שתף קטע נבחר

הפצ"ר בטירקל: "תרבות הוועדות" - מצב בעייתי

האלוף אביחי מנדלבליט העיד בוועדה לבדיקת אירועי המשט, על ההיבטים המשפטיים של הטלת הסגר הימי ועל ההבדלים בין הדין הישראלי למשפט הבינלאומי, אך מצא זמן גם לביקורת: "העובדה שהרמטכ"ל ואני מעידים היא חסרון ונזק גדול לצבא"

הפרקליט הצבאי הראשי, האלוף אביחי מנדלבליט, העיד הבוקר (יום ה') בפני ועדת טירקל, לבדיקת השתלשלות אירועי המשט הטורקי לעזה. מנדלבליט ייחד את מרבית עדותו להיבטים המשפטיים של הטלת הסגר על רצועת עזה, אכיפתם, והתאמתם לכללי המשפט הבינלאומי. הוא גם מתח ביקורת על "תרבות הוועדות" והגדיר אותה - "מצב בעייתי".

 

"העובדה שהרמטכ"ל ואני מעידים היא חסרון ונזק גדול לצבא. צריך להילחם. אם על כל דבר תהיה ועדת חקירה - זה מצב בעייתי. זו המטרה של האויבים שלנו – להחליש אותנו בקבלת החלטות", אמר הפרקליט הצבאי הראשי. 

 

בהתייחס לעניינים משפטיים אמר: "בעזה אין נמל. כל הסחורות מועברות דרך היבשה. זה לא שהיה נמל משגשג והפסקנו את קיומו, לא היה נתיב שיט חופשי מעולם לעזה שהפסקנו אותו. בספטמבר 2007 התקבלה החלטת ממשלה כי רצועת עזה היא ישות עוינת וכן החלטה על מדיניות כלכלית. אף אחד לא חשב אז בכלל על משטים".

 

את מרבית עדותו ייחד מנדלבליט להיבטים המשפטיים של המשט ולהבדלים בין החוק הישראלי לבינלאומי. לדבריו, בדיונים המבצעיים שהתקיימו בטרם המשט, נראה היה כי מדובר בסוגיה סבוכה. "מהר מאוד הבנו שמדובר פה במשהו שונה, הן במספר כלי השיט והן במספר המפליגים. עד אותה עת, הגיעו כמה יאכטות עם עשרות אנשים וכעת היה מדובר במאות אנשים.

 

"היה ברור שה-IHH הם לא בדיוק חובבי ציון. מדובר בארגון אשר מוכרז כהתאחדות בלתי מוכרת. היה ברור שהם תומכים בחמאס, רוצים להעביר להם כספים אבל אף אחד לא חשב להטביע ספינה של 650 נוסעים בגלל כמה אנשי IHH. אם היה מדובר בכלי שיט עם 100 לוחמי חיזבאללה, זה היה משהו אחר לגמרי. יכול להיות שאז היה אפשר להטביע, אבל במקרה הזה, גם אם כל הנוסעים היו אנשי IHH - זה לא היה הופך אותם לטרוריסטים או מטרות", אמר.

 

שלשום העיד בפני הוועדה האלוף (במיל') גיורא איילנד, שעמד בראש צוות הבדיקה הצבאי לאירועי המשט.

 איילנד העיד במשך חמש שעות בדיון שהתנהל בדלתיים סגורות. בסיום העדות, ביקש השופט בדימוס יעקב טירקל מאיילנד "לאסוף חומרים נוספים עבור הוועדה כדי להשלים את התמונה בנושאים שונים". בקשה זו הועברה גם למשרד החוץ ולמשטרה.

 

בדו"ח שחיבר איילנד על התנהלות הצבא במבצע נקבע כי לא היו תקלות או התרשלויות בנושאים מהותיים, אך נמצא כי נעשו שגיאות בהחלטות שונות, לרבות בדרגים בכירים. עם תחילת עבודתה של הוועדה לפני כשבועיים, הופיעו בפניה ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון אהוד ברק והרמטכ"ל רב-אלוף גבי אשכנזי

 

בעדותו גלגל נתניהו חלק מהאחריות לשר הביטחון, וזה בתורו גלגל את האחריות לפתחו של צה"ל. אשכנזי אמר כי צה"ל שגה כשלא נערך לירי מדויק בפעילי המשט לפני שהלוחמים ירדו מהמסוק, והודה גם בכשלי המודיעין: "IHH לא היה בסדר העדיפויות כי אינו מוגדר כארגון טרור והוא נמצא בטורקיה". הוא סתר את ברק: "היתה היערכות לאפשרויות מסוכנות".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 26/08/2010 09:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנדלבליט. לא טרוריסטים
צילום: ירון ברנר
רוצה חומרים נוספים. טירקל
צילום: חיים צח
מומלצים