מגפת ההשמנה: הצילו את הילדים
השמנה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם המערבי והיא הפכה למקור הדאגה העיקרי בתחום קידום הבריאות בעולם. הדיאטנית הקלינית שרון דבוש-חלילי מציעה: עידוד לשתיית מים היא אחת האסטרטגיות היעילות והפשוטות ליישום
הטיפול בילד עם עודף משקל הינו קשה ומורכב ומצריך מעורבות ושינוי הרגלי חיים של כל המשפחה. בייחוד עבור ילדים קטנים, הפחתת צריכת סוכר על ידי עידוד לשתיית מים היא אחת האסטרטגיות היעילות והפשוטות ליישום.
השמנת ילדים – מקום לדאגה
רבים אינם יודעים זאת, אבל השמנה היא המחלה הכרונית השכיחה ביותר בעולם המערבי. מימדי תופעת ההשמנה תפחו כל כך שמומחים מכנים אותה "מגפת ההשמנה" והיא הפכה להיות נושא הדאגה העיקרי בתחום קידום הבריאות בעולם המערבי. וכרגיל, החשש העיקרי מופנה לילדים.
השמנה בגיל הילדות מהווה גורם סיכון להשמנה בגיל המבוגר: כ-75% מבני הנוער השמנים בגיל 12 יהיו גם מבוגרים שמנים. ההשמנה, כמו כל מחלה כרונית אחרת, גוררת אחריה מחלות נלוות כגון: יתר לחץ דם, שומנים בדם וסכרת וככל שההשמנה מתחילה בגיל צעיר יותר כן גדלים הסיבוכים והבריאות נפגעת יותר. כך למשל, מעריכים חוקרים בארה"ב, השמנת הילדים צפויה להקטין את תוחלת החיים הממוצעת בשנים הבאות.
גורם משמעותי: משקאות קלים
הסיבות לעלייה במימדי ההשמנה הן רבות ומגוונות. בכל הקשור לילדים, צריכה גבוהה של משקאות עתירי סוכר זוהתה כאחד הגורמים המשמעותיים הקשורים בהשמנה. בארה"ב, שבה שיעור השמנת הילדים הוא הראשון בעולם, השתמשו בסלוגן "אל תשתה את עצמך עד כדי השמנה" בקמפיין הבריאות של עריית ניו יורק שחל החודש.
נתונים מטרידים לגבי צריכת משקאות קלים על ידי ילדים ובני נוער בישראל התגלו בכמה סקרים שנערכו על ידי גופים שונים בשנים האחרונות. כך למשל, בסקר שנערך על ידי ארגון הבריאות העולמי ב-35 מדינות, דורגו ילדי ישראל במקום הראשון בצריכת משקאות קלים.
לצורך המחשה, כדאי לדעת שכוס משקה קל (בגודל של כוס חד פעמית, כזו המכילה בפועל 180 מ"ל משקה), מכילה בממוצע 80 קלוריות. ילד השותה כוס מיץ כזאת כל יום מוסיף לעצמו עוד כ-560 קלוריות לתפריט היומי. בסך הכל בשנה הוא ישתה תוספת של 29,120 קלוריות, השוות לכ-4 ק"ג משקל גוף!
כמו כן, נמצא כי השתייה המתוקה אינה באה על חשבון צריכת קלוריות ממזונות אחרים ולפיכך היא בהחלט יכולה להיחשב כתוספת קלוריות.
עידוד ילדים להעדפת שתיית מים היא אחת האסטרטגיות החשובות בטיפול בהשמנה, מבהירים המומחים. על מנת להצליח בכך, יש צורך בשיתוף פעולה מצד גורמים רבים, כאשר סוכני השינוי בשטח הם הגננות והמורים בגני הילדים ובבתי הספר וההורים בבית.
מחקרים שונים שנעשו בארה"ב ובאירופה מצאו כי תוכניות חינוך שעודדו ילדים בבתי הספר לשתות מים הצליחו להפחית עודף משקל והשמנה. בנוסף, יש לפעול להעלאת המודעות לנושא בקרב ההורים עצמם. להורים יש תפקיד מפתח, היות והם אלה אשר קובעים אילו משקאות יכנסו הביתה והם גם מהווים מודל לחיקוי. לפיכך, הורים אשר מקפידים לשתות בעצמם מים בכמות נאותה, יצליחו טוב יותר להשריש את שתיית המים בקרב ילדיהם.
למה מים?
להעדפה של שתיית מים יתרונות בריאותיים רבים. זהו הרגל חשוב לחיים, אשר יכול להפחית סיכון להשמנה ולמחלות הנלוות לה.
- מים אינם מכילים קלוריות כלל ולכן אינם מהווים סיכון להשמנה.
- הם אינם מכילים סוכר המהווה סיכון להתפתחות עששת השיניים.
- אינם מכילים צבעי מאכל, חומרים משמרים וממתיקים מלאכותיים.
- אינם מכילים קפאין, אשר נחשב לחומר מעורר, משתן ומפריע לספיגת הברזל בגוף.
- מים עשויים להכיל (תלוי במקור שממנו הגיעו) מינרלים חיוניים, בעיקר סידן ומגנזיום. מים מסוימים יכולים לסייע באספקה של מינרלים חשובים החסרים במזון.
לשתות מים - הלכה למעשה
צמאים להכרה - "בא לי משהו" או "אמא, אפשר ממתק?" הם משפטים שגורים בפי כל ילד. מתברר שלעיתים הם בעצם מרמזים על צמא, שכן תחושת הצמא אינה ברורה כמו תחושת הרעב ולכן לעתים קרובות אנו מחליפים צמא ברעב ואז אוכלים במקום לשתות. אני ממליצה להקדים שתייה לאכילה בכל פעם ש"מתחשק משהו" ולו רק ליתר ביטחון. בכל מקרה, אם נשארים רעבים תמיד אפשר לאכול אחרי השתייה. בחלק גדול מהמקרים תופתעו לגלות שהצורך ל"משהו" יבוא על סיפוקו בשתייה ויחסוך קלוריות מיותרות.
כי הנפח כן קובע
מים, למרות היותם חסרי קלוריות, נותנים תחושת שובע בגלל נפחם. כאשר הם מגיעים לקיבה הם ממלאים אותה ובדומה למזון יוצרים לחץ על דפנות הקיבה ומותחים אותם. הלחץ הזה נקלט על ידי קולטנים מיוחדים (שנקראים "ברורצפטורים") והם ממהרים להעביר אותו למוח. המוח מתרגם את המידע שקיבל לתחושה של מלאוּת ומעביר לגוף מסר של שובע. אם נדמה לכם שהילד אוכל יותר מדי בארוחה, שיש לו "עיניים גדולות", מומלץ לפתוח את הארוחה בשתיית מים, על מנת להקטין את כמות המזון הנאכלת בארוחה עצמה. בכל מקרה, מומלץ לדאוג שיהיה על השולחן בקבוק מים באופן קבוע בזמן הארוחות וגם ביניהן.
מנשנשים מים
פעמים רבות אנחנו וילדנו אוכלים מתוך הצורך להעסיק את הידיים והפה במשהו. זה ניכר בעיקר באירועים חברתיים, כשיש כיבוד על השולחן וגם בזמן צפייה בטלוויזיה. שתיית מים בלגימות קטנות, מאפשרת "עיסוק" בידיים וגם סיפוק צורך של "משהו בפה".
כדאי לדעת
לטובת ילדים (והורים) שרוצים לנצל את תחילת השנה לירידה במשקל, חשוב לדעת: בתהליך של ירידה במשקל, מתקיימים בגוף תהליכי פירוק רבים יותר מאשר במצב של משקל יציב. כתוצאה מכך נוצרת כמות גדולה של תוצרי פירוק המופרשים בחלקם דרך הכליות באמצעות השתן. שתייה מרובה של מים חשובה כאשר יש פירוק כזה של רקמות משתי סיבות עיקריות: ראשית, המים מוהלים את חומרי הפירוק בדם. בכך הם מסייעים לדילול הדם מתוצרי הפירוק ולהפחתת כאבי ראש ותחושות עייפות העלולים להיות קשורים לעלייה בריכוז המומסים בדם. שנית, הם מקלים על עבודת הכליה ומסייעים במהלך סילוקם התקין של חומרי הפסולת.
שתיית מים מגבירה שריפת קלוריות
עד כה ידענו שמים מסייעים לירידה במשקל היות והם חסרי קלוריות, תורמים לתחושת שובע ומקטינים את כמות המזון הנאכל. מתברר שהם גם יכולים לעודד בגופנו בזבוזי אנרגיה. מחקר קטן אבל מהפכני שבדק את השפעת שתית מים על ההוצאה האנרגטית בקרב מבוגרים בריאים, הראה כי שתיית מים יכולה להגדיל באופן מעשי את קצב שריפת הקלוריות בגוף. האפקט שנמדד היה אומנם קטן - עלייה של 30% בקצב חילוף החומרים למשך שעה, אבל בהחלט משמעותי לתוכניות של שמירה על המשקל. החוקרים העריכו כי תוספת שתייה של 1.5 ליטר מים ליום למשך שנה תגרור ירידה של כ- 2.4 ק"ג במשקל וזאת מבלי לערוך שום שינוי נוסף.
ממצאים דומים התקבלו גם בקרב ילדים: מחקר נוסף שנערך לאחרונה בישראל על ילדים בעלי עודף משקל, הראה כי שתייה של מים קרים מגבירה את קצב חילוף החומרים בכ-29% בבנים ובנות בעלי עודף משקל ולפיכך יכולה לסייע בירידה ובשמירה על משקל הגוף בקרב ילדים.
- שרון דבוש-חלילי, דיאטנית קלינית R.D.