שתף קטע נבחר

התרגיל של נתניהו: סטודנט+3? קבל קצבת חרדים

בש"ס ויהדות התורה מאיימים לפרוש מהקואליציה בלי חוק עוקף בג"ץ שיסדיר את מימון האברכים. אחרי ההתנגדויות בממשלה, נתניהו הציע פתרון: החוק יוחל גם על סטודנטים שעומדים באותם תנאים. כאלה יש בודדים, לעומת כ-10 אלפים אברכים

בעוד הסיעות החרדיות מאיימות לפרוש, ראש הממשלה מוצא פתרונות יצירתיים כדי להבטיח תקציב לאברכים ולשמור על שלמות הקואליציה בכל מחיר. כדי לאפשר את העברת החוק שיעקוף את פסיקת בג"ץ ויעביר בכל זאת כ-120 מיליון שקל לתקצוב אברכים תלמידי כוללים, בנימין נתניהו יכניס להצעה סעיף שיעניק הטבה דומה גם לסטודנטים. אבל מי מכיר סטודנט עם שלושה ילדים, שאין לו או לבן זוגו הכנסה?

 

בתום התייעצות שרים אמש (שבת), הוחלט על דחיית ההצבעה שהייתה אמורה להתקיים היום בוועת השרים לענייני חקיקה על הצעת החוק המדוברת. העניין רק יעלה לדיון, לקראת גיבוש גרסה שגם תזכה לרוב - אחרי ששרי ישראל ביתנו,

 העבודה וגם גדעון סער מהליכוד, התנגדו להצעה של ח"כ משה גפני מיהדות התורה.

 

גורמים המקורבים למשא ומתן אמרו כי על פי אחת ההצעות תגיש הממשלה בתוך שבועיים הצעת חוק מקבילה לזו של ח"כ גפני, אך שתכלול גם הטבות לסטודנטים העומדים באותם קריטיונים של האברכים החרדים. תלמידי כוללים עם שלושה ילדים, בלי הכנסה להם או לבני זוגם ובלי רכב או דירה - יש כעשרת אלפים. סטודנטים במעמד זהה - מעטים מאוד. גפני אמר שיתמוך בהצעה שכזו.

 

הצעת החוק נועדה לעקוף למעשה את פסיקת בג"ץ המבטלת את התמיכות הקיימות באברכים שבתקציב המדינה החל מ-2011. בג"ץ קבע שקצבאות אלה מפלות לרעה סטודנטים נזקקים במוסדות להשכלה גבוהה, אלא אם ישולמו לפי קריטריונים שוויוניים. בעקבות הפסיקה החלו הסיעות החרדיות ללחוץ על הממשלה למצוא תחליף חוקי לקצבאות.

 

בלשכת נתניהו הדגישו שראש הממשלה מתנגד לחוק במתכונת הנוכחית, ומבקש להכניס בו "תיקונים הכרחיים". היה זה עוד זגזוג של נתניהו, שמוקדם יותר לא ציין התנגדות ורק הזכיר שהענקת "מלגות קיום" לאברכים הלומדים בישיבות בוצעה בפועל ב-30 השנים האחרונות, כולל בימי ממשלות קדימה.

 

בסביבת שר האוצר יובל שטייניץ דחו גם טענות שמדובר באתנן פוליטי לקראת הנחת התקציב הדו-שנתי על שולחן הכנסת בשבוע הקרוב. אחרי ביקורת קשה מהאופוזיציה, מקורבי נתניהו הזכירו שקדימה העבירה בתקופת שלטונה את חוק הישיבות הקטנות, שהעניק תקציבים גם לישיבות המונות 12 תלמידים. "שלא יפחידו אותנו", אמרו אנשי ראש הממשלה. ובכל זאת, הם עושים מאמץ להשיג סיכומים.

 

החרדים נגד סער, סער נגד החרדים

הצעת החוק המתוקנת אמורה לכלול גם עידוד יציאה לעבודה - הקצאת תקציבים לחרדים שרוצים לצאת להכשרה מקצועית או לשוק התעסוקה. עדיין לא ברור אם אמנם הצעת החוק תהפוך לממשלתית - נוסחה שתחייב תמיכה של שרי הליכוד ותאפשר

 להעבירה בוועדת שרים לחקיקה. שר האוצר עצמו אינו שולל אפשרות לחקיקה ממשלתית עם התיקונים הנדרשים, למרות שהנושא לא עלה בדיון אמש.

 

גפני אמר ל-ynet כי יהדות התורה וש"ס מתואמות ביניהן בנושא, ולא יוכלו להישאר חברות בקואליציה אם החוק לא יאושר. לדבריו אין מדובר בתוספת תקציב, אלא בכספים הניתנים לחרדים בכל מקרה, ויש לעגן זאת בחקיקה רק משום שרוצים לשלול אותם מציבור זה - אחוז קטן מכלל האברכים, שמצבם הכלכלי הוא הקשה ביותר. 

 

את האצבע המאשימה מפנים החרדים בעיקר כלפי שר החינוך סער,

 שלטענתם הוביל בעצמו את ההסכמים הקואליציוניים בהם נקבע שלא יהיה שינוי בסטטוס קוו גם בנושא זה, וכעת אינו עומד בהתחייבויותיו. ברקע - מאבקם נגד דרישתו של סער בעניין אחר, לשלילת תקציב ממוסדות חינוך חרדיים שלא מלמדים את מקצועות הליבה.

 

"זו סערה בכוס מים", התעקש אמש בכיר הבקיא בפרטי המגעים בין האוצר לחרדים. ההצעה אמורה לעלות למשלם המסים כ-120 מיליוני שקלים. לדברי אנשי נתניהו ושטייניץ, סכום זה כבר נכלל בתקציב הדו שנתי, כפי שתוקצב בתקציבי כל הממשלות בעשורים האחרונים. ועדיין, ברקע פסיקת בג"ץ וההצעה החדשה, נראה שעוד נושא בוער יוביל לגלי ביקורת נוספים על ממשלת נתניהו.

 

ובינתיים, חוק אחר שאמור דווקא לעלות להצבעה היום בוועדת השרים לענייני חקיקה הוא החו שמציע לפטור מארנונה גם את הישיבות הקטנות המוגדרות "מוסדות חינוך תרבותיים ייחודיים". ח":כ אמנון כהן מש"ס מסביר שבמסגרת חוק ההסדרים הוסיפו סעיף לפקודת מסי העירייה ומסי הממשלה, במסגרתו ניתן פטור מארנונה למוסדות חינוך שלומדים בהם ילדים עד גיל 18. לדברי כהן, בעוד שרוב בתי הספר בישראל זכאים לפטור, הרי שהישיבות הקטנות המוגדרות כמוסדות חינוך תרבותיים, אינן זכאיות לפטור, דבר היוצר "אפליה בלתי סבירה".

 

בהכנת הידיעה השתתף אביעד גליקמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו וישי. "קדימה כבר עשו את זה"
צילום: פלאש 90
גפני. רק לשמור על הסטטוס-קוו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים