שתף קטע נבחר

היסטוריה בתמונות: כך נראה בי"ח הדסה ב-1920

חלוקת החלב לאמהות נזקקות בירושלים, אשפוז חולי השחפת והשיירה שנספתה בדרכה לבית החולים הר הצופים. כל אלו ועוד מוצגים בתערוכת צילומים חדשה, המתארת את שנותיו הראשונות של ארגון "הדסה", שנפתחה בתיאטרון ירושלים. "בתערוכה ניתן לראות כיצד התנהל המערך הרפואי בארץ", מתארת עדנה גוגנהיים, אוצרת התערוכה

תערוכה חדשה, שנפתחה בשבוע שעבר במבואה של תיאטרון ירושלים, מציגה את חלקה של עמותת "הדסה" בבניית התשתית של מוסדות הרפואה והרווחה בארץ. התערוכה מציגה תצלומים מתחילת המאה ה-20 ועד סוף שנות ה-50, מארכיון בית החולים, ונותנת את האפשרות לראות כיצד התנהלו באותם ימים תושבי הארץ בתחום הרפואי.


משלוחי חלב לאמהות נזקקות בעיר העתיקה בירושלים, שנות ה-20

 

ההתחלה: מרפאה ציבורית בירושלים

ישיבת היסוד של ארגון הנשים האמריקניות הציוניות התקיימה בפורים 1912. באותה ישיבה הוחלט לקרוא לארגון החדש "הדסה", כשמה העברי של אסתר המלכה.

 

שנה לאחר מכן נשלחו לארץ שתי אחיות אמריקניות מטעם ארגון נשות הדסה בארצות הברית, ובסיועו הכלכלי של הנדבן נתן שטראוס. הן פתחו מרפאה ציבורית בירושלים. בעקבותיהן הגיעה משלחת רפואית גדולה שהקימה רשת ארצית של בתי חולים, מרפאות ומוסדות חינוך. 

 

באדיבות ארכיון הדסה בת עמי

 

לאחר מלחמת העולם הראשונה, בה הופסקה כמעט לחלוטין פעילות הארגון, חודשה העבודה בשנת 1918. בית החולים רוטשילד ברחוב הנביאים בירושלים (כיום מכללת הדסה ירושלים) נקבע כסניף המרכזי של הדסה בארץ. באותה עת נפתחו גם שרותי קהילה, מרפאות ובתי חולים ברחבי הארץ, בין היתר ביפו, תל אביב, חיפה, טבריה וצפת.

 

בשנת 1934 הוקם בית החולים השני של הדסה, בהר הצופים. ב- 13 באפריל 1948 הותקפה שיירה בדרכה

ממרכז העיר לבית החולים. 78 מנוסעיה ניספו, ביניהם גם מנהל הדסה, ד"ר חיים יסקי. לאחר המקרה הוחלט לפנות את בית החולים, ורק בשנת 1976, לאחר ששופץ, חזר לפעול.


בית המרקחת בבית החולים רוטשילד בירושלים

 

עשרות אלפי צילומים בארגזים

את ההחלטה לערוך תערוכה קיבלה האוצרת, עדנה גוגנהיים, לפני כשנתיים, כאשר הגיעו לידיה ארגזים ובהם עשרות אלפי צילומים מימיו הראשונים של ארגון "הדסה". "כשקיבלנו את הצילומים, לפני כשנתיים, התחלנו לסדר ולמחשב אותם", היא מספרת. "במסגרת מלאכת הסדר נחשפנו לצילומים שנעשו על ידי מיטב הצלמים של אותה התקופה ובהם ניתן לראות כיצד התנהל המערך הרפואי בארץ, והחלטנו שצריך להראות את זה לקהל הרחב".

 

-איך בחרתם אילו תמונות לכלול בתערוכה? 

"זו היתה הבעיה הכי גדולה שלנו", אומרת גוגנהיים. "מאחר ואני עובדת על הפרוייקט עם חברה נוספת החלטנו כל אחת לבחור את מה שנראה לה ואת כלל התמונות שבחרנו, 80 במספר, העברנו כמצגת לאנשים שעובדים בהדסה ולאנשים מבחוץ, על מנת שיחוו את דעתם, וכך בחרנו".

 

התערוכה, מספרת גוגנהיים, מספרת את חלקו של ארגון הדסה בבניית המערכת הרפואית בארץ. "התערוכה מתחילה בבית החולים רוטשילד", מתארת גוגנהיים. "אחר כך היא עוברת לבית החולים בהר הצופים ולנטישה שלו, בעקבות מלחמת יום העצמאות. אחר כך ניתן לראות את המעורבות של הדסה בבניית טיפות החלב, תיעוד של חדרי הניתוח באותה התקופה ושל בתי הספר לסיעוד ולרפואה. התערוכה נסגרת עם תמונות מתוך הדסה של היום".

 

  • מה? תערוכה "ארוכת בת עמי הדסה – שנים ראשונות"
  • איפה? אולם המבוא, תיאטרון ירושלים
  • מתי? הנעילה ביום שלישי, ה-31.8.10

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך התערוכה. אפשרות לראות את העולם הרפואי של תחילת המאה הקודמת
באדיבות ארכיון הדסה בת עמי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים