שתף קטע נבחר

עופו מהבית: פסטיבל הצפרות בערבה פורש כנפיים

פסטיבל הציפורים שייפתח בערבה בסופ"ש, הוא הזדמנות לתפוס שתי ציפורים במכה: ליהנות מבעלי הכנף וגם מהיופי המדברי במזג אוויר מצוין. רונן בודוני התעופף דרומה ונחת כדי לספר

המדבר הוא כמו כוסברה. מי ששונא אותו - שונא אותו בקנאות דתית כמעט. הוא לא יכול לסבול את החום ביום ואת הקור בלילה, את הצבע ששולט בנוף ואת המרחבים שנראים שוממים. מנגד, יש מי שלא יכולים לשבוע מהנוף העוצמתי, השקט והפראי, ונדהמים בכל פעם מחדש לגלות טבע שוקק חיים גם בתנאים הקיצוניים ביותר.

 

למי שלא בטוח באיזו קבוצה הוא נמנה, הסתיו הוא העונה הטובה ביותר להעמיד את הסוגיה למבחן. בדיוק עכשיו, רגע לפני החורף, אפשר לטייל במדבר גם בצהריים בלי להתבשל, והלילות לא מצריכים מילוי של התיק בבגדים מיותרים. האירופים יכולים רק לקנא.

 

ויש עוד סיבה מצוינת להפנות את ההגה דרומה: בדיוק עכשיו חולפות מעל המדבר - ליתר דיוק מעל הערבה - מיליוני ציפורים ממאות מינים, שממהרות לנדוד מאירופה המתקררת לאפריקה החמימה. הערבה היא מעין "צוואר בקבוק" בנתיבן דרומה, והן מוצאות בה שפע של אתרים ל"תידלוק" - עצירת ביניים של אכילה ומנוחה.


טבע שוקק חיים גם בתנאים הקיצוניים ביותר. הערבה (צילומים: רונן בודוני)

 

מציצים לציפורים

בסוף השבוע הקרוב (27-25 בנובמבר) יהיו הציפורים הללו במוקד תשומת הלב במסגרת פסטיבל הצפרות הרביעי בערבה. מי שיטרח וידרים עד לכאן לא יתאכזב: הוא ימצא לא רק בעלי כנף אלא גם שלל אפשרויות בילוי לגדולים וקטנים, אטרקציות לאוהבי הטבע והחי ופינות נחבאות לאלה המעדיפים שקט או פינוקים. בדרך חזרה צפונה, אחרי סוף שבוע עמוס חוויות, מישהו ודאי יגיד לעצמו שהוא עדיין שונא כוסברה - אבל את המדבר הוא דווקא מתחיל לחבב.

 

סוף השבוע המכונף מתחיל כבר בחמישי בערב. אורחי הצימרים ואתרי הלינה הכפרית מוזמנים להרצאה ללא תשלום של צלם הטבע, משה אלפרט,

ולהקרנה של קטעים מסרטו "ארץ בראשית" (20:00 ביישוב ספיר שבלב הערבה). נוסף על כך, תתקיים הרצאה של צלם הטבע אייל בר טוב והקרנת סרטו "הדורסים מלכי השחקים" (20:00 באולם האזורי במתנ"ס אילות הסמוך לפונדק יטבתה). בשישי בערב, אגב, הסרטים והמרצים מחליפים מקומות כך שלא תידרשו לנסוע רחוק ולא תפסידו כלום.

 

בשישי בבוקר מתחילים לראות ציפורים ובעלי חיים אמיתיים - לא רק בסרט, כי כבר ב-7:30 יוצאים סיורים לחיק הטבע המדברי. רובם מיועדים למשפחות ומיעוטם למיטיבי לכת או חובבי צפרות מושבעים. ארבעה סיורים מתקיימים בלב הערבה וארבעה בחבל אילות הדרומי יותר. אורחי הפסטיבל יכולים להשתתף ללא תשלום בשני סיורים (אחד בשישי ואחד בשבת) ולבחור האם הם מעדיפים סיור באזור הקרוב למקום הלינה שלהם או באזור מרוחק יותר.


סרטים, הרצאות וסיורים - הכל על ציפורים. זנבן מנופף בכנפיו

 

כדי להשתתף בסיורים חובה להירשם מראש - כי מספר המקומות מוגבל - ולהגיע עצמאית בשעה היעודה לנקודות הכינוס השונות.

משם יצאו אוטובוסים בלוויית מדריך עד החזרה לכלי הרכב ב-12:30 בצהריים.

 

בלב הערבה יתקיים סיור רגלי ורכוב באזור שמורת שיזף ובשטחים החקלאיים הסמוכים. תוכלו לצפות בבעלי חיים מהסהרה וממדבריות ערב, וכמובן בציפורים נודדות. סיור משפחתי נוסף יתקיים באזור האתר הנבטי "מואה" שעל דרך הבשמים העתיקה, והוא יכלול גם צפייה בציפורי סבך ועופות מים במאגר עשת.

 

הסיור לצפרים "מקצועיים" מתחיל שעה קודם - ב-6:30 בשמורת שיזף, ומוביל אותו פרופ' אמוץ זהבי. מאז שנות ה-70 חוקר זהבי את חיי הזנבנים בשמורה, והמערכת החברתית המיוחדת שהם מקיימים. ציפורי השיר החביבות הללו רגילות כבר לנוכחות של בני אדם והן מתקרבות לאורחים, מתמסרות למצלמה, רוקדות ואפילו אוכלות מידי המדריכים. סיור נוסף, למיטיבי לכת, יצעד בתוואי "שביל ישראל" מאזור מושב ספיר. בדרך יצפו המשתתפים בציפורי סבך ועופות מצוקים, בנשרים (החזיקו אצבעות) ולקינוח ישתתפו בטיבוע ציפורים בפארק ספיר.


ציפורי שיר שרגילות לנוכחות אדם. סעודה לצמד זנבנים

 

בחבל אילות יתקיימו ארבעה סיורים "משפחתיים": הראשון - צפייה בציפורי מדבר בבקעת עובדה ובשדות קיבוץ נאות סמדר, וגילגולים בדיונות בחולות כסוי; השני - סיור בחי-בר ביטבתה, צפייה בעופות מים בבריכות המלח והבונוס הוורוד - להקת פלמינגו שחלקה נודדת וחלקה מקומית. השלישי - סיור "מחקר מעשי" עם אנשי פארק הצפרות של אילת שיספרו על עבודתם עם קינוח של טיבוע ציפורים; והרביעי - סיור באווירה אקולוגית בפארק הצפרות בלוטן, בנוף המרהיב של פארק תמנע ולקינוח צפייה במיצג האור-קולי הממחיש את סיפור כריית הנחושת באתר. (פרטים מלאים על הסיורים ופירוט של נקודות הכינוס תמצאו כאן).

 

בית (בוץ) קטן בערבה

בתום הסיורים ייצא הפסטיבל לארוחה והפסקת צהריים, וב-15:00 מוזמנים האורחים להגיע בעצמם לארבעה מוקדים (שניים בכל אזור) לסדנאות משפחתיות. ב"אקו-כיף" בלוטן, ובאתר האירוח "ימי מדבר" בפאתי היישוב צוקים תלמדו לבנות בתים מבוץ וקש. הבתים הללו מבודדים היטב ומותאמים במיוחד לאקלים המדברי. מי שלא רוצה ללכלך את הידיים, מוזמן לפארק תמנע או ליישוב צוקים להשתתף בסדנת צילום בטבע. שם ילמדו המדריכים איך אפשר לצלם תמונות יפות גם בעזרת המצלמות הפשוטות של הטלפון הסלולרי. (הזמנת מקום בסדנאות- 1-800-225-007)

 

מי שעוד לא התעייף, מוזמן להגיע ב-9 בערב למוקד הקרוב למקום הלינה שלו (האולם בספיר או מתנ"ס אילות ליד יטבתה), להקשיב להרצאה ולצפות בסרט הטבע שבו לא צפה אמש. למחרת בבוקר (שבת) יתקיימו שוב כל שמונת הסיורים במוקדים השונים עד 12:30 - אז יינעל הפסטיבל והאורחים יפרשו כנף ויחזרו הביתה.


בואו ללמוד איך בונים בית מקש. זולה באירוח ימי מדבר ביישוב צוקים

 

ריח הפלפל וניחוח הלבנדר

רוצים לעשות עוד משהו? בבקשה: אזור הערבה מלא במוקדי פעילות ואטרקציות לבני כל הגילים. אפשר למצוא בקלות טיולי ג'יפים, ריינג'רים, אופניים, סוסים, חמורים וגמלים בנוף המדברי. אפשר לסייר בין השדות וללמוד  

איך הצליחו המתיישבים העקשנים כאן לפתח חקלאות משגשגת באחר האזורים הצחיחים ביותר בעולם (סיורים חקלאיים יש בקיבוץ אילות, בקטורה ועוד).

 

ב"מלא הטנא" בעין יהב, למשל, תוכלו לזלול סוכריות אדומות, הידועות יותר בשם עגבניות שרי ופלפלים קטנטנים ומתוקים, וגם לקחת הביתה סלסלות במחיר סמלי. הירקות גדלים בחממה אורגנית ללא ריסוסים, ודבורים מגינות עליהם מפני מזיקים (052-3666606).

 

מי שמעדיף ריחות בושם על ריח הפלפלים מוזמן לביתה של אילת זאבי-בלה ביישוב צוקים, לסדנא בה מכינים סבונים מחומרים טבעיים (052-2451490). בילוי מרגיע לא פחות תמצאו בארט-ספא בעין יהב, שם תוכלו להזמין עיסוי מפנק ושלל טיפולי יופי, ולהתרווח בג'קוזי עם כוס יין בבקתה מעוצבת (052-3666283).


מתוקות כמו סוכריות. עגבניות בחממה אורגנית במושב עין יהב


לאכול סלט בטעם אורגני. מלפפון ושאר ירקות בגן ירק מושב צופר

 

מי שמעדיף להמשיך ולהשתולל מוזמן להתגלגל בדיונות של סמר או חולות כסוי, או לחפש את המטמון בצוקים (052-8744598); מי שלא שבע מחיות יכול להגיע לפארק הצפרות באילת (08-6335319), לחי בר (08-6373057) לחוות האנטילופות (052-3666041) או לחוות התנינים "קרוקולוקו" (052-8991088). מי שרוצה לחוש קצת היסטוריה ימצא שפע של עתיקות בפארק תמנע (08-6316756), בתחנות על דרך הבשמים כמו מואה (1-800-225-007) או במיצד חצבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מותאם לאקלים המדברי. בית מבוץ בצוקים
צילום: רונן בודוני
חלבי וצמחוני. יוגורטים בקיבוץ לוטן
צילום: רונן בודוני
בואו לפגוש אותו מוקדם בבוקר. זנבן
צילום: רונן בודוני
מומלצים