שתף קטע נבחר

שרים: נתניהו קונה שקט מליברמן לקראת הכרעות

ראש הממשלה העניק שי נאה לליברמן בדמות העלאת "חוק האזרחות" לאישור, לפני מושב הכנסת הסוער ועל רקע המגעים עם ארה"ב סביב ההקפאה. שרים בכירים, מימין ומשמאל, מעריכים שזה המחיר שהוא משלם עבור שלמות הקואליציה

נתניהו מצ'פר את ליברמן - וקונה גיבוי שקט. אחרי שראש הממשלה הודיע שיעלה ביום ראשון לאישור את החוק שמשמעותו "בלי נאמנות אין אזרחות", העריכו אמש (יום ד') שרים בכירים בממשלה, הן ממפלגת העבודה והן מהימין, שנתניהו מבקש לרצות את שותפו הבכיר בקואליציה - לקראת תקופה פוליטית ומדינית רגישה במיוחד.

 

חוק האזרחות - כל הכותרות ב-ynet

 

"הוא לא צריך גם רעש פוליטי וגם רעש מדיני, עדיף לו לשמור את ליברמן שקט ומרוצה", אמר ל-ynet אחד השרים. חבר ממשלה אחר ציין שהסיבה להעברת החוק השנוי במחלוקת,

 טמונה ברצונו של נתניהו להשקיט את יו"ר ישראל ביתנו בזירה הפוליטית לקראת מושב החורף הארוך של הכנסת, ובד בבד לתת לו "מתנה", כדי שלקראת הצבעה מדינית אפשרית, לא יערים קשיים.

 

ההכרעה המדינית הקרובה נוגעת לנושא הקפאת הבנייה בהתנחלויות, שארה"ב דורשת לחדשה כדי למנוע פיצוץ של המשא ומתן הישיר עם הפלסטינים. גורמים בישראל העריכו אמש כי אין עדיין הסכמה עם האמריקנים, בגלל התעקשותו של נתניהו לניסוחים ברורים, שיבהירו כי ישראל תוכל להמשיך לבנות אחרי 60 ימים גם אם תהיה עוד הקפאה. בוושינגטון, לפי שעה, מעוניינים כנראה בניסוח מעורפל יותר. "שני הצדדים יצטרכו לקבל החלטות מכריעות בימים הקרובים", אמר אמש דובר מחלקת המדינה, והדגיש ש"נושא ההתנחלויות הוא מכשול להמשך השיחות".

 

לפי הערכות, שר החוץ - שעשה לאחרונה הרבה "שרירים" מול נתניהו ומיצב את עצמו כסמן ימני, במיוחד בנאום המתריס באו"ם - לא צפוי להצביע בעד הקפאה נוספת. עם זאת, הוא יוכל להגיע לסיכום כלשהו עם נתניהו שיאפשר לכולם לצאת מרוצים. "גם אם ליברמן לא יתמוך בהקפאה, הרי שהוא יכול לא לעשות בלגן ולתת לזה לעבור בשקט", אמר שר בכיר.

 

לעומת זאת, שר בכיר בליכוד המקורב לראש הממשלה סבור שלאישור החוק אין קשר לנושא המדיני הבוער. "העיתוי מקרי, וזה נושא שנסחב הרבה זמן. ליברמן בכל מצב יתנגד להקפאה".

 

מרידור, בגין ואיתן התנגדו. ברק שותק

התיקון המוצע לחוק האזרחות קובע שכל מבקש אזרחות שאינו יהודי, יחויב להישבע אמונים ל"מדינה יהודית ודמוקרטית" ולא רק ל"מדינת ישראל" כפי שקובע החוק כיום. בכל מקרה, הליך החקיקה צפוי להימשך עוד זמן רב.

 

מדובר באחד מהחוקים שאותם התחייב הליכוד להעביר בהסכם הקואליציוני עם ישראל ביתנו, שצירף לממשלה את 15 חברי הכנסת ממפלגתו של ליברמן. עד כה, כמה מהחוקים, בהם "חוק הגיור", נגררו בהליכים ממושכים וטרם אושרו. כעת, לקראת מושב החורף של הכנסת שייפתח בשבוע הבא - וצפוי להיות ארוך ומתיש עבור הקואליציה - נראה שנתניהו מנסה למנוע מראש מבוכות אפשריות.


ליברמן מביט ימינה. יהיה חורף חם (צילום: AP)

 

במערכת הפוליטית גם הדגישו אמש שוב שתמיכתו של ראש הממשלה בחוק מעידה באופן נחרץ שלא צפויות דרמות פוליטיות בקרוב, ואין סיכוי ממשי שקדימה תיכנס לממשלה במקום ישראל ביתנו.

 

נתניהו בכלל מתעקש שהנאמנות קשורה לדרישה מהפלסטינים להכרה במדינה יהודית. "ישראל היא מדינת הלאום היהודית במהותה, בממשלתה, בסמליה, בחגיה, בשפתה וראוי שכך יהיה גם בחוק האזרחות שלה. ישראל היא מדינה דמוקרטית, שנותנת שוויון אזרחי מלא לכל אזרחיה. אנו עומדים על כך הן במדיניות הפנים שלנו, והן במדיניות החוץ ובמשא ומתן לשלום", הוא אמר.

 

אך נראה שגם בממשלה, נתניהו ייתקל בהתנגדות לא פשוטה.

 בפעם הקודמת שהחוק היה אמור לעלות להצבעה, הביעו בין היתר השרים דן מרידור, בני בגין ומיכאל איתן התנגדות להצעה, שמרתיחה את ערביי ישראל. מרידור אמר אמש ל-ynet מחו"ל שעמדתו לא השתנתה, אולם "רק כשאחזור לארץ אחליט איך להצביע".

 

במפלגת העבודה, יצאו אמש שני שרים - אבישי ברוורמן ויצחק הרצוג - בנחרצות נגד החוק. "אתנן פוליטי לליברמן, חיסול ערכי יסוד", אמר ברוורמן. גם בנימין בן אליעזר ציין שהוא מתנגד לחובת הצהרת הנאמנות. יו"ר העבודה, שר הביטחון אהוד ברק, היה בצוות השרים שאישר את הנוסח המוצע ותמך בו. למרות קריאות חבריו לסיעה, אמש הוא מילא פיו מים.

 

בהכנת הידיעה השתתף יצחק בן-חורין, וושינגטון
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מחיר סביר?
צילום: רויטרס
ליברמן. שרירים
צילום: גיל יוחנן
ברק. שתיקה
צילום: עמוס בן גרשום לע"מ
מומלצים