שתף קטע נבחר

האם הציפוי הקרמי בסירים באמת בריאותי?

מחבתות וסירים בעלי ציפוי קרמי משווקים כבריאותיים, אך האם לבאזז השיווקי הזה יש הצדקה? "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" מספר על התקן החסר בישראל - והשוק הפרוץ ליבואנים

הם נראים נהדר, צבעוניים ומעוצבים, וההכרזות על היותם בריאותיים הופכות אותם לאטרקטיביים עוד יותר. אלפי סירים ומחבתות בעלי ציפוי קרמי נמכרו בארץ לקראת החגים, ועוד היד המבשלת נטויה.

 

מה עומד מאחורי ההצלחה השיווקית הזו, והאם יש לה הצדקה? לאחרונה עולים קולות שמעמידים את הדור החדש של הציפויים הקרמיים בסימן שאלה גדול.

 

"הציפוי לא עמיד לאורך זמן"

הכל התחיל בפרסומים של חברת 'נאופלם' הקוריאנית (בתמונה‭,(‬ שהגדירה את מוצריה המשווקים גם בישראל כ"הכלים הבריאים בעולם‭."‬ הפרסומים לוו ב"תו איכות" של האגודה לבריאות הציבור. זוהי עמותה מקצועית אך פרטית, הגובה תשלום בעבור הנפקת התו. משרד הבריאות ומשרד המסחר והתעשייה מסתייגים מהשימוש בתו, אך אינם עושים דבר כדי לעצור את הפרסומים.

 

הפרסומים הם רק חלק מהבעיה. בעקבות ההצלחה של 'נאופלם' הוצף השוק בכלי מטבח "בריאותיים" מסוגים שונים. הם קורצים לצרכן בכל חנות או סופר, ברשתות 'עשה זאת בעצמך‭,'‬ בשיווק דרך הטלפון ובערוץ הקניות. אבל האם הם אכן בריאותיים?

 

לדברי המתנגדים, בניגוד לציפויי הנון-סטיק החדישים האחרים, שמטרתם לדאוג לכך שהאוכל לא יידבק לכלי - הציפוי הקרמי אינו עמיד לאורך זמן. הוא עשוי מחומרים כמו חֵ מר, חול וזכוכית, ולכן הוא נוטה להתפורר במשך הזמן. במקרה כזה הוא עלול לשחרר רסיסי זכוכית לתוך המזון, ואלה עלולים להיבלע ולפגוע בדרכי העיכול. זוהי כנראה אחת הסיבות שבגללן אין לרוב הסירים והמחבתות עם הציפוי הקרמי תקן אירופי או אמריקאי, הנחשבים בטיחותיים ואמינים.

 

ובישראל? לא רק שאין בכלל תקן לסירים ולמחבתות, אף שהם באים במגע עם המזון - הכלים הקרמיים החדשים גם אינם נבדקים לפי תקן כלי הקרמיקה, שבודק אם הם פולטים עופרת, קדמיום וחומרים מסוכנים אחרים. בגלל היעדר התקינה יכול כל יבואן להכניס לארץ כל כלי אוכל ולהגדיר אותו "בריאותי‭."‬

 

"עקרונית, אינני מייבא לישראל כלי בישול עם ציפוי קרמי‭,"‬ אומר מיכאל רביץ, יבואן ותיק של מותגי-על בתחום כלי הבית והמטבח. "אני מייבא כלים של מפעלים אירופיים ותיקים עם ציפויי נון-סטיק איכותיים, כולל סוגים חדשים של טפלון שאינם מכילים חומרים מזיקים. הכלים האלה נמצאים בפיקוח מכוני התקנים בארצות ייצורם‭."‬

 

רביץ אינו היחיד. יבואנים מובילים נוספים מצהירים על הסתייגותם מהציפוי הקרמי. חלקם מודים שהם מייבאים כלים אלה רק בגלל הדרישה האופנתית מצד הצרכנים.

 

לדברי אייל שרון, יבואן 'נאופלם‭,'‬ ציפוי האקולון המקורי של 'נאופלם' עמיד פי 40

מכל ציפוי אחר לאורך זמן. "עם זאת, יש לשים לב לאזהרה על האריזה, שלפיה אין להשתמש בכלי חד כמו סכין או מזלג, כדי לא לפגוע בציפוי‭,"‬ אומר שרון. ציפויים אחרים, יש לציין, אינם רגישים לכלים חדים.

 

את המחלוקת הזו לא נוכל לפתור, שכן שום גוף אינו לוקח אחריות על הנושא. משרד הבריאות, האחראי על בריאות הציבור, מגלגל את האחריות למשרד המסחר והתעשייה. במכון התקנים מודעים לבעיה, אך גלגליו פועלים לאט. לנו, הצרכנים, לא נותר אלא להיזהר מללכת שבי אחר היופי החיצוני ולבדוק גם מה יש בתוך הקנקן.

 

בתגובה לכתבה, מסר משרד הבריאות ל-ynet: "משרד הבריאות מבהיר כי מחבתות טפלון אינן מסוכנות לבריאות. החומרים המצויים בהם אינם מועברים למזון. אין כל מניעה או סיכון בשימוש בהן, ואין המלצה להפחית את השימוש בהן. זוהי גם העמדה של רשויות הבריאות בארה"ב, קנדה ואירופה.

 

בנוגע לכלים קרמיים, בישראל קיים תקן המגביל את הריכוזים של מתכות בכלים אלו, ותקן המתייחס לבדיקות המתבצעות במוצר. אם נעשה שימוש בכלי העומד בתקן (בעל תו תקן) אין חשש להשפעות שליליות על הבריאות".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם זה באמת יותר בריא? אילוסטרציה
צילום: נתי שפריר
ד"ר רק שאלה
מומלצים