שתף קטע נבחר

תאגידי הענק רומסים את העצמאים

כ-350 אלף איש בחרו קריירה עצמאית והם, בעלי עסקים קטנים, מהווים 97% מהעסקים במשק; הם גם המגזר הכי מקופח. תאגידי הענק רומסים לנו את הקריירה, הפוליטיקאים מפחדים מהתאגידים ובסופו של דבר הצרכן מקבל שירות ומוצר גרועים

כולנו רוצים להתפרנס בכבוד - גם כאלו שבחרו בקריירה עצמאית. רבים מאיתנו בחרו להקים עסק עצמאי, רבים מאוד כ-350 אלף איש בישראל הם בעלי עסקים קטנים ומהווים כ-97% מכלל העסקים במשק. הם המנוע העיקרי לצמיחת המשק ויצירת פרנסה ומקומות עבודה, והם אלו שיכולים לחלץ כלכלה במשבר. אבל בשעת משבר הם גם צריכים שהמדינה תסייע להם או לפחות לא תפריע בעדם ולא תתעמר בהם.

 

 

אז למה בעלי העסקים הקטנים הם המגזר המקופח והמוכה ביותר במשק? טוב נו, כי הם קטנים. כי  אין להם, ככל הנראה, מה לתרום ליחסי הון-שלטון ולכותרות ענק על רכישות מיזוגים וכד'. הפוליטיקאים, השלטון, מצטיינים כמובן בתחום ההצהרות (הריקות) אבל כאן זה מסתיים. מה כן מיישמים? בעיקר גזירות, למשל: בתחום המס – העלאת תקרת דמי הביטוח הלאומי ואי ביטולה למרות התחייבות הממשלה, נושא דמי אבטלה לעצמאים (לא זכאים, כאילו לא עבדו מעולם) ועוד.

 

מי כן מרוויחים? תאגידי הענק

בנוסף, תחת עינה הפקוחה של הממשלה, תאגידי הענק שהם רק 3% מכלל העסקים במשק אך מחזיקים בכוח רב, מרשים לעצמם לכפות תעריפי הפסד על הספקים או על קבלני המשנה שלהם. אותם ספקים הם אנחנו, העסקים הקטנים. בגלל ה"הריכוזיות במשק" הצרכן משלם לתאגיד הענק ומקבל שירות בפועל מהעוסק הקטן הנמנה על רשימת ה-"הסדר" עימו עובד התאגיד.

 

נשמע טוב לא? עסקים קטנים עובדים עם עסקים גדולים? אז זהו שממש לא. לא רק שבעלי העסקים הקטנים אינם מרוויחים מהשיטה, אלא קורה שהם נאלצים להפוך לחלק ממנה כי אחרת לא תהיה להם פרנסה – לעיתים, מי שלא עובד עם חב' ביטוח/קופת חולים/בנק/רשת מזון גדולה/חב' סלולרית וכו' – פשוט אינו קיים.

 

כך קרה שלמרות שרצינו להיות הבוסים של עצמנו והפכנו לעבדים של אחרים ובסופו של דבר הצרכנים נפגעים. מדוע? כי התוצאה היא שירות גרוע ומוצר גרוע ללקוחות וחוסר באפשרויות בחירה. 

 

הנה דוגמה עבורכם: מבוטח שרכבו עבר תאונה "מתועל" למוסך הסדר שבו ההשתתפות העצמית נמוכה יותר. נשמע טוב, לא? אבל אין מתנות חינם! כי מהמתנה הזו נהנות למעשה חברת הביטוח – שליטה והוזלת עלויות באמצעות שמאים "מטעם" וחלפים "מטעם". חובת ההשבה לקדמות של הרכב לא מתממשת והרכב בדרך כלל מאבד מערכו - ואתם, הצרכנים, נפגעים

 

גם מבוטח שבחר לתקן במוסך חופשי יפגע, מאחר ויש סיכוי רב כי חב' הביטוח תתעמר בו, ותקשה עליו את תהליך סילוק התביעה. שיטה זו מחסלת בחסות הרגולטור (המפקח על הביטוח במקרה זה) את התחרות ההוגנת שאמורה להתבסס על מומחיות, וותק, איכות, ציוד מיוחד, איזור עיסוק וכד'. רק תחרות כזו מביאה לצמיחה, השקעה בציוד ובידע ולתמורה הולמת לצרכן.

