שתף קטע נבחר

כוננות סוכה: ימי החג מלבים סכסוכי שכנים

למרות הסמיכות של סוכות לימי הסליחות של יום הכיפורים, החג מהווה זרז לסכסוכי שכנים בבניינים משותפים. התחלקות בעלויות, בעיות רעש ונזקים לגינה, הם רק חלק מהבעיות שעלולות להתעורר. כך תמנעו ממתחים מיותרים

כמדי שנה בחודש תשרי, מוצאי יום הכיפורים הוא למעשה כבר הספתח לחג הבא בתור. אנשים רבים מתחילים לבנות את הסוכה עוד באותו הלילה וארבעה ימים אחר כך - הסוכה כבר עומדת בנויה, מקושטת וערוכה לאירוח ושהייה כמיטב המסורת. מי שמתגורר בבית פרטי או בדירת גן יכול להקים סוכה תקנית בחצר, אך מה עושים דיירי הבבניינים המשותפים?

 

מתברר, שלמרות הסמיכות של החג לימי הסליחות של יום הכיפורים, הסוכה מהווה זרז לסכסוכי שכנים בבניינים משותפים. תמיר מינץ יו"ר האיגוד לניהול בתים ומבנים בישראל ובעל חברת מ.מ.מ אחזקות וניהול מבנים, מספר כי הסכסוכים עשויים להתעורר כמעט בכל דבר ועניין הקשור בסוכה - מבנייתה ועד השימוש בה והאירוח בתוכה במהלך שבוע החג. "מדובר בשימוש שלא מן השגרה בשטח משותף של הבניין וזה תמיד מעלה מתחים", הוא מסביר.

 

לדברי מינץ, בניית הסוכה מתבצעת בדרך כלל על ידי הדיירים הדתיים בבניין, שאף נושאים במקרים רבים בעלויות ומשקיעים לבדם זמן בהכנתה. "כבר כאן מתחילות המתיחויות הראשונות", הוא מספר, "שאלות כגון איפה בדיוק תוצב הסוכה, מה יהיה גודלה וכמה אנשים היא יכולה להכיל בו זמנית, הם הסממן הראשון לאי ההסכמות כבר בשלב זה".

 

לא שילמת? לא אירחת

עלויות משותפות של חשמל ומים, מהוות עילה לסכסוכי שכנים בשגרה, ועל אחת כמה וכמה בחג הסוכות. "את הסוכה מחברים לחשמל הציבורי בבניין, אך חלק מהדיירים לא ששים לשאת בעלות נוספת זו, גם אם היא זניחה באופן יחסי. בתקופה זו שבים ועולים על פני השטח סכסוכי עבר, ותמיד יהיה מישהו שיביע את אי שביעות רצונו".

 

גם מיקום הסוכה בגינת הבניין עשוי לעורר ויכוחים. "הדיירים בקומות הנמוכות ובייחוד בקומת הקרקע, הם הסובלים העיקריים מהרעש וההמולה סביב הסוכה. בנוסף, השימוש המוגבר בגינת הבניין גורם נזק לשטחים המשותפים ובעיקר לצמחייה ולגינה, מכיוון שאי אפשר להשתמש במערכות ההשקיה ההיקפיות. הדבר גורם לנזקים ועל מנת לתקנם - צריך להשקיע כספים נוספים לאחר החג".

 

גם סוגיית האירוח בסוכה נושאת בחובה מספר בעיות. לא אחת עולה השאלה, האם כל הדיירים  רשאים להשתמש בסוכה, גם אלה שלא השתתפו בהקמה או בעלויות. בנוסף, הכנסת אורחים לסוכה שאינם דיירים מן המניין, לא תמיד מתקבלת על ידי כולם בעין יפה.

 

"משפחות רבות רוצות לבצע את ארוחות החג בסוכה - אך בבניין משותף, המקום בסוכה מוגבל. ארוחת ערב החג מהווה לא אחת את התפרצות העיקרית של מתחים בבניין ומהר מאוד מתברר שאין מקום לכולם", מסביר מינץ.

 

הפתרון מתחיל בתיאום

אז מה עושים על מנת להימנע או לצמצם ככל האפשר את המתח בבניין סביב קיום מצוות החג? לדברי מינץ, הפתרון מתחיל בתיאום ויידוע מראש של כל הדיירים. 

 

בנוסף הוא ממליץ לבנות את הסוכה רחוק ככל האפשר מהבניין עצמו, על אזור פחות מטופח של הגינה, על מנת שהפגיעה בדיירי הקומות הנמוכות תהיה קטנה ככל האפשר. טיפ נוסף של מינץ הוא להגביל מראש את שעות השימוש בסוכה, למשל עד 22:00.

 

במקרים רבים בוחרים הדיירים בבניין משותף להקים יותר מסוכה אחת בשיטת הפרד ומשול. עם זאת, מינץ סבור כי ימי החג אף עשויים להוות הזדמנות טובה לפתרון בעיות עבר וסכסוכים נושנים.

 

"דיירים רבים נמצאים יחדיו בסוכה ובגינה, ואווירת ימי החג היא בסך הכול רגוע ושלווה. זה יכול תמיד להיות פתח לשיפור היחסים בין הדיירים ושיפור איכות החיים לטובת כולם", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
סוכה סוכות חג
צילום: גבי מנשה
מומלצים