שתף קטע נבחר

מתקרחים? מדריך לטיפולים שיעצרו את הנשירה

נשירת שיער עלולה לנבוע מסיבות רבות, כשהעיקרית שבהן היא תורשה. כיום ניתן להשיג מגוון רחב של טיפולים, חלקם תרופתיים וחלקם טבעיים, שמבטיחים לעצור את הנשירה, ולעיתים אף לעודד צמיחה חדשה של שיער. ד"ר זאב פם במדריך מקיף על כל סוגי הטיפולים שמבטיחים לעצור את הנשירה

מאז ומתמיד יש לשיער הראש חשיבות מרכזית אצל גברים ונשים. הוא קשור אצל כולנו לדימוי גוף המשדר יופי, מיניות, בריאות והצלחה. מחקרים שנערכו בעבר אף הראו כי בעלי שיער יפה ומלא זוכים לעדיפות בקבלה למקומות עבודה, לעומת מקריחים. עבור נשים שיער הראש הוא בעל חשיבות רבה עוד יותר כיוון שתדמיתה של אישה קירחת נפגעת שבעתיים. 

 

מסיבות אלו הטיפול בשיער מבחינה רפואית וקוסמטית תופס כיום נתח שוק גדול ומהווה מרכיב חשוב בתרבות הפנאי שלנו. גם ההיצע בשוק התכשירים למניעת התקרחות גדול ביותר. הוא כולל טיפולים תרופתיים וטיפולים טבעיים שונים. מה ההבדלים ביניהם? וכיצד ניתן לדעת איזה טיפול מתאים לנו?

 

מהו שיער?

השיער מורכב מחלבון הקרטין וצומח מזקיק השערה, המוקף כלי דם. לשערה על הקרקפת יש מחזור צמיחה אופייני, בעל מספר שלבים: צמיחה, מנוחה, נשירה. לכל זקיק שיער יש מחזור חיים הנמשך בין שנתיים לשלוש, ובסופו של התהליך נושרת השיערה וצומחת חדשה תחתיה. זקיקי השיער על הקרקפת נמצאים בשלבים שונים של צמיחה, ונשירה של עד 100 שיערות ליום אינה נחשבת פתולוגית.


כיום ישנם טיפולים טבעיים ותרופתיים להתקרחות (צילום: פוטוס טו גו)

 

מהן הסיבות השכיחות לנשירת שיער בגברים ובנשים?

הסיבות לנשירת שיער יכולות להיות מגוונות והן כוללות נשירה גנטית (תורשתית), נשירה עונתית, בעיות הורמונליות, מחלות שונות, מחלות על עור הקרקפת (סבוראה, פטרת), ניתוחים, תרופות, דיאטות, תזונה לקויה, מחסור בויטמינים, סטרס, לידה וטיפול לקוי בשיער.

 

הסיבה השכיחה ביותר לנשירת שיער אצל גברים היא נשירה תורשתית, הנגרמת על ידי הורמון אנדרוגני טסטוסטרון (המתפרק לנגזרת פעילה של די הידרו טסטוסטרון -DHT), הפועל על זקיקי השיער בקרקפת ומנוונן אותם.

 

אצל נשים קיימים גורמים נוספים לנשירה, פרט להורמון הטסטוסטרון. ישנם שינויים התלויים בגיל (גיל המעבר), כמו ירידה באסטרוגנים, לידות, הנקה, דיאטות, נטילת גלולות נגד הריון והפסקתן. בנוסף, אצל נשים להן נטייה תורשתית לנשירת שיער יכולה הנשירה העונתית התגובתית (טלוגן אפלוביום) להחמיר את המצב.

 

מהם גורמי הסיכון העלולים להוביל לנשירת שיער?

בעיות בעור הקרקפת, טיפול לקוי בשיער, מחלות רקע, שימוש בתרופות, לחץ, תזונה לקויה ומחסור בוויטמינים ומינרלים הם הגורמים השכיחים לנשירת שיער.

 

מהם הטיפולים התרופתיים השכיחים לטיפול בנשירת שיער?

  • שמפו 

ישנם סוגי שמפו לטיפול במרכיב הקשקשים בשיער אשר יש להם השפעה אנטי אנדרוגנית קלה, המוסיפה ליעילות הטיפול, ולכן שמפו מסוג זה יכול לסייע במניעת נשירת השיער.

 

  • טיפולים מקומיים בקרקפת לנשירת שיער (תמיסות או אמפולות)

בשוק קיימים מספר מוצרים המבוססים על חומרים מסוג פולטן, פיטוציאן וסרום רביבוגן. החומרים הללו ניתנים לשימוש באופן מקומי, על ידי עיסוי לקרקפת.

 

  • טיפולים תרופתיים

טיפולים תרופתיים לנשירה תורשתית דורשים סבלנות רבה ולרוב נמשכים תקופת זמן ארוכה מאוד. גברים יכולים לעשות שימוש מקומי בתמיסה על בסיס מינוקסידיל 5%, המיוצרת על יד חברות שונות. תמיסה זו יעילה לטיפול בנשירה תורשתית. החומר ניתן לשימוש גם בקרב נשים, אם כי בארץ הוא אינו רשום להתוויה זו ולכן נדרש אישור מיוחד מרופא לכך (אישור שלרוב לא ניתן על ידי הרופאים בארץ). החיסרון הגדול של שימוש בחומר בקרב נשים הוא שלעיתים נדירות עלול להופיע שיער על הפנים בעקבות הטיפול, אשר נעלם לאחר הפסקתו.

 

פרופסיה היא תרופה יעילה נוספת הפועלת להקטנת רמת ההידרו טסטוסטרון בזקיקי השיער בקרקפת. השפעתה נעשית דרך זרם הדם, ולכן היא אסורה לנשים. לעיתים ניתן אישור מיוחד לטיפול בתרופה בנשים, אך רק כאלו שעברו את גיל הפוריות.

 

הטיפול התרופתי בנשים ייעשה באמצעות תמיסות על בסיס מינוקסי 2%. בנוסף, כאשר ישנה הקרחה תורשתית, בעיה של פעילות יתר או עודף הורמונים אנדרוגניים אצל נשים, ניתן לשלב גלולות נגד הריון או תרופות בעלות פעילות אנטי אנדרוגנית, הניתנות בדרך כלל לטיפול בתופעות מסוג מחזור לא סדיר ואקנה. טיפולים אלו ניתנים לרוב על ידי רופאי עור, רופאי נשים או אנדוקרינולוגים. הטיפול דורש מעקב רפואי ומספר חודשים לאחר הפסקתו התופעות עלולות לחזור. ברוב המקרים אין מניעה לשלב טיפול מקומי עם טיפול פומי.

 

מהם הטיפולים הטבעיים שמוצעים כיום לטיפול בנשירת שיער?

מכיוון שהטיפול בנשירת שיער נעשה בגברים ונשים שהם לרוב בריאים, ישנה חשיבות גדולה לטיפול הטבעי. הסיבה: אותם גברים ונשים חוששים מתופעות הלוואי שעלולות להיגרם מהתרופות.

 

אך גם ממגוון הטיפולים הטבעיים שמוצעים כיום לגברים ונשים הסובלים מנשירת שיער, קיים חשש מצד המטופלים. הסיבות לכך מגוונות: חוסר מודעות, גיבוי מחקרי לא מספק, דעות קדומות, נסיון אישי שנכשל ועוד. גם ההבדל בין תוספי תזונה, ויטמינים, מינרלים ויסודות קורט, גורם לעיתים לבלבול אצל המטופלים והמטפלים, מכיוון שההיצע שלהם הוא רב.

 

הטיפול בחומרים ותוספי תזונה שאינם תרופות עשוי להיטיב במקרים רבים מצבים של נשירת שיער וציפורניים שבירות, אצל גברים ונשים כאחד. ניתן לעשות שימוש בטיפולים אלו גם בשילוב עם תרופות קונבנציונאליות, כשאת סוג הטיפול או התוסף בהם ייעשה שימוש יקבע המטופל יחד עם איש המקצוע. ההצלחה נמדדת בתייחס למדדים נוספים, ביניהם בעיות רקע או מחלות נוספות שיש למטופל, שנשירת השיער ושבירת הציפורניים יכולות להיות הסימן הראשון לכך.

 

על אנשי המקצוע להתייחס לתופעה ברצינות ולהתאים את הטיפול הנכון ביותר למטופל. אין ספק שגם המרכיב הנפשי והלחץ בו אנחנו חיים, ובנוסף הלחץ הנגרם למטופל עקב נשירת השיער, שלובים האחד בשני, ולכן על איש המקצוע להיות אמפתי לתלונות ולא לזלזל בהם, במיוחד כאשר מדובר בנשירת שיער אצל נשים, שהאספקט הפסיכולוגי והנפשי שלה הוא קשה יותר ודורש התייחסות מורכבת יותר.

 

חשוב להתאים את המינונים של תוספי התזונה השונים למצבו הבריאותי של המטופל. ההתאמה צריכה להיעשות על ידי איש מקצוע ובהתאם להוראות משרד הבריאות. 

 

  • חומצות אמינו

המרכיבים הבסיסיים לבריאות השיער הם חלבונים, חומצות אמינו המכילות גופרית, מינרלים, ויטמינים ויסודות קורט. חומצות האמינו היעילות ביותר ובעלות ההשפעה הן ליזין, ארגנין, ציסטאין, צסטין ומתיונין, והן, כמו שאר חומצות האמינו, נוצרות בגוף מהחלבון אותו אנו צורכים. כל אחת מחומצות האמינו משתתפת בבניית זקיק השיער ותחזוקתו ולכן מחסור באחת או בחלק מהן עשוי לפגום בזקיקי השיער. בנוסף, חומצות האמינו שמכילות גופרית הן החשובות ביותר לבריאות השיער, כיוון שלצמיחה תקינה שלו ושל רקמת החיבור דרושה גופרית. גם אספקת חלבון חיונית לתחזוקה וצמיחה של שיער וציפורניים, הבנויים מחלבון הקרטין. 

 

חומצת האמינו מתיונין חיונית לגוף, אך הוא אינו מייצר אותה ולכן צריך לספק אותה לגוף ממקור תזונתי או מתוספים, אך חשוב להימנע מצריכה עודפת. 

 

חומצת האמינו ציסטאין תומכת בצמיחת השיער על ידי אספקת גופרית למרכזי צמיחת השיער בזקיקים. היא אינה חיונית לגוף, אך אספקה שלה דרך התזונה מעלה את אחוז הגופרית בשיער, הגורם לעיבוי וחיזוק שלו.

 

  • ג'לטין

השימוש בג'לטין לטיפול בנשירת שיער וחיזוק הציפורניים ידוע כבר שנים רבות והוא בשימוש בתעשיית התרופות והמזון, כאשר הוא משמש כמרכיב העיקרי לייצור קפסולות ריקות, שבתוכן ממלאים את המרכיבים הפעילים. כמו כן, הוא ידוע כחומר המשפר ספיגה וניצול של חלבונים אחרים. בשנים האחרונות פורסמו מחקרים על מנגנון הפעולה של הג'לטין, המסייע לטיפול בשיער ובציפורניים. נמצא כי הג'לטין הוא בעל השפעה על הרחבת כלי הדם באצבעות הידיים וכי כתוצאה מכך החומרים התזונתיים מגיעים בצורה טובה יותר לאיברי המטרה.

 

הג'לטין, בנוסף למרכיב החלבוני, מכיל חומצות אמינו רבות, מינרלים וסידן, החיוניים לבריאות השיער והציפורניים. שילוב של ג'לטין עם חומצות אמינו המכילות גופרית נמצא במחקרים שונים כמיטיב עם נשירת שיער בגברים ונשים במקרים של נשירה עונתית, ואפילו כטיפול מיטיב בנשירה תורשתית בגברים ונשים. את  התוצאות הראשוניות בטיפול בג'לטין ניתן לראות לאחר שישה עד שמונה שבועות, וניתן להמשיך בטיפול ברציפות במשך שנה לפחות, כטיפול מונע.

 

  • MSN

חלבון נוסף הידוע כתומך בטיפול בנשירת שיער הוא ה-MSN (מתיל סולפוניל מתאן). מדובר בחלבון המכיל גופרית ומיוחסות לו סגולות מרפא לכאבים ולבעיות בעצמות, מאחר והוא אחד מחומרי הגלם לייצור חלבונים ורקמת חיבור.

 

  • ביוטין

הביוטין משפיע על בריאות העור והשיער על ידי הפחתת הפרשת השומן על הקרקפת. הוא עשוי להקל גם על מקרים של סבוריאה וישנם מחקרים שהראו כי הוא מחזק ציפורניים ושיער ואף מונע האפרה של השיער.

 

  • סיליקה

סוג של מינרל קורט המשפיע על מגוון החומרים הדרושים להתפתחות תקינה של העצמות, כלי הדם ורקמות החיבור. הוא יוצר חיבור טבעי בין סיליקון וחמצן, הנמצא בתאי רקמות החיבור (למשל, בציפורניים, בשיער ובעור). לסיליקה תפקיד חשוב בבניית העצמות, מאחר והוא מחבר בין סידן, חלבון ומולקולות של מים בגוף ומסייע להחיות ולחזק את רקמות העור, הציפורניים והשיער.

