שתף קטע נבחר

סינית אני מדברת אליך - על רילוקיישן למזרח

מעבר למדינה אחרת הוא תמיד קשה עבור העובד ומשפחתו, אך מעבר לסין קשה הרבה יותר. השפה, התרבות, הנורמות העסקיות והקשיים של בן הזוג והילדים - איך עושים את זה נכון?

מעבר לעבודה בחו"ל הוא נושא מורכב, אך מעבר למגורים ועבודה בסין מורכב הרבה יותר. מחקרים בינלאומיים מצביעים על כך שכ-25% מהעובדים הנשלחים לארצות זרות, חוזרים לארצם לפני סוף התקופה שנקבעה. לעומת זאת, מחקר שנעשה בסין על ידי ה-China Daily מצא כי קרוב ל-50% מהזרים שהגיעו למדינה נטשו כבר במהלך השנה הראשונה. במילים פשוטות: סין היא מקום בעייתי לעשות אליו רילוקיישן. מדוע?

 

 

התשובה לשאלה זאת טומנת בחובה משמעות כלכלית עמוקה לחברה השולחת. חשוב לזכור שעובד שנשלח לחו"ל מקבל תקציב יקר שכרטיסי הטיסה הם לא החלק העיקרי בו. לימודים בבית ספר בינלאומי יכולים לעלות עשרות אלפי דולרים בשנה לכל אחד מילדיו.

 

המגורים בדרך כלל עולים אלפי דולרים בחודש; קיימות הוצאות משלוח של תכולת הדירה ויש לקחת בחשבון גם את השקעת הזמן להתאקלמות במקום החדש - תקופה שמתאפיינת בירידת תפוקה זמנית שגם לה יש משמעות כספית. אם קליטת העובד תיכשל, תפסיד החברה כסף רב. 

 

הערכות בקרב גופי כוח אדם מדברות על עלות של 2 מיליון דולר לשליחות של ארבע שנים, כאשר מירב ההוצאה מתרכזות כבר בחודשים הראשונים. מבחינת העובד כרוך הדבר גם בהתמודדות נפשית, רגשית ומשפחתית, כל אותם דברים קריטיים שקשה לכמת בכסף.

 

לעבור את זה ביחד

כל רילוקיישן עלול לגרום למשבר ביחסים עם בן או בת הזוג, משברים אצל הילדים שחשים בדידות וזרות, דכדוך של העובד עצמו ושאר תסריטים עגומים. אז מה הופך את סין ליעד מורכב יותר? עובדים שעברו לסין דיווחו על פערי תרבות גדולים בין התנהלות המקומיים להתנהלות הנהוגה במערב.

 

רק מיעוט מהמקומיים דוברים שפות זרות והיעדר כיתוב באנגלית במרבית מקומות היישוב מקשה על הזרים. בנוסף, יש שירותים ומוצרים רבים שמקובלים במערב,אך נעדרים מהמדינה הקומוניסטית. תרבות העבודה ייחודית ובעלת חוקים משלה ויש קושי ליצור קשרים חברתיים בחברה המקומית. האנשים בסין חושבים אחרת בכל מה שנוגע לעסקים, ליחסים בין אישיים ואפילו בנוגע לעונות השנה.

 

נחיתה בסין ללא הכנה מראש יכולה להיות בעיתית ולהוות סיכון כלכלי לחברה. מנגד, הגעה נכונה יכולה להפוך להזדמנות גדולה. בין השאר, העובד יכול ליהנות מחשיפה לתרבות שונה, העשרה של כל בני המשפחה ובעיקר של הילדים, עבודה במעצמת ייצור שעומדת להפוך למעצמה המובילה בעולם, הזדמנות לגעת באוצרות ידע בתחומי המחשבה, האמנות, איכות החיים ועוד.

 

ההבדל בין בעיה להזדמנות טמון בהכנה נכונה של העובד. מעבר נכון לסין כולל הכנה לחיי היום יום. יש צורך בהיכרות מקדימה עם התרבות כדי למנוע את תחושות הניכור. הדבר נכון גם לגבי בן או בת הזוג. אדם המכין את עצמו היטב יכול לנצל את הזמן הפנוי כדי להעשיר את עצמו תרבותית באופן שלא נגיש בשום מקום אחר בעולם. ניתן גם לחפש אפיקי התפתחות מקצועית תוך ניצול היתרונות של היותך מערבי הנמצא בסין.

 

הכנה טובה למעבר לסין צריכה לקחת בחשבון את הזוגיות על מנת שזאת לא רק שלא תיפגע, אלא אף תפרח במשך השהות בסין. רוברטה ליפסון, מנהלת אמריקנית בכירה המנהלת בסין את חברת צ'ינדקס, סיפרה לאחרונה בראיון כי שאלה מנהל בחברה שלה אם הוא צפוי להישאר ולהמשיך לעבוד אצלה לאורך זמן, והוא ענה לה: זה תלוי אם אשתי תצליח להיות כאן מאושרת.

 

עבודה עם סינים

לסינים יש הרגלים שונים מלעמיתיהם המערביים. מצד אחד מקובל לירוק, להשליך שאריות אוכל על הרצפה בזמן הארוחה ולשחרר שיהוקים ונפיחות בפומבי, אך מצד שני אמירה הנתפסת כמעליבה יכולה לגרום למשבר ביחסי העבודה. יש קוד התנהלות שחשוב להכיר ובכך תלויה לא פעם הצלחת העובד.

 

ישנן שאלות יום יומיות רבות: איך אני מעיר לעובד על תפוקה נמוכה? מה סדר ההתנהלות של ישיבת עבודה? איך מתנהל משא ומתן? באילו דרכים ניתן למנוע גניבת ידע ומה לגבי מתנות? לא תמיד יש זמן למצוא תשובות תוך כדי עבודה ונקודות רבות מחייבות היכרות והכנה מראש עוד לפני ההגעה.

 

לסיכום, על מנהל משאבי האנוש לדאוג כי מלמד חבילת המעבר לחו"ל הנהוגה בחברות בינלאומיות, יעבור העבוד אימון בו יסתייע באיש מקצוע שמכיר את המציאות הסינית ויודע לצפות את הקשיים. גם לעבוד עצמו מומלץ להיערך מראש ולא לסמוך על כך שהכול יעשה כנדרש על ידי החברה. חשבו על הזוגיות שלכם, ההורות שלכם וההתפתחות האישית שלכם. היעזרו בבעל מקצוע והיערכו מראש כדי להפיק את המיטב מההזדמנות שבפניכם.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבות ועסקים בסין , מאמן מנהלים ואנשי עסקים למגורים ועבודה בסין, וחבר במיזם המרצים מר צים וחבורתו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים