבית בין מזון גולמי למבושל.

 

2. לרחוץ ביסודיות פירות וירקות במים וסבון, ולייבש לפני האחסון

 

3. לבשל היטב בשר בקר, עוף ודגים, עד שלא יהיו מדממים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבשל היטב בשר ודגים
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים