שתף קטע נבחר

עונת הציד שנפתחה - כנראה האחרונה בישראל

החל מסוף השבוע, לציידים חוקיים המחזיקים ברישיון מותר לצוד - בשביל הספורט ותחת מגבלות חמורות - כמה מינים של עופות מים. אך תיקון לחוק צפוי לבטל את הסדר הרישיונות ואזורי הציד ולאסור כליל על ציד, למעט כדי לבלום התפרצות מינים, נזק לחקלאות או מחלות

בסוף השבוע נפתחה רשמית עונת הציד בישראל, שתימשך כחמישה חודשים ותהיה כנראה הפעם האחרונה בה יוּתר לצוד כאן חיות בר. ביוני הציע המשרד להגנת הסביבה תיקון לחוק, שאם יעבור בכנסת יאסור על מתן רישיונות לציד ספורטיבי בישראל.

 

בישראל פועלים כיום כ-2,400 ציידים ברישיון. על פי החוק, מותר להם לצוד במהלך עונת הציד אגמיות, תורים, שלווים ומינים מסויימים של ברווזים. חל איסור מוחלט על ציד של יונקים, למעט במקרים מיוחדים כשרשות הטבע והגנים נעזרת בציידים המקצועיים על מנת לדלל אוכלוסיה של מינים מתפרצים כמו תנים או חזירי בר.

 

בכל מקרה, על הציידים חלות מגבלות חמורות, כמו למשל איסור ציד באזורי שמורות טבע או בקרבת יישובים, איסור ציד מתוך רכב או שימוש ברעל, מלכודות וכלי ירי שאינם רובי ציד.

 

בנוסף, אסור לציידים לפעול באזור צפון שפלת יהודה ולצוד עופות מים נדירים המקננים שם, כמו הצחראש הלבן. ב-2007 אישרה ועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת את הוספת האזור לתחום האסור בציד בשל החשש מהכחדתם של עופות נדירים ומוגנים הנוהגים לבלות את החורף במקום. ההחלטה נחשבה אז לאות המבשר על סגירת ענף הציד בישראל.

 


אווז לבן מצח. חיה מוגנת בציד (צילום: הָרִי קְרוֹיְטוֹרוּ)

  

ביוני השנה כאמור, ביוזמת רשות הטבע והגנים, שלח המשרד להגנת הסביבה למשרדי הממשלה תיקון לחוק ההגנה על חיות הבר. מטרת התיקון הייתה הגדרה של כל חיות הבר בישראל כמוגנות - למעט מספר מועט של מינים מזיקים.

 

משמעות ההגדרה החדשה היא, בין היתר, ביטול ההסדר הקיים של מתן רישיונות ציד, והגדרת אזורים ומיני חיות המותרים בציד. כאשר ייכנס התיקון בחוק לתוקף, תיאסר באופן גורף כל פעילות ציד ספורטיבית בישראל.

 

ברשות הטבע והגנים ציינו כי על פי החוק המוצע, פגיעה בחיות בר תותר אך ורק בהיתרים פרטניים ולמטרות מוגבלות כגון מניעת סיכונים אקולוגיים, שמירה על המגוון הביולוגי, מניעת מניעת התפרצות כלבת או מניעת נזקים לחקלאות. למעשה, הרשות תהיה הגוף שינהל את כל פעילות הציד בישראל, ולא יותר לפגוע בחיות בר ללא אישור מפורט שלה, ולמטרה מוגדרת.

 

מצד אחד, החוק יסדיר באופן גורף את נושא הציד תחת אחריות הרשות, אך הציידים רואים בו גזירה קשה, שתמנע מהם להמשיך ולעסוק בציד. בשל כך קיים חשש מפני התגברות של פעילות ציד בלתי חוקית. בכוונת הרשות לקיים במהלך עונת הציד הנוכחית פעילות בקרה ופיקוח באזורי הציד ברחבי הארץ, ופעילות לאיתור ציד בלתי חוקי. ברשות אמרו כי על פי התעריפים החדשים שנכנסו לתוקף לאחרונה, הקנס המירבי על ציד בלתי חוקי יכול להגיע עד 150,600 שקל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צחראש לבן. אסור לירות בו
צילום: יורם שפירר
מומלצים