 

  • סופל מטו

תמצית מצמח הדקל הננסי, הידוע בפעילות אנטי אנדרוגנית ועיכוב הורמון DHT (דיהידרו טסטוסטרון). משתמשים בו לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית ובטיפול בנשירת שיער אנדרוגנית (תורשית) בגברים ובנשים שאינן מניקות או בהריון. הסופל מטו פועל להקטנת מרכיב ה-DHT גם ברמת זקיקי השיער בקרקפת וניתן להשתמש בו כאשר הוא מגיע בכמוסות, בטיפול מקומי על הקרקפת, כשמפו או בסרום.


ויטמין E, המצוי בשמן, מגדיל את צמיחת השיער ב-42% (צילום: index open)  

 

  • HORSE TAIL

צמח מרפא הידוע כתומך בנשירת שיער וציפורניים, בשל מרכיב הסיליקה הנמצא בו.

 

  • TI FO

צמח סיני עתיק בעל תכונות מרפא רבות, הידוע בהשפעתו הטובה על השיער. בנוסף הוא עשוי למנוע האפרת שיער מוקדמת.

 

  • נוגדי חימצון

תפקידם של נוגדי החימצון (ויטמין E, ויטמין C, סלניום ליקופן ועוד) הוא לסלק חומרים המזיקים לחילוף החומרים. מחסור בנוגדי חמצון עשוי לגרום לעודף ברדיקלים חופשיים בדם, הפוגעים בתאי הגוף, גורמים להזדקנות מואצת ולמחלות שונות. בנוסף גורמים הרדיקלים לשקיעת שומנים בדפנות כלי הדם, ועל ידי כך מצמצמים את קוטרם.

 

ויטמין C, למשל, הוא נוגד חימצון שעשוי להפחית את כמות הרדיקלים החופשיים בדם והוא חשוב להרחבת נימיות הדם בקרקפת ולהובלה תקינה של חמצן לזקיקי השיער. מחקרים הראו כי למתקרחים יש רמות נמוכות של ויטמין C ו-E. 

 

האם ישנם ויטמינים שיכולים לסייע במניעת נשירת שיער?

הויטמינים הם יסודות אורגניים הדרושים לתחזוקת הגוף, אך הוא אינו מייצר אותם ולכן יש צורך לספק לו אותם דרך התזונה. רובם משמשים כזרזים של תגובות כימיות בגוף והם מרכיב תזונתי חיוני וחשוב לבריאות וצמיחת השיער. למרות זאת, לא מומלץ למלא את הגוף בויטמינים ללא צורך מכיוון שגם חוסר וגם עודף בויטמינים מסויימים עלול לגרום לנשירת שיער ובעיות בריאות נוספות.

 

קביעת המינון המתאים לכל אדם צריכה להיעשות על פי הוראות משרד הבריאות ובייעוץ איש מקצוע בלבד, בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל.

 

  • ביוטין (B7 או ויטמין H)

ויטמין מסיס במים הדרוש למטבוליזם של התא ושל חומצות האמינו. מחסור בביוטין ידוע כגורם לנשירת שיער ולעיתים גם להפיכתו של השיער ללבן.

 

  • ויטמין E

ויטמין זה (טוקופרול) מונע הצטברות של רדיקלים חופשיים, אותם חומרים שנוצרים בתהליך החמצון ופוגעים במעטפת של התא, בחומר התורשתי של התא (DNA) ובחומרים אחרים. הויטמין קושר את הרדיקלים החופשיים, מנטרל את השפעתם המזיקה ומונע נזקי חימצון. הוא אינו מיוצר בגוף האדם ונמצא בעיקר בשמנים צמחיים, כמו סויה, חיטה ותירס.

 

במחקר שנערך על משתתפים שאובחנו כסובלים מנשירת שיער תורשתית נמצא כי מתן של 100 מ"ל ויטמין E בנגזרות מסויימות במשך שמונה חודשים עשוייה להגדיל את צמיחה השיער ב-42%.

 

  • חומצה פולית

החומצה הפולית דרושה לפעילותם התקינה של חומצות הגרעין, האחראיות לייצור חלבונים ולחלוקת תאי הגוף. זו הסיבה שהיא חשובה כל כך להתפתחות ולגדילה של תאי הגוף, במיוחד בהריון. מקורותיה במזון: ירקות עם עלים ירוקים, כבד, שקדים, פירות, קטניות ועוד.

 

חשיבותה לשיער היא לחלוקת התאים המוגברת בזקיקי השערות. בנוסף היא חומר משלים לברזל, על מנת למנוע אנמיה. במחקרים נמצא כי מחסור בחומצה פולית עלול לגרום לאיבוד צבע השיער. בנוסף ישנם דיווחים כי חשיפה לשמש ומכוני שיזוף עלולה להוריד את רמת החומצה הפולית בדם.

 

  • ברזל

הברזל הוא ויטמין חשוב מאוד לטיפול בנשירת שיער, במיוחד עבור נשים. הסיבה לכך היא שאצל נשים רבות, בגלל לידות, התקנים נגד הריון, דיאטות ותזונה לא מתאימה וסטרס, נוצר מצב של אנמיה (מחסור בברזל). מצב זה פוגע בקצב צמיחת השיער ועלול לגרום לנשירה. כמובן שלעיתים המחסור בברזל מלווה גם במחסור בחומרים נוספים, ביניהם ויטמין B, אבץ וחומצה פולית, ולכן לעיתים נדרשת נטילה של מולטי-ויטמין לתיקון התופעה.

 

מהו "מסרק לייזר" וכיצד נעשה השימוש בו?

בשנים האחרונות ישנה נטייה להשתמש במכשירים הפולטים אור בטיפול, בדרך כלל אור אדום, בנשירת שיער. ישנם מספר מחקרים שהראו כי השימוש במסרק לייזר, הנעשה במשך 10 עד 15 דקות שלוש פעמים בשבוע למשך מספר חודשים, משפיע לטובה על זקיקי השיערה ומעורר את הצמיחה. הטיפול דורש התמדה ובנוסף רכישה של המכשיר. ישנם מכשירים שבנוסף לאפקט האור מבצעים עיסוי לקרקפת ובכך מחדירים לתוכה חומרים טיפוליים, שמסייעים בטיפול.

 

הטיפול באמצעות לייזר בשיער דליל מיועד לגברים ולנשים. הוא נעשה באמצעות מכשירים הפולטים קרני לייזר בעוצמה נמוכה (LLLT- Low Level Laser Therapy). הקרניים מפעילות באמצעות אנרגיית אור ושדה מגנטי את פעילות זקיקי השיער בקרקפת. השימוש בקרני לייזר בעוצמה נמוכה (הפולטים קרני לייזר בעלות אורך גל של 655 ננו-מטר) כטיפול רפואי מתועד היטב בספרות הרפואית, בעיקר באירופה, מזה מספר עשורים. תחום רפואת העור (אשר נשירת שיער היא חלק ממנו) הוא המפותח ביותר בכל הקשור לטיפולים באמצאות קרני לייזר בעוצמה נמוכה.

 

ניתן לשלב את הטיפול במסרק לייזר עם כל טיפול מקומי או סיסטמי. המכשיר נמכר ללא מרשם רופא.

 

האם דיאטה עתירת שומן יכולה לסייע בעצירת נשירת השיער?

ידוע שדיאטה עתירה בשומן יכולה לגרום לעלייה ברמת הטסטוסטרון בדם ובכך להגביר את ההשפעה ההורמונלית על הנשירה. בנוסף, כאשר מבצעים דיאטה מסוג זה החלבונים הקושרים את הטסטוסטרון בדם (ומשחררים אותו בהמשך) נחסמים. בדרך זו רמת הטסטוסטרון בדם עולה ובמקום שהוא יהיה קשור ולא פעיל הוא הופך לחופשי. מחקרים שנערכו ביפן על ידי MASUI INABA מצאו עליה בשכיחות הנשירה הגברית בקרב יפנים אשר צרכו תזונה מערבית, לעומת אלו שצרכו תזונה מסורתית.

 

חשוב לדעת כי כאשר מנסים להגביל תזונה מסויימת הגוף נכנס למצב הדומה לדיאטה, מצב שאינו רצוי לשיער ולציפורניים. לכן חשוב לקבל הסברה והדרכה מיוחדות בנושא.

 

הכותב הוא רופא מומחה למחלות עור ומין, מרפאת "אריפם" אשדוד


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
קרחת היא תופעה המתרחשת אצל נשים וגברים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים