שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בית לי מתוק, וכולו ירוק ירוק

השכנה שלי רוצה לשפץ את הסלון והמטבח ואני - היועצת - מנסה לשכנע אותה שאפשר לעשות זאת בשיטה הירוקה ובלי לשפוך יותר מדי "ירוקים". "הירוקה מקינואה" חוזרת עם פרויקט השיפוץ של הקיץ - ועם עיפרון מאחורי האוזן

בסיאטל הירוקה הקיץ בושש לבוא. רק לאחרונה השמש החלה להראות פניה בלי להתכסות בשמיכת עננים אפרוריים לסירוגין. אבל בשוק הנדל"ן לא ממתינים שהשמש תצא. לוח השנה בישר על פתיחת העונה החמה: סוחרי הבתים קנו המון פרסומות, בעלי המקצוע השונים הדפיסו לעצמם כרטיסי ביקור חדשים, והסוכנים יוצאים לשטח לצוד לקוחות פוטנציאליים.

 

בוקר אחד נשמע לפתע צילצול בדלת. שכנתי היקרה עמדה שם, ועל פניה זיק קטן של התלהבות. היא סיפרה לי שהחליטה לשפץ את קומת הסלון והמטבח והיא זקוקה לייעוץ דחוף בענייני עיצוב פנים - התחום בו אני עוסקת. הפרויקט כלל התקנת מטבח חדש לרבות המיכשור החשמלי, החלפת רצפה, צביעת הקירות והחלפת חלונות ומנורות. לכל זה הוקצו שלושה שבועות, והיא נורא לחוצה. "יהיה בסדר" קבעתי בביטחון, וכבר למחרת התחלנו לעבוד.

 

בתקופה האחרונה התחלתי להתעניין בתחום הבנייה הירוקה, שגדלה למימדי ענק בארצות הברית. מזה כמה שנים קיים דירוג שקובע כמה "ירוק" הבניין - וגם כמה ירוקה כל מריחת צבע או הריסת קיר שמבצעים. סביב הנושא התפתחה תעשייה שלמה של יצרנים ומוצרים, קורסים ויועצים; הכל מסודר - כמו באמריקה. כשסיפרתי לשכנתי על האפשרות לבצע את השיפוץ שלה בניחוח "ירוק"  היא נשמעה מסוייגת: "אם זה עומד בתקציב והעיצוב לטעמי, אשמח לתרום את חלקי לאיכות הסביבה", אמרה.

 

כך החל פרויקט "המטבח של השכנה", ואני התחלתי ללמוד איך בנייה ירוקה יכולה לשמור על הסביבה - וגם על הכסף שבכיס.

 


 

ראשית פניתי לאתר המסביר את שיטת הדירוג שנקבעה עבור תקן LEED, שפותח על ידי המועצה הלאומית לבנייה ירוקה בארה"ב. התקן הזה מדרג ב"נקודות ירוקות" מבני תעשייה, בתים ודירות מגורים אשר עוצבו ונבנו תוך שימוש בטכניקות ויוזמות שמטרתן להשיג שיפור בחמישה תחומים עיקריים: שימור אנרגיה, שימוש יעיל במים, הפחתה בפליטת CO2, שיפור איכות האוויר בבית וניהול נכון של משאבי הבנייה, באופן המתחשב בסביבה.

 

זבל ששווה משקלו בזהב

כל זה נשמע מאוד יפה, אבל איך זה משפץ לשכנה שלי בפרוור של סיאטל את המטבח? החלטתי לפרק את הפרויקט לשלבים ולבחון כל אחד בנפרד כדי להבין מהן הקטגוריות שבהן צריך לעמוד כדי לזכות בניקוד הנכסף. השלב הראשון יהיה פירוק המטבח הישן והריצוף בסלון - ופינוי הפסולת. השלב הבא יהיה מציאת פתרון "ירוק" לרצפת המטבח.

  

במסמך שהורדתי מעמוד הבית של ארגון LEED היה דף ארוך עם נוסחאות מתמטיות והרבה מספרים. נזכרתי איך אבי מביט מעל לעורפי, מצקצק בלשונו ונאנח: "טוב שהלכת למגמה ביולוגית ולא התעקשת על ריאלית בתיכון". "נפנפתי" את ההולוגרמה הדמיונית והחלטתי שהפעם הנבואה לא תגשים את עצמה, ואני אנצח את הנוסחאות. אחרי חצי שעה של ריכוז עילאי הבנתי מספיק כדי לעבור הלאה (אבל לא מספיק כדי לעשות הסבה למנהל פרויקט בנייה ירוקה - אני עוד אצטרך אחד כזה כנראה, רצוי שרירי...).

 

אז ככה: באופן כללי, הפסולת המיועדת למיחזור ממויינת לחומרים שונים (שאריות שטיח, עץ, פלדה, ארונות, קרמיקה, זכוכית ועוד) וכל חומר נרשם ונשקל. כל מה שנותר ומיועד לאתר הפסולת נשקל גם כן. שקלול הנתונים בנוסחה קבועה מייצר מספר אחד שהוא אחוז חומרי הפסולת הממוחזרת מתוך הפסולת הכללית. ככל שהמספר הזה גבוה - מספר הנקודות הירוקות גבוה יותר. לא מסובך.

 

מחירי רצפה

השלב הבא היה להבין איזה כיסוי רצפה מעץ יזכה את הפרויקט שלי בניקוד הירוק הגבוה ביותר. התשובה היא עץ משומש. עכשיו נראה אתכם מסבירים לשכנה שהרצפה שלה "משומשת".... אבל אז התברר לי שיש חברות המתמחות ביצור ציפוי רצפות מעץ משומש.

 

מדובר בעץ שנאסף מאסמים, מחסנים ישנים או מפעלים נטושים, ולפעמים גם נימשה מקרקעית נהרות. בעבר שינעו את הגזעים על המים במורד הנהרות וחלקם שקעו. החברה מוציאה אותם מהמים, שם הם נשמרו במשך מאות שנים, והופכת אותם לרצפות עץ מרהיבות. גאוני, חשבתי. מבט לשורה התחתונה לימד אותי שעל גאונות צריך לשלם. תהליך איסוף העץ ועיבודו הופכים את רצפת העץ העתיקה ליקרה בהשוואה לרצפת עץ חדשה, שעבורה כורתים עץ חי ונושם.

 

האמנם אי אפשר לשפץ בירוק בלי הרבה "ירוקים" בכיס? רגע לפני שירידתי מהעץ נזכרתי בבמבוק. רצפת במבוק משיגה אפקט דומה ומרשים למדי, ואת חומר הגלם - קני הבמבוק - קוצרים אחרי שנתיים, כשהם מגיעים לסוף תקופת הגדילה שלהם. כלומר, רבותי, זהו משאב שמתחדש בזמן קצר יחסית (לעומת רצפות מעץ בן מאות שנים שכריתתו מכלה יערות שלמים); התברר שהוא עמיד אפילו יותר מעץ, מאריך שנים ומגיע במגוון צבעים. 

 

והמחיר? חד משמעית זול יותר, מה גם שאפשר לקבל כאן עכשיו החזר מס בסוף השנה על מוצרים התורמים לשימור הסביבה ועומדים בדירוג של LEED - חלק מתוכנית ממשלתית לעידוד שימוש במוצרי בנייה ירוקים. השכנה תהיה מרוצה מהחיסכון, חשבתי לעצמי, ואני הצלתי כמה עצים רעננים וגם עיצבתי מטבח מהמם. מעולה.

 

רעש משאית המיחזור שעברה ברחוב החזיר אותי למציאות. הגיע הזמן לאסוף את כל המידע ולמחזר אותו באזני הלקוחה שלי, תוך התחשבות במקורותיה הפיננסיים. במלים אחרות: הגיע הזמן "למכור את הסחורה". 

 

בפעם הבאה: המשך עלילות השיפוץ או "כך צובעים את הבית בירוק". 

 


 

הטורים הקודמים של הירוקה מקינואה:

 

כתבו לירוקה מקינואה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרסתי בעצמי. לפני השיפוץ
צילום: טלי שני
הרצפה הממוחזרת אחרי השיפוץ
צילום: טלי שני
מומלצים