שתף קטע נבחר

תיק אוכל: יום שני

פעם, הילדים היו משוויצים מה אימא או אבא שמו להם בסנדוויץ', וגם היו מחליפים ביניהם. היום, כל ילד הוא שף בפני עצמו. גולן גורפינקל ממליץ לכם על סלטים שילדים יכולים להכין (כמעט) לבד וליהנות מהם בתור ארוחה שלמה

היום, בעידן בו שפים הפכו לסלבריטאים, זו כבר לא בושה עבור הילדים להכין בעצמם את האוכל שלהם. בהפסקת האוכל בכיתה, כשכל אחד מוציא את האוכל שלו, מתמלא הילד בתחושת גאווה כשהוא משוויץ במה שהכין בבית בעצמו. אין כמו סקרנות של שאר הילדים כדי לעודד את הילד להתגאות באוכל שהכין במו ידיו.

 

ילד בגילאי 8-9 בהחלט יכול כבר לחתוך בעצמו ירקות לסלט. קנו לו סכין שמתאימה למידותיו, למדו אותו לעבוד איתה נכון והשגיחו עליו בצעדיו הראשונים. טיפ חשוב לחותכים מתחילים (וגם לוותיקים): הניחו מתחת לקרש החיתוך מטלית מטבח לחה, שתמנע מהקרש תזוזה מסוכנת בזמן החיתוך.

 

המתכונים הבאים הינם פשוטים להכנה, ואת רובם יכול הילד להכין בעצמו, תחת השגחתכם:

 

סלט טונה

במתכון זה (ובכלל במתכונים לילדים שיש בהם טונה) מומלץ להשתמש בטונה עם שמן, על מנת להרגיל את הילדים לאכול מוצרים מעט "רטובים". מעבר לערך המוסף הבריאותי, הדבר מעודד גם התרגלות לאכילה עם שמן שמלווה מאכלים רבים.

 

סלט הטונה יורכב עם בצל קצוץ, גמבה, מלפפון חמוץ, מלח ומעט מעט פלפל שחור (ילדים רבים אינם אוהבים פלפל שחור, אך במינונים נכונים ניתן ואף רצוי להרגילם מגיל קטן לטעמים מעט אגרסיביים), ביצה קשה מבושלת עם מעט מיונז ולימון. נוסיף גם 2-3 פרוסות לחם.

 

הרעיון בהנחת שאר המצרכים בצד הוא, שוב, לתת לילד תחושה עצמאות ולקיחת חלק בהכנת האוכל שלו. בשעת הארוחה, יוסיף לעצמו את הביצה והלימון לפי טעמו.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

1 קופסת טונה בשמן, מסוננת (אם יש בבית רק טונה במים, אל תשכחו להוסיף בסוף 2 כפיות שמן זית)

1/2 בצל קטן קצוץ היטב

1/2 גמבה חתוכה לקוביות קטנות

1 מלפפון חמוץ במלח, קצוץ דק

1 ביצה קשה

1/4 לימון

2 כפיות מיונז

קורט מלח שחור טחון (ולא גרוס)

2 פרוסות לחם שהילד אוהב, או קרקרים כדוגמת לחמית וכו'.

 

אופן ההכנה:
  1. מועכים בקערה בעזרת מזלג את הטונה (תנו לילד לעשות זאת, כמובן).
  2. מוסיפים את שאר המרכיבים, מלבד הביצה והלימון ומערבבים היטב. מעבירים לקופסת אוכל קשיחה.
  3. מוסיפים את רבע הלימון והביצה הקשה הקלופה בקופסה נפרדת ומסבירים לילד למעוך את הביצה ולסחוט את הלימון בשעת הארוחה וכראות עיניו.

 

צילום: דודו אזולאי

 

סלט פסטה קר

את העגבניות המיובשות ואת הרוטב מכינים מבעוד מועד. ניתן להכין כמות המספיקה לכל השבוע ולהקפיא את הרוטב. מומלץ בחום להכין את המרכיבים השונים (רוטב, עגבניות מיובשות והרכבת הסלט) עם הילד, ולעודד אותו לטעום ולהתגאות במעשה ידיו.

