שתף קטע נבחר

"כשהעולם ירק עלינו, גינזבורג התייצב לצדנו"

גל ביטולי המופעים מרתיח את המפיק דוד שטרן, ציוני מובהק שעלה מצרפת. בסוף יולי הוא ינחית פה שורת אמנים בהם בנו של סרז' גינזבורג, למופע מחווה מחבק לזמר שכל כך אהב את ישראל

השנה היא 1967. צרפת, תחת שלטונו של הנשיא שארל דה גול, מזהירה את ישראל שלא לפתוח במלחמה ומטילה אמברגו על ייצוא נשק למזרח התיכון, מה שפוגע קשות במערך הצבאי של צה"ל. בצרפת מאמינים באותה העת כי ישראל היא זו ששיגרה את יריית הפתיחה שהובילה למלחמת ששת הימים ובמסיבת עיתונאים שמתכנסת בפריז, מכנה דה גול את העם היהודי כאליטיסטי, בעל ביטחון עצמי מופרז ונטיות שתלטניות.

 

דעת הקהל העולמית רחוקה מלהיות אוהדת ובצעד אמיץ, אחרי לילה לבן, מגיע לשגרירות ישראל בפריז הזמר, המוזיקאי והאייקון סרז' גינזבורג, עם קלטת דמו ביד. יממה קודם לכן, ביקש ממנו נספח התרבות בשגרירות ישראל בצרפת לכתוב שיר אהבה למדינת היהודים הצעירה בסגנון מארש צבאי. התוצאה עשתה גלים כששודרה בשעות צפיית השיא ברשת TF1.


גינזבורג. האם היה כותב גם היום שיר דומה? (צילום: GettyImages)

 

הקלטת ובה מוקלט גינזבורג שר בקולו את "החול והחייל" שכתב במשך לילה שלם נשלחת לתל אביב. בעיר העברית הראשונה היא נקברת עמוק בארכיונים של קול ישראל. 35 שנים לקחו להמנון הפרו-ציוני שהלחין לצוף אל פני השטח וגם זה קרה במקרה, בזכות יד נעלמה שחיטטה בין מדפי הארכיון ומצאה אוצר. עד היום למעשה מעולם לא הופצה גרסה רשמית של השיר, אך הוא הפך לאחד המושמעים יותר ב-YouTube, אולי בשל הנימה הרצינית הלא אופיינית שבו.

 

"אני אגן על חולות ישראל, על אדמת ישראל, על ילדי ישראל", הוא שר באדיקות ומנבא, "כל הגולייתים שבאים מהפירמידות, ייסוגו אל מול המגן דוד".

 

למרות אהבתו לישראל ויהדותו - לה נתן ביטוי בין היתר באלבום "רוק סביב הבונקר" שהדהד ילדות רדופה כבן למשפחת מהגרים מרוסיה שנמלטו מהבולשביקים אך מצאו עצמם בצרפת תחת וישי וגייסות הרייך השלישי - גינזבורג מעולם לא הופיע בארץ.

 

בשם האב

במלאת 20 שנה למותו ובצל הטבעת ההולכת ומתהדקת סביב צווארה של ישראל עם קריאות מחוץ ומבית להחרמתה ולבידודה, החליט המפיק היהודי דוד שטרן, עולה חדש מצרפת ומעריץ ותיק של גינזבורג, לחבר בין שתי אהבותיו. הוא ליקט שורה מגוונת של כוכבי זמר ומוזיקאים צרפתים שיגיעו לישראל להופעה חד פעמית שתיערך ב-28 ביולי בבית האופרה בתל אביב.


גינזבורג עם ג'יין בירקין. לא יכלה להגיע (צילום: GettyImages)

 

מפגן הסולידריות יוקדש ליצירתו של גינזבורג ובמסגרתו יבצעו הזמרים האורחים משיריו הבולטים. ההפקה, שנאמדת בהשקעה של כשני מיליון שקלים, היא הזדמנות מצוינת לחשוף בפני הקהל הישראלי את יצירתו המופלאה של אחד היוצרים המשפיעים ביותר על תרבות הפופ בצרפת.

 

"הרעיון פשוט", אומר יוזם ומפיק המופע, דוד שטרן, בראיון ל-ynet, "אני רוצה לחשוף את היצירה של גינזבורג בפני הקהל הישראלי ולחשוף את ישראל בפני אמנים צרפתים שחלקם הגדול מגיעה הנה לראשונה. זו מחווה של אהבה כלפי ישראל דרך אמן שישראל היתה נטועה עמוק בלבו".

 

שטרן, בן למשפחה ציונית שעשה עלייה בעיצומה של מלחמת לבנון השנייה, מאמין שהמופע שרקח סוגר מעגל פתוח בביוגרפיה של גינזבורג. "המצב שבו מצויה ישראל כיום מזכיר את הימים של מלחמת ששת הימים", הוא אומר. "המצב הפוליטי קשה והחרם התרבותי עם כל ביטולי המופעים של אמנים גדולים אולי לא משנים את חיינו, אבל יש להם לבטח השפעה.

 

"אז, כשהעולם כולו היה נגדנו וירק לנו בפרצוף, גינזבורג התייצב לצד ישראל. הוא ביקש לנקום את עלבונה של האדמה הזו והיה היחיד שהעז לומר בקול: 'אם צריך, אני אצא להגנת ישראל'. נדרש הרבה אומץ לומר את הדברים במדינה שרובה פרו פלסטיני. הוא הצליח להעביר את המסר ונדמה לי שאם גינזבורג היה חי היום, הוא היה כותב שיר חדש באותה הרוח".

 

זה מופע שמופק במיוחד לישראל?

 

"בהחלט. במלאת 20 שנה למותו נראה לי מתבקש לקיים את המחווה במקום הזה שבו הרוח שלו מצויה. הוא לא הופיע בישראל, אבל הגיע לכאן לביקורים פרטיים. הוא אהב את המקום הזה והיה קשור אליו. הגיע הזמן שהמוזיקה שלו תהדהד פה. זה נראה לי יותר משמעותי מעוד הופעה באולם הקונגרסים בפריז".

 

את משפחת גינזבורג ייצג במופע בנו הצעיר לולו, בוגר ברקלי ופסנתרן ומלחין בפני עצמו, שאישר את הגעתו גם לאחר אירועי המשט לעזה. "הוא אמר שהוא יילך בעקבותיו של אביו ושהוא יודע את מידת האהבה שהיתה לו לישראל", אומר שטרן.

 

לא לצרפתים בלבד

למרות היקף הקהילה הצרפתית ההולכת וגדלה בשנים האחרונות בישראל, הוא מקווה שאת המופע הזה יבואו לראות גם צברים ילידי הארץ. "אני מאד מופתע ומאושר מכך ש-70% מהכרטיסים שנמכרו עד כה, נרכשו על ידי ישראלים. זה חשוב לי כי מאחורי ההפקה הזו מנשבת רוח פרו-ציונית שמבקשת לומר לעולם שאנחנו לא כל כך רעים כמו שמנסים לצייר אותנו.

 

"גינזבורג אמר פעם בשידור מול 17 מיליון צופים: 'אני אמנם יהודי רוסי קטן אבל אתם תאהבו אותי כמו שאני'. מי יכול היום לנפנף ביהדות שלו באופן חושפני שכזה מבלי לחשוש? האפקט של המופע הזה חשוב בכל קנה מידה שהוא, גם תקשורתי. מה שאני רוצה לומר דרכו זה שישראל היא דמוקרטיה, שתל אביב היא עיר של תרבות ושיש פה אנשים נפלאים, פתוחים ומקבלי אורחים".

 

בין המשתתפים במופע כוכבת הפופ אליזה, שידועה בזכות הלהיט "Moi Lolita" שחימם לא מעט רחבות ריקודים ותוכניות רדיו גם בישראל; קתרין פלגראק, זמרת ג'אז ורעייתו של נשיא רשת הטלוויזיה TF1 שחתמה לאחרונה בוורנר; דניאל גרול, זמרת, שחקנית ואחת האקסיות הרבות של גינזבורג; הזמר דניאל לוי; וכוכבת המחזמר "Notre Dame De Paris", הזמרת שיראל.

 

את הנציגות הישראלית היחידה בהפקה ירשום הראל סקעת. "הוא מאוד אהוב בצרפת גם בקהילה היהודית שרואה בו מאז האירוויזיון נושא דגל של התרבות הישראלית וגם בקרב הקהל הרחב. נשים משתגעות עליו. בכל מקרה אני שמח שהוא הצטרף אלינו, הראל הוא בחור מוכשר".

 

בין השירים שיבוצעו במופע יהיו מלהיטיו הגדולים של גינזבורג בהם "Poupee De Cire" שכתב לפראנס גל והוביל את צרפת לניצחון בתחרות האירוויזיון ב-1965 ועיבוד חדש לשיר "La Javanaise", שנכתב במקור עבור ז'ולייט גרקו ויבוצע בבכורה כדואט בין דניאל גרול ואליזה.

 

ויש את "Les Sucettes", שיר פופ תמים לכאורה שנכתב לפראנס גל כשהיתה בת 18 והכה גלים בשל הרמיזות המיניות הבוטות שבו. ויהיו כמובן "בוני וקלייד" שנכתב לבריז'יט ברדו, "Pull Marine" שנכתב לאיזבל אדג'אני ו"Dit Lui Toi Que Je Taimes" שנכתב לונסה פראדי. את השיר "החול והחייל" יבצע דניאל לוי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דניאל לוי. ישיר על החול והחייל
לאתר ההטבות
מומלצים