שתף קטע נבחר

בנו של דדו: "עם ישראל תמיד ידע את האמת"

יאיר אלעזר, בנו של הרמטכ"ל שהודח אחרי מלחמת יום הכיפורים, אמר בעקבות חשיפת הפרוטוקולים מ-1973 כי ידע מזמן "את האמת על אביו" - שביקש מכת מנע לפני תחילת הקרבות. הוא אמר כי גם לדדו לא היה ספק בגרסתו. "העניין הוא האנשים שנבחרו לוועדת אגרנט, והאופן בו פעלו", אמר הבן

הפרוטוקולים שנחשפו ממלחמת יום הכיפורים מגלים כי רב-אלוף דוד אלעזר, הרמטכ"ל שוועדת אגרנט המליצה על הפסקת כהונתו, היה זה שדרש גיוס כללי ואפילו הציע מכת מנע - שעות לפני שצבאות סוריה ומצרים התחילו במלחמה ב-1973. בנו של דדו, יאיר אלעזר, סירב להתנגח במבקריו של אביו, אך הצהיר בשיחה הבוקר (יום ד') עם ynet: "עם ישראל ידע תמיד את האמת".

 

הסיקור המלא: סודות יום כיפור

 

יאיר אלעזר היה בכיתה א', כשפרצה מלחמת יום הכיפורים. בעקבות המלחמה השתנתה ילדותו ללא היכר, וכשהיה בן 10 לקה אביו בהתקף לב ומת. לדבריו, הוא יודע שאביו אינו אשם במחדל. "לי זה לא חדש, הכרתי את כל הפרטים, יש ספר שכתב

 חנוך ברטוב, בו דדו בחר לכתוב את הביוגרפיה שלו. הספר הינו המסמך הכי אמין של התקופה, ואיש מעולם לא סתר את הדברים בו. הכול היה צמוד למסמכים", אמר הבן.

 

 "לכן, למי שקרא את הספר אין לו פה שום חידוש, מה שחדש זה החוויה שהפרוטוקולים יוצרים, שכאילו אתה נמצא בחדר מלחמה, אבל זו רק חוויה", אמר יאיר אלעזר - שפרסם לא מזמן סרט על אביו. "האמת היא אמת אחת. זה לא התחיל היום ולא נגמר היום, זה עוד פסיק. זה מרגש, אבל ידעתי מזמן".

 

בפרוטוקולים נחשף כי דדו הסביר לשרים, כמה שעות לפני פרוץ המלחמה, שנדרש גיוס של המערך הלוחם - כ-200 אלף חיילים: "מבחינת האימפקט הבינלאומי-מדיני, זה לא משנה אם נגייס 70 או 200 אלף. בעצם, ייתכן שזה ישפיע, כי הערבים יבינו שהם איבדו את יתרון ההפתעה. מצד שני, הגיוס יביא לכך, הוא מפליל אותנו. יאמרו שגייסנו על-מנת לפתוח במלחמה. מוטב שיגידו שאנו פתחנו - וננצח. ממילא יגידו זאת". הוא גם דיבר בזכות מכת מנע.

 

צילום: דוד רובינגר

 

אלעזר הבן הסביר כי לאביו לא היה ספק בגרסתו. הבן הפנה אצבע מאשימה לוועדה שחקרה את מחדל יום הכיפורים. "הוא כתב את הכול. העניין הוא האנשים שנבחרו לאגרנט, והאופן בו פעלו".

 

למרות ההשמצות הרבות במהלך השנים, מתעקש יאיר אלעזר שלא להתעמת ולפתוח פצעים ישנים. "הסרט שעשיתי הינו רגשי, אני לא נכנס למאבקים ציבוריים או משפטיים", הוא אמר. בנו של דדו הציג את התזכיר אותו כתב אביו, בסיוע של כמה עורכי דין שראו במסקנות עוול, ואותו שלח לראש הממשלה דאז גולדה מאיר, בתגובה למסקנות הקשות של ועדת אגרנט.

 

 

דין דיין לא כדין דדו

דדו האב התייחס בתזכיר לביקורת הוועדה, על כך שלא גייס מילואים בשבוע שקדם למלחמה. "גיוס מילואים, ולו חלקי, הוא פונקציה של הערכה, כי עומדות לפרוץ פעולות

 איבה", כתב הרמטכ"ל בתזכיר. "בשבוע שלפני המלחמה לא היתה הערכה כזו, לא בדרג הצבאי ולא בדרג האזרחי".

 

הרמטכ"ל לשעבר מבקר את העובדה, כי הביקורת כלפי שר הביטחון משה דיין, לו היו הסמכויות המלאות לגייס מילואים, לא היתה קיימת בסוגיה. "מן הדין היה להחיל אותה מידה גם עלי". דדו התייחס גם לנושא גיוס המילואים בבוקר המלחמה, המוזכר בפרוטוקול שהותר לפרסום. הוועדה מאשימה אותו כי חל עיכוב של שעתיים בגיוס, "מפני שהרמטכ"ל המתין להכרעת ראש הממשלה...".

 

מהפרוטוקולים שהותרו לפרסום עולה כי דווקא דדו היה זה שקרא לגיוס מילואים נרחב, בעוד דיין ביקש גיוס מצומצם. "אני הבהרתי

 כי אין להסתפק בכך. שר הביטחון ביטל את הוראתו למזכירו הצבאי וסיכם ששתי ההצעות תועברנה לראש הממשלה להכרעה", כתב דדו אחרי המלחמה ודבריו מקבלים היום חיזוק.

 

בסיכום הדברים תקף רב-אלוף אלעזר את הוועדה, וטען כי זו חקרה רק חלק מהנושאים, ובחנה רק את ההיבטים השליליים ולא את תמונה הכוללת, שבסופה הוא מציין כי ישראל ניצחה במלחמה הקשה בתולדותיה. "הוטלה עלי החובה הגדולה לכהן כראש המטה הכללי של צה"ל במלחמת יום הכיפורים, ואני מאמין כי עמדתי כראוי במבחן העליון של הרמטכ"ל - הוא מבחן ניהול המלחמה", כתב דדו לפני מותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלעזר. הוועדה המליצה לסיים את תפקידו
צילום: לע"מ
האלוף שרון עם רב-אלוף אלעזר במלחמה
צילום: דוד רובינגר
מומלצים