שתף קטע נבחר

זירת הקניות

מצפים לאוויר נקי: מתי נוכל לנשום לרווחה?

במקומות רבים בארץ אי אפשר לנשום בשקט בגלל זיהום, אבל יש אור בקצה הארובה: חוק אוויר נקי, שייכנס לתוקף בתחילת השנה הקרובה. השאלה היא עד כמה ערוך המשרד להגנת הסביבה ליישום החוק?

לפני שבוע דיווחנו, שבדיקות זיהום האוויר באשדוד ובסביבתה גילו ריכוזים חריגים של חומרים מסוכנים ואף מסרטנים. הבדיקות, שבוצעו לצורך סקר מקיף באזור, כללו בדיקת מזהמים כמו אמוניה, פורמלדהיד, בנזן וחומרים אחרים, הנפלטים לאוויר על ידי מפעלי תעשייה, כלי רכב ותחנות כוח. באיגוד ערים לאיכות הסביבה באשדוד מעריכים כי ערכים דומים של זיהום יימצאו גם בערים אחרות.

 

זו רק דוגמה אחת למצב איכות האוויר העגום בארץ. במקומות רבים בארץ, ובראשם מפרץ חיפה וגוש דן, אי אפשר לנשום בשקט. על פי נתוני עמותת אדם טבע ודין, יותר מ-1,100 איש מתים מזיהום אוויר בכל שנה בגוש דן בלבד, ואחד מכל חמישה ילדים באזור זה סובל ממחלה או מפגיעה במערכת הנשימה, שמקורה בזיהום האוויר.

 

אבל יש אור בקצה הארובה. בתחילת 2011 עומד להיכנס לתוקף חוק חשוב מאין כמוהו: "חוק אוויר נקי לישראל". חוק זה מחייב את כל משרדי הממשלה הרלוונטיים (בהם הגנת הסביבה, התחבורה והתשתיות) להכין תוכנית לאומית להפחתת זיהום האוויר, כולל לוחות זמנים, להקים מערך ניטור ארצי למדידת הזיהומים ולקבוע שיטה לאכיפת החוק, כולל קנסות ועונשי מאסר מחמירים לעוברים עליו.

 

ערוכים ליישם את החוק?

אין ספק שהפעלה מדוקדקת של החוק תביא לצמצום התחלואה, שכן מחקרים רבים בארץ ובעולם מצביעים על קשר הדוק בין רמות הזיהום לבין מחלות, בעיקר של מערכת הנשימה, כלי הדם והלב. לפיכך ביקשנו לברר עם המשרד להגנת הסביבה עד כמה הוא ערוך ליישום החוק. אלה התשובות שקיבלנו:

 

האם המשרד קבע יעדי מקסימום לריכוז חומרים מזהמים באוויר?

"המשרד הכין עבודה מקיפה בנושא קביעת ערכי איכות האוויר למזהמים השונים. טיוטת התקנות הוגשה לשולחן ועדת הפנים והגנת הסביבה ונידונה בימים אלה בכנסת".

 

האם קיימת פריסה מספקת של מערכת ניטור האוויר ברחבי הארץ?

"בישראל מופעלות למעלה מ100- תחנות לניטור איכות האוויר. זו כמות גדולה יחסית לשטח המדינה. עם זאת, אנו פועלים באופן רצוף לבדיקת התאמת המערכת לצרכים, ומדי שנה מוחלף המיקום של חלק מהתחנות".

 

האם נתוני מערכת הניטור ייחשפו לציבור?

במשרד אומרים כי נתוני תחנות הניטור בישראל מפורסמים באתר המשרד,אבל ספק אם אזרח לא מיומן יוכל להבין אותם.

 

איך ייאכף החוק?  

מהמשרד נמסר כי המשטרה הירוקה נערכת לאכוף את מכלול העבירות ב"חוק אוויר נקי" באמצעות פתיחת תיקי חקירה והטלת קנסות, כולל לגבי זיהום מכלי רכב. עוד אומרים במשרד, כי על הרשויות המקומיות מוטל לפעול על מנת לצמצם את הזיהום.  

 

"הרשויות שבהן יש חריגות חוזרות ונשנות של מזהמי אוויר מתחבורה נדרשות להכין תוכנית לצמצום הזיהום," אומרים שם. הרשויות הן: תל-אביב, ירושלים, רמת-גן, בני-ברק, פתח-תקווה וחולון.

 

הארגונים הירוקים, ובראשם עמותת אדם טבע ודין והקואליציה לבריאות הציבור (הפועלת בעיקר באזור מפרץ חיפה) עומדים על משמר יישום החוק החדש. "יש לנו השגות על ערכי הזיהום שמציע המשרד, ביניהם הפחתה בערכי פורמלדהיד וקדמיום, והיעדר תקנים לגבי דיוקסינים, כולם חומרים מסוכנים ומסרטנים", אומרת רונית פיסו, מנכ"לית הקואליציה לבריאות הציבור. "כמו כן אנחנו סבורים שיש לבדוק בניטור חומרים נוספים, ביניהם מתכות".

 

בקואליציה צופים, שהקושי העיקרי ביישום החוק יהיה ברשויות המקומיות. לרשויות יש סמכות לפעול לאכיפת חוקי הסביבה, אך נותרת השאלה - האם הם אמנם יעשו זאת?

 

הכתבה פורסמה במוסף "זמנים בריאים" של ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יהודה פורתי
זיהום אוויר במפרץ חיפה
צילום: יהודה פורתי
מומלצים