שתף קטע נבחר

"רופא אחד ל-50 חולים": עומס כבד בחדרי המיון

רופאים עמוסים לעייפה, חולים שממתינים שעות ארוכות, ואחיות שמזהירות מפני קריסת המערכת. החורף עוד לא התחיל וחדרי המיון במצב רע מתמיד. זה מה שקורה בשיבא. גם ברמב"ם מזהירים: "עוד קצת והכל יתפרק"

האם בתי החולים יעמדו בעומס של החורף הקרוב? לאחר שבחורף שעבר, כמה בתי חולים ובהם שיבא בתל השומר, בתי החולים בחיפה רמב"ם, כרמל ובני-ציון, בית החולים ברזילי באשקלון והעמק בעפולה ביקשו ממשרד הבריאות לסגור לכמה שעות או אפילו ליום-יומיים את חדרי המיון כדי להקל במעט על העומס הרב, יצאנו לבדוק את המצב בחדרי המיון כעת - רגע לפני בוא הקור והשפעת. 

"עומס קשה ביותר"

התחזית אינה אופטימית. "המערכת נמצאת בתפוסה של 100% גם בחודשי הקיץ", אמר ל-ynet ד"ר ארנון אפק, סגן מנהל בית החולים הכללי בשיבא, "ובמערכת כזו הרזרבה היא נמוכה והיכולת להתמודד עם מצוקות החורף היא בעייתית. אם יהיה חורף קשה המערכת תהיה בבעיה. יש בעיה גם באגף הפנימי ובמספר הרופאים. הפתרון הוא לפתוח יותר מיטות פנימיות במדינה. מנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר רוני גמזו, פועל לפתיחת מיטות אשפוז חדשות. בנוסף צריך יחד עם משרד הבריאות למצוא את הרזרבות המעטות הקיימות".

 

ד"ר אפק ציין את העומס על המתמחים, שעשויים להידרש בחורף לתורנויות נוספות. גם האחיות חשות בעומס הרב. לדברי דבורה חרץ, אחות אחראית במחלקה לרפואה דחופה, "כבר עכשיו אנחנו עובדים בעומס קשה ביותר. צוות האחיות שחוק ואנשים מחפשים מקום קל יותר לעבודה".

  

לדבריה, גם בימים אלו של טרום-חורף נראים במיון מספרי שיא של כמעט 500 חולים ביום. "במצבים כאלו מיטות האשיפוז במחלקות נסתמות והחולים נשארים במיון", היא מספרת, "יש אלונקות בכל מקום. המיון הופך למקום סוער מאוד והצוות נכנס לאיזשהו מסלול של עבודה בסביבה לא שקטה ולא רגועה. חולים ממתינים זמן רב לאשפוז".

  

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הגדיר כבר בעבר כי לתפיסתו חולה לא צריך להמתין במיון מעל שעתיים ואף ערך ביקורות פתע כדי לעמוד על העומסים. אך מי שמגיע עם הורה מבוגר או עם ילד לחדרי המיון חורף יודע שפעמים רבות הההמתנה ארוכה ויכולה להגיע אף לשש שעות.

 

רופא אחד על בין 30 ל-50 חולים

ד"ר ג'קי אור, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים, סבור שהעומס קשה ביותר וקיים לאורך כל השנה ולאו דווקא בחורף, אך בחורף התחלואה

בשפעת מביאה למיון אוכלוסיה מבוגרת יותר עם מחלות רקע מרובות ונפח האשפוזים עולה‎.

 

"העומס המוטל על המחלקה לרפואה דחופה לא עומד בסטנדרטים בינלאומיים", הוא מזהיר, "איני רוצה להפחיד את הציבור אך למעשה רופא אחד בודק בין 30 עד 50 חולים במשמרת. היחס בין מספר החולים והמורכבות שלהם למספר הרופאים נושא בחובו פוטנציאל לטעויות בשקול דעת ולטיפול לא אופטימלי בחולים‎".

 

עוד ציין כי לאורך השנים היחס רק הורע וכיום רופא רואה פי שלושה יותר חולים מאשר לפני 20 שנה. "שגרת היום-יום היא ממש שדה קרב יום יומי". עם זאת, הוא מבקש להדגיש, "למרות המחסור המשווע בכוח אדם ואמצעים, הצוותים במחלקות לרפואה דחופה מצליחים להעניק למיליוני הפונים אליהם מדי שנה טיפול איכותי בהשקעה אישית ותחושת שליחות".

 

בדיקה דומה שנערכה במחלקה לרפואה דחופה ברמב"ם מגלה שגם שם מתמודדים עם עומסים גם בחודשי הקיץ. "קרה לנו גם עכשיו בחגים שהמיון נסגר בגלל עומס", אמר ד"ר אייל בראון, סגן מנהל פנימית ב' ברמב"ם, "לא היה יום במהלך הקיץ שבו לא היו לנו חולים במסדרונות של המחלקה הפנימית. התחזית שלי לחורף היא שמיד לאחר גל הקור הראשון, וזה יכול להיות עוד שבועיים-שלושה, פשוט תהיה קטסטרופה. עוד קצת והכל יתפרק. אני חושש שנגיע למצבים שבם יהיה קשה להכניס חולים מהאמבולנס למיון בגלל העומס".  

 

במערכת הבריאות ממתינים להחלטה על הוספה של 200 מיטות אשפוז בשנה הקרובה ולאורך שלוש שנים. זהו הסכם עליו חתם מנכ"ל משרד הבריאות ד"ר רוני גמזו עם האוצר, אך כרגע עדיין לא ידוע אילו מחלקות באילו בתי חולים יזכו בתוספת היקרה.  

 

בנוסף, בקרוב צפוי להתחיל משא ומתן בין הרופאים לאוצר בנושאי שכר ותנאי עבודה. אך גם אם ישתפרו תנאי העבודה של הרופאים והדבר ימשוך סטודנטים נוספים למקצועות, הרי שבמחסור הקיים בתחום כמו רפואה פנימית, מדובר על תהליכים שיימשכו עוד שנים.

 

ואיך נערך משרד הבריאות לחורף? המשרד הנחה את בתי החולים לנקוט היערכות מיוחדת החל ב-1 בנובמבר. המשרד מנחה כי במקרים שבהם התפוסה במחלקות עולה על 120% יש לווסת ולהעביר חולים למחלקות אחרות. במקרה כזה ייאלצו מנהלי בתי החולים לנקוט בצעדים שונים, ביניהם דחיית ניתוחים שאינם דחופים. בנוסף, משרד הבריאות ישקול לסגור את חדר המיון של בית חולים, שבו כל המחלקות הפנימיות בתפוסה של מעל 120%.

 

חדרי המיון ומחלקות בהן התפוסה רבה יתוגברו ברופא תורן נוסף ובאחות נוספות לאורך כל היום. לאור המחוסר גם בכוח אדם, רפואי הגדירו במשרד הבריאות כי התגבור יעשה על ידי ביטול חופשות וגיוס גימלאים או עובדי סיעוד זמניים. 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"לא עומדים בסטנדרט בינלאומי" חדר המיון בשיבא
צילום: אמיר לוי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים