שתף קטע נבחר

הופקר ברשת: רצח רבין משמש למכירת אייפון וגלידה

בעוד קומץ אנשי ימין קיצוני משתמשים בעמודי ההנצחה ליצחק רבין בתור במה להסתה, חברת שיווק משתמשת ב"תמונות בלעדיות מרצח רבין" כדי למשוך סקרנים בפייסבוק למבצעים והגרלות. מדוע אין אתר הנצחה רשמי לרבין?

רצח רבין ממלא אנשים רבים בזכרונות עגומים, כעס, תדהמה ואולי גם תקווה לעתיד אחר. בפייסבוק תוכלו למצוא גם סוג שונה מאוד של אנשים: אלו שמשתמשים בכל אזכור של הרצח כדי להלל את הרוצח או לטעון שראש הממשלה נרצח על ידי השב"כ. לצידם הופיע לאחרונה סוג חדש, שעבורו רצח רבין הוא הזדמנות למכור קופונים לגלידה ואייפונים.

 

מותר דמו ברשת

ברשת החברתית תמצאו לא מעט עמודים, משתמשים וקבוצות לזכר רבין. בעוד אזרחים שמקדשים את זכרו נכנסים להגיב ולהביע צער בעיקר ביום השנה להירצחו – אזרחים שמתנגדים למדיניות שייצג דווקא פעילים בהרבה. בעמוד "לזכר יצחק רבין!!!", למשל, תוכלו למצוא דברי נאצה ושנאה לרבין, מפעלו ומעשיו, כמו גם למפלגות השמאל באופן כללי. לא מה שמצפים למצוא בדרך כלל, בעמוד הנצחה.

 


 

בקבוצה מחכים לכם גם קישורים לסרטון עמוס תכני הסתה קשים שמציג חיים בן פסח. פועלו של פסח, מחסידי כהנא, שמעורבותו בפעולות אלימות של "הליגה להגנה יהודית"  זיכתה אותו באיסור עליה לישראל מארצות הברית. בסרטון תוכלו לשמוע שרבין רצה "להפיל אסון על עם ישראל אסון חס וחלילה, אך זה למזלנו לא קרה והכל בזכותו של היהודי היקר יגאל עמיר". בן פסח מאשים את רבין גם במחדלים שקשורים למלחמת השחרור.

 


 

כמעט בכל אחת מהקבוצות והעמודים לזכרו של ראש הממשלה המנוח נמצאים תכני שנאה והסתה. אחד התפקודים הטובים של הקבוצות בפייסבוק הוא בתור במה לדיון וחילופי דעות. עם זאת, הנהלת האתר לא תנקוף אצבע למחיקת דברי הסתה או חומרים פוגעניים בלי שעשרות משתמשים ידווחו על הימצאותם בקבוצה זו או אחרת. מי שפתח את הקבוצה בטח לא מרוצה ממה שקרה לה, אבל הוא לא חייב לעשות בעניין שום דבר.

 

 

רבין נרצח. עכשיו תקנו רהיטים

לצד השונאים ומהללי עמיר צמח השנה סוג חדש לגמרי של אנשים, שמצאו שימוש מקורי מאוד לרצח רבין: מפיצי ספאם ומפרסמים משתמשים מזה תקופה ארוכה בפייסבוק בתור פלטפורמה לדיג לקוחות פוטנציאליים, או להפצת וירוסים. הפיתיון? קישור אליו צריך להיכנס כדי לצפות בתוכן מפתה במיוחד ("בואו לראות את אנג'לינה ג'ולי בלי איפור", "איש רגע לפני שצונאמי פוגע בו" ודומים).

 


 

גם מות רבין משמש כפיתיון בידי המפרסמים. "תיעוד נדיר מרצח ראש הממשלה יצחק רבין בזמן אמת", זועקת הכותרת. כשנכנסים לעמוד, רואים שלצד התמונה מהרצח מככבים פמלה אנדרסון, אישה עם לשון ארוכה במיוחד, תינוק עם שני פרצופים ויתר הפתיונות של חברת השיווק. בעמוד תמצאו גם קישור לסרטון השנאה של חיים בן פסח. בין תמונה לתמונה מחכים לכם קישורים לחברת shops, שמפרסמת עסקאות מכירה קבוצתית (ומציעה קופונים לגלידה בעמוד של רצח רבין), קניית רהיטים ומבצעים לזכייה באייפון 4 באתר טריוויה שיווקי בשם Kenolo.

 


 

 

הפיתרון - אתר הנצחה שיאפשר דיון פתוח

למה כל זה קורה? משום שממשלת ישראל עדיין לא מיסדה ברשת את מפעל ההנצחה ליצחק רבין. איך עושים זאת? פותחים אתר רשמי, מנהלים אותו בצורה רציפה, ומפעילים בו איזור פורומים, לדיון פתוח בנושא האיש ופועלו.

 

דיון על השלכות מדיניותו ומעשיו הוא דבר רצוי ומבורך, אבל בפייסבוק אין מניעה לפרסום תכני הסתה ושנאה שלא תורמים לשיח בנושא. אמנם יש עמוד זיכרון לרבין באתר הכנסת, אולם המבנה שלו לא נותן מענה למי שרוצה להתאבל, להיזכר או להתווכח. כאשר אין אתר כזה, לא פלא שזכרו של מנהיג ישראלי הופך ברשת להפקר - ולכלי שיווקי.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יהי זכרו ברוך. עכשיו, תקנו רהיטים
צילום: מאיר פרטוש
מומלצים