שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מומחה: חצי מהנפט שדלף עדיין במפרץ מקסיקו

בתחילת אוגוסט העריך הממשל ש-75 אחוז מהנפט שדלף למפרץ התפזר, נוקה או התאדה. מומחה שהעיד בפני ועדת בדיקה נשיאותית מעריך: מחצית מהנפט עדיין "קבור" בקרקעית הים ובחופים

יותר ממחצית מהנפט שדלף למימי מפרץ מקסיקו בחודשים האחרונים עדיין נמצא שם - מתחת למים. כך אמר מומחה לחקר אוקיינוסים לפאנל שבודק את תפקוד הממשל בתגובה לאסון האקולוגי.

 

המומחה, איאן מקדונלד, אמר כי שחלק ניכר מהנפט אכן נעלם - התפזר, התאדה, נאסף על ידי צוותי הניקוי או הובער באופן מבוקר - אך כמחצית מהנפט נותרה באזור. מדובר בשאריות חומר בעלות שרידות גבוהה שלא ניתן להיפטר ממנו.

 

מקדונלד מתבסס על הערכות לפיהן כ-2.5 מיליון חביות נפט - 105 מיליון גאלונים - חדרו לתוך המערכת האקולוגית הרגישה של מפרץ מקסיקו. זאת כאמור כמחצית מ-4.9 מיליון החביות שדלפו מהבאר הפגועה במשך 87 הימים עד שהדליפה נעצרה.

 

לדבריו, רוב הנפט "קבור" בתוך השכבות העליונות של קרקעית הים ובחופים. הוא העריך שיש סיכוי קלוש שבקטריות ש"אוכלות" נפט טיפלו בחומרים הללו לפני שהם נטמעו בשטח, כלומר שהרעילות היחסית שלהם עדיין גבוהה.

 

5 ס"מ של נפט על הקרקעית

דבריו של מקדונלד עולים בקנה אחד עם ממצאים של סמנתה ג'וי מאוניברסיטת ג'ורג'יה. משלחות שהיא ניהלה מצאו על קרקעית הים, כקילומטר וחצי מתחת לפני המים, שכבה של כ-5 ס"מ של שאריות נפט. הדגימות נקלחו מאזור הנמצא צפונית לאתר הדליפה. מתחת לשאריות הנפט נמצאה שכבה של חסילונים ויצורים ימיים מתים.

 

הדגימות נלקחו בעזרת רובוטים הנשלטים מרחוק, משום שצלילה לעומק זה אינה אפשרית. המים בעומק הזה קרים מאוד וחשוכים לגמרי אך הם עדיין שוקקי חיים: בעומק הזה חיים יצורים כמו תולעי צינור, רכיכות וחסרי חוליות מוזרים למראה, וכן מיליארדי יצורים חד-תאיים המשמשים כחוליה הבסיסית במארג המזון.

 

ג'וי דיווחה לאחרונה כי 10 מתוך 14 דגימות שנלקחו מהאזור מצאו נפט על הקרקעית. "ציפיתי למצוא נפט - אבל לא בכזאת כמות, ולא נפט כה סמיך", אמרה ג'וי.

 

הנזק למערכתהאקולוגית יתברר רק בעוד שנים

הממצאים של ג'וי וחוות דעתו המקצועית של מקדונלד עומדים בסתירה לנתונים הסטטיסטיים שמסר הממשל בתחילת אוגוסט, לפיהם כ-75 אחוז מהנפט שדלף "נעלם".

 

הדליפה החלה בעקבות פיצוץ באסדת הקידוח "דיפווטר הורייזון" ב-20 באפריל, ממנו נהרגו 11 עובדים. חקירה שבוצעה בחודשים שלאחר מכן גילתה כי רשלנות ארגונית ואי קיום נהלי הבטיחות כדי לחסוך בזמן וכסף הם שהובילו לפיצוץ. כתוצאה מהפיצוץ נפגעה הצנרת שהותקנה על פתח הבאר, בעומק של קילומטר וחצי מתחת לפני המים, ונפט החל לדלוף למים.

 

תחילה ניסתה חברת BP לגמד את מימדי הדליפה אולם לאחר שנאלצה לשחרר צילומים ברזולוציה גבוהה של הבאר הדולפת, קבעו מומחים כי קצב דליפת הנפט גבוה מאוד, והכמות שזרמה למימי המפרץ גדולה מכפי ששיערו תחילה.

 

עשרות קילומטרים של חופים מטקסס במערב ועד פלורידה במזרח זוהמו בנפט דביק, שפגע בצמחיה והרג מספר לא ידוע של בעלי חיים. ההשפעה שצפויה למערכת האקולוגית של מפרץ מקסיקו לא ידועה לגמרי אך מעריכים שתתברר רק בעוד מספר שנים.

 

תעשיית הדיג המקומית - העוגן הכלכלי של תושבי האזור - ספגה פגיעה קשה. הפגיעה מורגשת עד היום: למרות שכל הבדיקות נתנו אור ירוק לשיווק התוצרת, הציבור האמריקני לא ממהר לרכוש ולאכול חסילונים ופירות ים מהאזור מחשש שהם מזוהמים.

 

הבאר נסתמה במכסה זמני בתחילת אוגוסט. בתחילת ספטמבר הצליחו אנשי BP להתחבר לקידוח המקורי דרך באר חלופית ולחתום אותו באופן סופי בבוץ קידוחים ובטון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כתם נפט במימי מפרץ מקסיקו. ארכיון
צילום: AFP
מספר לא ידוע של בעלי חיים מתו מהזיהום
צילום: רויטרס
מומלצים