 

שירות ומוצר גרוע - והחברות הגדולות גורפות רווחים

בעיה זו, לצערנו, אינה נחלת המוסכים בלבד, אלא של בעלי קריירה עצמאית נוספים - הרוקחים שתעריפי התרופות נכפים עליהם ("הסדר" עם קופות החולים); החוקרים הפרטים שתעריפים גלובליים ודומים נכפים עליהם ("הסדר" עם בנקים וחברות ביטוח), השמאים שכלואים ברשימות חברות הביטוח ושעורכים חוות דעת בשכ"ט מגוחך וללא עצמאות מקצועית ("הסדר" עם חב' ביטוח) ועוד.

 

למעשה, המדינה מתנהגת באותו האופן בכובעה כצורכת שירותים וציוד, ראו את התעריפים במכרזיה. מי שיכול לעמוד בהם וגם לספק שירות ראוי – הוא בד"כ "גאון" וירטואוזי. משמע מבטיח, לא מקיים, אך גדול מספיק בשביל שלא להסתבך איתו.

 

תאמרו לעצמכם "אז כמו שבחרתם קריירה עצמאית, תתארגנו ותיזמו קמפיין למען שיפור תנאי הקיום שלכם". אי אפשר - העסקים הקטנים מוגבלים בייצוג ובהתאגדות, שכן קבוצת עוסקים הומוגנית שתרצה לקום ולייצג את מצוקת חבריה מסתכנת בעבירות על חוקי ההגבלים העסקיים. לעומתם, העסקים הגדולים במשק מקבלים מאותה רשות על ההגבלים העסקיים אישורי מיזוג ושת"פ השכם והערב והם הופכים למיעוט שחקנים המרכז עוצמה רבה "בחסות" חוק.

 

מה עם אכיפה? כשמדובר בקונגלומרט הממשלה נוחלת כשלון או רגליים קרות, אבל כאשר מדובר בעסקים העצמאיים הקטנים לרגולטור אין בעיית הפחדה ואכיפה. אכיפה כנגד תאגידי ענק הינה מסובכת יותר, דורשת כוח אדם מיומן ואף לא כדאית – אנו הרי לא רוצים שמישהו מה -"הון" יכעס על מישהו מה -"שלטון". אבל מצד שני - אף אחד לא מפחד מהעסקים הקטנים - ואנו נרמסים על ידי הרגולטור, הפוליטיקאים, והעסקים הגדולים.

 

אז אם גם אתם בחרתם בקריירה עצמאית והחברות הגדולות מכופפות אתכם, הרגולטור אוכף חוקים רק נגדכם, והפוליטיקאים מתחככים עם בעלי החברות הגדולות ומגינים עליהם  - אל תוותרו.  התמודדו באומץ אל מול תאגידי הענק הקונגלומרטים. שלבו ידיים עם להב (לשכת העצמאים), שהקימה ועדה הפועלת בימים אלו לאתר ולהפעיל אמצעים שונים בכדי לגבש פיתרון אמיתי וארוך טווח לבעיית העסקים הקטנים באמצעות חקיקה, עתירות לבג"צ ועוד - כי מקום העבודה שלנו הוא לא רק הקריירה שלנו, אלא גם החיים שלנו.

 

הכותב הינו יו"ר איגוד המוסכים בישראל, בעל עסק בתחום הסחר והשירותים לרכב בירושלים, ראש הועדה בלהב (לשכת העצמאים) המטפלת בבעיית העסקים הקטנים הסובלים מכפיית תעריפים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העסקים הקטנים סובלים. מכולת (אילוסטרציה)
יו"ר איגוד המוסכים רונן לוי
צילום: יונתן שאול
מומלצים