שתף קטע נבחר

המשט מלבנון צפוי בסופ"ש: אותם לוחמים יעצרו

בצה"ל מתכוננים לספינות הבאות שינסו להגיע לעזה. גורם בצה"ל הודה שבהשתלטות על ה"מרמרה" היו ליקויים, אך ציין כי אותם כוחות יעצרו משטים בעתיד. במקביל, בלבנון מטילים על קפריסין את האחריות על המשט הקרוב לעזה

המשט מלבנון קיבל אור ירוק - ובצה"ל כבר נערכים למפגש נוסף בים, על רקע התחקירים הנמשכים על אירועי המשט הקודם. בצה"ל אמרו כי כל מי שלקח חלק בעצירת המשט הקודם, לרבות אנשי הקומנדו הימי, צפויים לקחת חלק גם בעצירת הספינות הבאות.

 

"אנו נערכים למגוון גדול של אפשרויות. עדיין לא ברור אילו ספינות, אם בכלל, צפויות להגיע לכיוון עזה ומי נמצא בהן. בכל מקרה נמנע מכל כלי שיט להגיע לעזה", אמר בצהריים (יום ב') גורם צבאי. ראש מחלקת מבצעים במטה הכללי, אלוף-משנה איציק תורג'מן, אמר כי המשט מלבנון צפוי להגיע בסוף השבוע הקרוב.

 

 

בחיל הים, על כל יחידותיו, ערכו כבר אימונים שנועדו לחדד את ההנחיות בקשר לפעילות נגד משט עתידי שינסה להגיע לחופי עזה. מדובר בעיקר בפקודות כלליות, שאינן מכוונות נגד ספינה זו או אחרת. בצה"ל אמנם מודים כי באירוע הקודם, סביב

ההשתלטות על "המרמרה" אירעו ליקויים, בעיקר סביב ההערכות המקדימה להגעת הספינה ובה פעילי ארגון IHH, כמו גם ליקויים טקטיים בתפקוד הכוח. עם זאת בצבא לא סבורים שמדובר בכישלון, אלא בהצלחה מבצעית.

 

"בסופו של דבר יש לזכור, כי מי שנפגע באירוע היו פעילים קיצונים, ולא אזרחים תמימים. לא היו הרוגים מקרב חפים מפשע ובצד שלנו היו כמה פצועים. לא ניתן להתעלם ממבחן התוצאה", אמר הגורם הצבאי. הוא הוסיף כי גם פעילות שייטת 13, שאמנם לא היתה נקייה מטעויות, היתה טובה ועל הפרק לא עומדת כל שאלה בדבר כוח אחר שיכול לפעול במקומם בלב ים.

 

חלק מהתחקירים כבר הועברו לוועדת המומחים, בראשות האלוף (מיל') גיורא איילנד, אולם בצה"ל טרם סיימו לבחון את כלל היבטי האירוע. למרות הלך הרוח החיובי שנשמע בצה"ל, יש גם גורמים בצבא ומחוצה לו, שסבורים כי צה"ל לא היה ערוך לאירוע, לא ייחס לו חשיבות גבוהה ובעיקר לא עמד את האפשרות כי במקום יהיו פעילים קיצוניים שילחמו עם נשק קר.

 

בראייה קדימה, לקראת משט נוסף, בצה"ל נערכים בכל מקרה להשתלטות על כל כלי שיט. השאלה הגדולה היא באיזה אופן. מצד אחד לצה"ל עשוי להיות יתרון במודיעין מכלי שיט שיצאו מלבנון, עם זאת נערכים גם להפתעות. "בשורה התחתונה - נפעל באותה דרך, עם תיקונים נדרשים לסוגיות טקטיות שעלו. אם יהיו על הסיפון מחבלים - לא נהסס לפגוע בהם, אם אלו אזרחים או אזרחיות שלא יפעילו אלימות - נדע להביאם לחוף באופן שקט", אמר הגורם הצבאי.

 

"המשטים הם תופעה מתפתחת"

החשש המרכזי הוא כי ההקלות בסגר על רצועת עזה - יגיברו את המוטיבציה של גורמים שונים להוביל משטים לאזור. בצה"ל נזהרים מלהתייחס לעניין ואומרים כי הם מתרכזים בעיקר בהיבט המבצעי. בצה"ל לא פוסלים אפשרות כי המשט הבא יהיה תחת ערפל מצד המארגנים, במטרה לנסות ולהביך את ישראל ולנסות לערב את חיל הים בהסתבכות נוספת בלב ים.

 

קצין בכיר באמ"ן התייחס בדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת, למשטים הקרובים. "המשטים הם תופעה מתפתחת, בעקבות ה'השראה' שסיפקו מארגני ה'מרמרה'. מארגניהם מבקשים לחולל פרובוקציה שתגביר את הלחץ על ישראל להסרת 'המצור',

אך גם בהקשר הכולל. ברקע מצויים גם גורמים ב'ציר הרדיקלי' ובראשם חיזבאללה ואיראן. ההד הבינלאומי בסוגיה מצטרף לדו"ח גולדסטון ולעיסוק הבינלאומי ביכולת הגרעין המיוחסות לישראל. הוא ממחיש, לצד ביקורת לגיטימית, מגמת עלייתה של המערכה לדה לגיטימציה של ישראל, מדיניותה, זכות קיומה ואף של פתרון שתי המדינות".

 

במקביל, שר התחבורה של לבנון, ראזי אל-ערידי, הטיל על קפריסין את האחריות על המשט שאמור לצאת מלבנון. בראיון שהעניק לרשת אל-ערביה, אמר השר הלבנוני כי הספינה תצא מנמל טריפולי שבצפון לבנון לכיוון קפריסין, וכי על הממשלת שם יהיה להחליט אם להתיר לספינה להיכנס למימיה או לא.

 

לדבריו, הדבר תלוי במגעים בין ממשלת ישראל וקפריסין. הוא לא נקב במועד אפשרי ליציאת הספינה וכן לא אמר כי הספינה אמורה להגיע לעזה.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אמנון מרנדה ורועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההשתלטות על המרמרה
צילום: דובר צה"ל
מומלצים