שתף קטע נבחר

ביניש לכלת פרס נובל: לא באת למטרות ידידותיות

בית המשפט העליון דן בערעור של מרייד מגווייר נגד ההחלטה לא לאפשר לה להיכנס לישראל. השופטת ביניש אמרה בדיון: "אני מוכנה להניח שהיא לא באה בתום לב". השופטים מתחו ביקורת על כך שאף אחד לא דאג למתורגמן בדיון

אין מתרגמים בבית המשפט העליון? כלת פרס נובל, מרייד מגווייר, הגיעה הבוקר (יום ב') לבית המשפט, לדיון בערעור נגד החלטת המדינה לסרב לאפשר לה להיכנס לישראל בשל השתתפותה במשט לעזה. אבל, כך מסתבר, אף אחד לא דאג למתורגמן. השופטים הסכימו כי מניעיה לא טהורים, אך הציעו שיתאפשר לה לסייר בארץ עד יום רביעי, תמורת ערבות שאז תצא מהארץ. נציגת המדינה השיבה בשלילה להצעה - לאחר התייעצות עם שרי הפנים והחוץ. 

 

נשיא בית המשפט העליון, השופטת דורית ביניש, אמרה במהלך הדיון: "אני לא רואה שמישהו מתרגם לה, הייתם צריכים לדאוג לזה. אם היא באה לדיון היא צריכה להבין". היא הוסיפה, כי "הטענה שלא ידעה על צו ההרחקה שהוצא נגדה - נשמעת מאוד מלאכותית".

 

השופט אשר גרוניס פנה לעורכת הדין של כלת פרס נובל ואמר: "עצוב מאוד שגברתי לא העלתה בקשה למתרגם". על הגעתה של מגווייר לארץ, הוא אמר: "לפי השקפתי היא ידעה והגיעה במכוון כהתרסה. לכן הטענות חסרות שחר. עם זאת, יש לשקול שיקולים נרחבים, שהם לא ברמה של פרקליטות המדינה".

 

השופטת ביניש הוסיפה: "אני מוכנה להניח שהיא לא באה בתום לב, למטרות ידידותיות. הצו לא יבוטל, הריבונות בעינה עומדת. אנו לא נחלוק על העצמאות והריבונות בגלל הגברת הזו, עם כל הכבוד".

 

"אוהבת את ישראל והפלסטינים"

בשלב מסוים פנתה מגווייר לשופטים ואמרה: "באתי לישראל כשאני שלמה עם מצפוני. לא ידעתי שיש כאן נגדי צו גירוש בן 10 שנים. הזדעזעתי שבמחלקת ההגירה הודיעו לי על כך. אני אוהבת את עם ישראל ואת הפלסטינים וליבי מצר על האלימות והעימות שיש כאן. יש לי חברים פלסטינים וחברים ישראלים. באתי כחלק מקבוצה שהאמינה בשלום ובפתרון אפשרי. הפסיקו את מדיניות האפרטהייד, הפסיקו את המצור על עזה". בשלב זה קטע השופט גרוניס את דבריה: "זה לא המקום לפרופגנדה". 


כלת פרס נובל. הדיון התקיים בעברית (צילום: גיל יוחנן)

 

עו"ד אורנה כהן ממרכז עדאללה, המייצגת את מגווייר, ביקשה כפשרה לאפשר לה להמשיך את ביקורה בישראל כמתוכנן. "כשמחליטים על סוגיה כזו, יש לשקול גם את זכויותיה של מגווייר, אך גם את זכויות האנשים שרצו להיפגש איתה בביקור. אני מקוים שבית המשפט יתיר לה להישאר בישראל, לפחות עד תום הביקור".

 

ביום שישי, זמן קצר לפני כניסת השבת, קבע בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה כי כלת פרס נובל לא תוכל להיכנס לישראל. במהלך הדיון הקודם בבית המשפט, אמרה מגווייר: "נשבעתי לעצמי בעת ביקור במחנות הריכוז שלא אשתוק נוכח ילדים סובלים וכעת יש ילדים סובלים בעזה". לאור הדברים החליט השופט להפסיק את דבריה ואמר לה כי הוא לא מרשה להעלות נושאים

 פוליטיים בדיון. היא גם דחתה את הצעת הפשרה לפיה היא תעזוב את ישראל וכאשר תגיע לאירלנד - היא תוכל לפנות לשר הפנים בבקשה להיכנס לארץ.

 

מגווייר זכתה לתמיכה בדיון ביום שישי של מרגל האטום לשעבר, מרדכי ואנונו. לדבריו, "היא לא אלימה, היא רוצה שלום ותומכת בשלום". בתחילה אמר ואנונו כי הגיע "כאזרח" באופן פרטי, שלא קשור לואנונו. לאחר מכן הוסיף ואנונו, כי "היא הביאה שלום למדינה שלה ורוצה להביא שלום גם לכאן. היא תומכת בזכות הפלסטינים לחירות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגווייר בבית המשפט העליון
צילום: גיל יוחנן
השופטת ביניש. איפה התרגום?
צילום: גיל יוחנן
מומלצים