 

המרכיבים (ל-4 מנות):

1 קופסת עגבניות שרי

10 זיתים (מומלץ שחורים)

200 גרם גבינת מוצרלה מגורדת

מעט מלח גס

1 כף שמן זית

1 חבילה פסטה (סוג הפסטה ייבחר ע"י הילד)

לרוטב:

4 עגבניות קלופות

12 עלי בזיליקום

1 גזר בינוני מגורד

1 בצל קטן

2 שיני שום

2 כפיות סוכר חום או 1 כפית סוכר לבן

2 ענפי טימין

3 כפות שמן זית

מלח ופלפל לבן

 

אופן ההכנה:

  1. עגבניות מיובשות: מרפדים תבנית בנייר אפייה, חוצים את עגבניות השרי לחצי ומניחים בקערה. מפזרים מלח גס, שמן זית ואת ענפי הטימין ומערבבים בידיים. מסדרים את העגבניות על נייר האפייה.
  2. מכניסים לתנור המחומם לחום של 120 מעלות למשך לילה שלם. למחרת בבוקר, מכבים את התנור ומשאירים אותו סגור עד שחוזרים מהעבודה. כשחוזרים, מעבירים לקופסה אטומה ומאחסנים במקרר.
  3. הרוטב: נותנים לילד לחתוך, בהשגחתנו, עגבניות לקוביות גסות (מומלץ כאלו רכות שנשארו במקרר), לגרר את הגזר בפומפייה, להפריד עלי בזיליקום ולקלף את הבצל.
  4. מחממים בסיר את שמן הזית, מוסיפים את הבצל, שום והגזר. מאדים מספר דקות, מוסיפים את העגבניות ומבשלים כשעה, בהתחלה על אש גדולה ואח"כ על אש נמוכה. מערבבים כל 5 דקות בזהירות.
  5. מעבירים הכל למעבד מזון, טוחנים למחית חלקה ומתבלים במלח ומעט פלפל לבן. הילד יכול לסנן במסננת, לקבלת רוטב חלק לחלוטין.
  6. אם הרוטב דליל מדי, מצמצמים אותו על אש נמוכה עד לקבלת הסמיכות הרצויה (זכרו שהוא ימשיך להתמצק במקרר).
  7. מכינים את הפסטה לפי הוראות היצרן. לא שוטפים במים את הפסטה, אלא מסננים, מוסיפים מעט שמן זית ומערבבים על מנת שלא תידבק.
  8. הרכבת הסלט: מלמדים את הילד לגלען את הזיתים.
  9. נותנים לילד להרכיב את הסלט ע"י הוספת העגבניות המיובשות שהוכנו מבעוד מועד, הזיתים, עלי הבזיליקום ו-2-3 כפות מרוטב הפסטה, ואם צריך גם מלח.
  10. לאחר ערבוב כל המרכיבים, מוסיפים גבינת מוצרלה מגורדת מעל.
  11. ניתן בהחלט להכין את הסלט יום קודם להכנתו. את הרוטב ניתן להקפיא.

 

צילום: דודו אזולאי

 

סלט תפוחי אדמה

בסלט הזה הכי חשוב שהמרכיבים יהיו טריים ככל האפשר - ברגע שהפלפל האדום לא טרי או מזיע, הוא מקבל ריח לא נעים. הדברים שיכולים ליצור "טראומות קולינריות" אצל ילדים להמשך החיים, קורים עקב מפגש עם סוגים שונים של מאכלים שלא הוכנו כראוי.

 

המרכיבים (ל-2 מנות):

2 תפוחי אדמה בינוניים

1/2 פלפל אדום (גמבה) חתוך לקוביות קטנות

1 מלפפון חמוץ במלח קצוץ דק

1 ביצה קשה

2 כפיות מיונז

1/2 לימון סחוט

קורט מלח שחור טחון (ולא גרוס)

2-3 צנימים

 

אופן ההכנה:

  1. נותנים לילד לקלף את תפוחי האדמה ומבשלים אותם במי מלח עד לריכוך אך לא לכדי התפוררות, ומצננים.
  2. חותכים את תפוחי האדמה לקוביות גסות.
  3. נותנים לילד למעוך את הביצה הקשה.
  4. מוסיפים את הגמבה החתוכה והמלפפון הקצוץ.
  5. מתבלים במיונז ולימון, מלח ופלפל.
  6. מערבבים הכל היטב, מעבירים לקופסת אוכל קשיחה ונוחה לנשיאה.

 

צילום: דודו אזולאי

 

 

  • גולן גורפינקל הוא השף של מסעדת דלאל (נווה צדק, תל אביב) 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים