שתף קטע נבחר

כך תרחיב אל על את יעדי הטיסות מישראל

אל על משתפת פעולה עם חברות זרות ומקימה ברית תעופה שתגדיל את היצע היעדים לנוסעים, כפי שפורסם ב"ממון" של "ידיעות אחרונות". איך תפעל ברית התעופה ומה ייצא לנו מזה?

חברת אל על מקימה ברית תעופה בינלאומית חדשה, שתאפשר לה להגיע לעשרות יעדים חדשים בעולם, להוזיל מחירי טיסות ליעדים קיימים ולהגדיל משמעותית את צי המטוסים העומד לרשותה.

 

על המהלך הוחלט לאחר שבמשך שנים ארוכות נכשלו כל ניסיונות החברה להתקבל לאחת מתוך שלוש בריתות התעופה הגדולות שקיימות כיום בעולם.

 

בחברה הבינו לאחרונה כי גם הממשלה לא תוכל לסייע להם להתקבל לברית קיימת, והחליטו על שינוי אסטרטגי: הקמת ברית עולמית רביעית, קטנה יותר, יחד עם כמה חברות תעופה שלא שייכות כיום לברית קיימת. בשלב ראשון יהיו חברות בברית החדשה, מלבד אל על, שלוש חברות תעופה ממזרח אירופה, אולם הכוונה היא לצרף בשלב הבא עוד לפחות 20 חברות תעופה, בהן חברות מאירופה ומדרום אמריקה.

 

המשמעות: אל על תוכל למכור כרטיסים לכל היעדים של החברות השותפות בברית, ביניהם יעדים רבים שאל על לא טסה אליהם היום. כך, למשל, אלעל מנהלת בימים אלה מו"מ מתקדם עם מספר רב של חברות להצטרפות לברית ובכך ייפתחו לנוסע הישראלי יעדים כמו טוקיו, ניו-דלהי וסינגפור במזרח, יעדים בדרום אמריקה כמו קולומביה, ריו דה ז'נרו, פרו, לימה ובואנוס איירס, מונטריאול בקנדה וערים מרכזיות בארה"ב כמו שיקגו, וושינגטון ומיאמי. בשלב הבא תעשה אל על מאמצים לצרף חברות שטסות ליעדים בסקנדינביה שאליהם אין כיום טיסות, כמו קופנהגן ואוסלו.

בעקבות המהלך ייפתחו לנוסע הישראלי יעדים נוספים (צילום: indexopen)

 

נוסעים ישראלים שירצו לטוס ליעדים אלו ירכשו כרטיס אחד מאל על, שיטיס אותם ליעד דרך תחנת ביניים (קונקשן) של חברה השותפה בברית. כמו כן, יוכלו הישראלים לצבור נקודות אל על בטיסות אלה (על אף שיטוסו במטוסים של החברות האחרות) ולקבל מחירים טובים יותר. נוסעי מחלקות העסקים יוכלו גם להיכנס לטרקלינים של החברות בעשרות יעדים חדשים בעולם.

 

התייעלות וחיסכון אדיר בעלויות

הברית תיקרא WE ראשי תיבות של (western-eastern) וכי לאחרונה חתמו ארבע החברות הראשונות על מזכר הבנות עקרוני. כעת נמצאות החברות במו"מ מואץ לקראת חתימה על ההסכם הסופי בתוך 90 יום. בשני העשורים האחרונים הפכו בריתות התעופה לגורם דומיננטי בענף התעופה העולמי, כשעוד ועוד חברות גדולות הצטרפו אליהן. הרווח לנוסעים שטסים בחברות השייכות לברית תעופה עצום: היצע יעדים וטיסות גדול יותר, מחירים טובים יותר, גמישות במועדון הנוסע המתמיד (לא משנה איזו טיסה לוקחים, הנקודות נצברות באותו מועדון) ועוד.

 

גם לחברות התעופה עצמן יש יתרון עצום בחברות בברית, שכן הוא מאפשר התייעלות וחיסכון אדיר בעלויות: החברות יכולות להשתמש זו במטוסים של זו, לנהל תחזוקה משותפת, לרכוש יחד מטוסים בזול (בדומה לקבוצת רכישה), לסייע אחת לשנייה למלא מקומות פנויים במטוסים ולהטיס נוסעים שלא היו נוסעים בחברה הזו לולא הברית.

 

במקביל, קיימים גם חסרונות: מדובר במהלך שמצריך השקעת כסף במיזוג מערכת המחשוב ומערכת הנוסע המתמיד, וקיים בו סיכון של "היבלעות" חברה קטנה בתוך חברה גדולה בברית (עם זאת, בברית החדשה לא יהיו ככל הנראה חברות גדולות, מה שמקטין את הסיכוי שאל על תיבלע בחברה אחרת). בנוסף, תצטרך אל על לקבל את אישור הממונה על ההגבלים העסקיים למהלך.

הרווח לנוסע: היצע יעדים גדול ומחירים טובים יותר (צילום: ויז'ואל פוטוס)

 

הערבים הטילו וטו  

במשך שנים ניסתה אל על להתקבל לאחת הבריתות הבינלאומיות הקיימות אך נכשלה, בעיקר בשל סיבות פוליטיות: בכל אחת מהבריתות שותפות חברות תעופה ערביות שמטילות וטו אוטומטי על צירופה של אל על. כתוצאה מכך אל על כיום היא חברה מבודדת בינלאומית, שמתקשה לצמוח ליעדים חדשים, לרכוש מטוסים חדשים ולהתמודד בשוק תחרותי הולך ומתפתח.

 

לפני כשנה הוחלט בחברה לשנות כיוון חשיבה ולהקים ברית חדשה במקום לחזר אחר הבריתות הקיימות. עבודת המחקר לקראת המהלך נעשתה במשך למעלה משנה בחטיבת המסחר של אל על, והניתוח הכלכלי בוצע במחלקת המסחר והכספים. במקביל נעשתה פנייה לחברת הייעוץ האמריקאית SH&E שהגישה המלצות ליישום נכון של הרעיון.

 

השותפות הראשונות בברית הן שלוש חברות מזרח אירופאיות בינוניות בגודלן, ואולם כאמור מתנהל מו"מ מתקדם עם עוד חברות כשהמטרה היא להגיע בתוך שנה ל-20 חברות בברית. מדובר בחברות שלא מצליחות להתקבל לברית קיימת, או שאינן מעוניינות בכך מחשש שייבלעו בתוך הברית וייאלצו להתמזג. שלוש החברות ששותפות בשלב הראשון בברית הן חברת UTair הרוסית, תאגיד התעופה האוקראיני אירוסוויט וחברת התעופה הלאומית של ארמניה Armavia.

 

הרעיון מאחורי היוזמה הוא אסטרטגי: באל על מבינים שישראל היא מדינה קטנה, ויכולת הצמיחה של החברה לפיכך מוגבלת. הקמת הברית, כך מקווים באל על, תאפשר להפוך את תל-אביב לתחנת ביניים בינלאומית (המכונה בעולם התעופה HUB) עבור רבבות תיירים ממזרח וממערב אירופה שכלל אינם מתעניינים בביקור בישראל, אלא רק מנסים להוזיל מחירים.

 

כך למשל, נוסע הודי שירצה לטוס לניו-יורק ויחפש טיסה זולה באתר השוואת מחירים באינטרנט, יקבל כאחת מהאופציות את האפשרות לטוס דרך תל-אביב באמצעות חברה השותפה בברית עם אל על. אם המחיר יהיה אטקרטיבי, הוא ייקח מטוס של אותה חברה לתל-אביב, ואת הטיסה מתל-אביב לניו-יורק כבר יעשה עם מטוס אלעל. בדרך זו תיפתח עבור אל על אפשרות להטיס הרבה מאוד נוסעים שלא היו לוקחים אותה בכלל כאופציה לולא הברית.

 

תל-אביב תהפוך לתחנת ביניים בינלאומית. נוסעים בנתב"ג (צילום: רויטרס)

 

היצע היעדים יגדל

לשם הגדלת היצע היעדים שאל על תוכל לטוס אליהם, ביצעה החברה בשנה האחרונה מספר פיילוטים שנועדו למטרה זו. כך למשל, התנהל מו"מ לשיתוף פעולה עם חברת התעופה הטורקית אטלס ג'ט על מנת להציע לנוסעי החברות בברית את היעד איסטנבול (היוזמה נפלה בגלל פרשת המשט), וכן הושק הקו לאילת שנועד בין השאר להציע למזרח אירופיים את אילת כיעד אטרקטיבי.

 

מלבד הגדלת ההכנסות לה מקווים באל על, הערך המוסף שיקבלו הנוסעים הישראלים יהיה גדול. ישראלי שירצה לטוס לניו-יורק בזול יוכל לקבל מחיר טוב בהרבה מהמחיר של הטיסה הישירה אם יקנה כרטיס של אל על דרך קייב לדוגמה (ת"א-קייב עם אל על, וקייב ניו-יורק עם החברה השותפה בברית). אמנם הוא יצטרך להמתין כמה שעות בשדה התעופה, אולם ישראלים רבים, במיוחד צעירים, מוכנים כבר היום לנסוע לארה"ב או לדרום אמריקה דרך יעדי ביניים באירופה תמורת תשלום של כמה מאות דולרים פחות.

 

בנוסף, כאמור, מגוון היעדים יתרחב בעוד עשרות ערים חדשות. מלבד יעדים פופולריים בארה"ב ובאירופה יתאפשר לציבור ממוצא רוסי בישראל (המונה כמיליון איש) לטוס ליעדים מרוחקים בתוך רוסיה. לכל היעדים הללו יוכלו הנוסעים הישראלים לצבור נקודות במועדון הנוסע המתמיד של אל על.

 

תגובות

מחברת אל על נמסר בתגובה: "החברה בוחנת את הנושא בהמשך למדיניות של פיתוח עסקי וצמיחה בינלאומית, לטובת שיפור המוצר ואיכות השירות לנוסעיה".

 

שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב: "אני מברך על המהלך עתיר החזון ופורץ הגבולות של אלעל, שיתרום להפיכתה של ישראל לצומת בינלאומי חשוב על מפת התעופה הבינלאומית, יגדיל את היקף פעילותו של נתב"ג ויגביר את תנועת התיירות לישראל".

 

ממשרד החוץ נמסר: "משרד החוץ מברך ומשבח את חברת אל על ואת שאר הגורמים המעורבים בחתימת ההסכם שללא ספק יחזק את מעמדה הבינלאומי של ישראל כצומת דרכים אסטרטגי רב חשיבות במישור התעופה הבינלאומית".

 

ממשרד התחבורה נמסר: "השר ישראל כץ מברך על כל צעד שיסייע לתעופה הישראלית להתמודד עם מתחריה בעולם, תוך שמירה מלאה על בטיחות הטיסה".

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היעד 20 חברות בברית. מטוס אל על
היעד 20 חברות בברית. מטוס אל על
צילום: צביקה טישלר
מומלצים