שתף קטע נבחר

ייתכן שטקס הענקת פרס נובל לשלום יבוטל

חתן הפרס, פרופ' ליו שיאבו, כלוא בסין ועל בני משפחתו הוטלו מגבלות תנועה. שש מדינות הודיעו כי לא יגיעו לטקס, שנקבע ל-10 בדצמבר

ועדת פרס נובל הודיעה היום (ה') כי נשקלת אפשרות שלא לקיים את טקס הענקת פרס נובל לשלום, בהיעדר הזוכה, מתנגד המשטר הסיני ליו שיאבו ובני משפחתו. הפרס עומד על 1.4 מיליון דולר ועל פי חוקי הוועדה, על הזוכה עצמו או על אחד מבני משפחתו לקבל את הפרס. 

 

 "הזוכה ליו שיאבו כלוא בסין ובני משפחתו מנועים מלהגיע לטקס, כך שאין מי שיקבל את הפרס בשמו", אמר מנהל מכון פרס נובל, גייר לונדשטד. "משום שא יהיה מי שיקבל את הפרס, לא נציג אותו כלל. כמובן, שאם יהיו שינויים של הרגע האחרון ומישהו מבני משפחתו יגיע, נשמח לשנות את תוכניותינו".


 הפגנת תמיכה בפרופ' ליו שיאבו (צילום: AP)

 

לונדשטד אמר עוד כי "כמדי שנה שלחנו הזמנות לכל המדינות שלהן יש שגרירויות בנורבגיה, לקראת הטקס שיתקיים ב-10 בדצמבר. עד כה השיבו בחיוב 36 מדינות. 16 מדינות עדיין לא השיבו ושש מדינות השיבו בשלילה. המדינות שדחו את ההזמנה הן סין, רוסיה, קזחסטן, קובה, מרוקו ועיראק".

 

סין איימה "לנקוט בצעדים" נגד המדינות שישתתפו בטקס הענקת הפרס היוקרתי לליו שיאבו, המרצה 11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתירה נגד שלטונות המדינה. שגרירות סין באוסלו אף

 שיגרה מכתבים לנציגי כל השגרירויות הזרות באוסלו, והפצירה בהן להחרים את הטקס.  

 

חרף איומיה של סין, הודיעו מרבית מדינות אירופה, ובהן צרפת, גרמניה ובריטניה על השתתפותן בטקס. ארה"ב אף היא הודיעה כי תהיה נוכחת בטקס. המועד הסופי להחזרת התשובה פג לפני יומיים, אך מדינות רבות עודן מתלבטות והגישו בקשה לדחות את המועד למתן התשובה. 

 

סין תקפה בחריפות את ועדת פרס נובל לשלום שהעניקה את התואר היוקרתי למתנגד המשטר פרופ' לו שיאבו. משרד החוץ בבייג'ינג

 טען  כי ההחלטה מעודדת פשיעה ומהווה נדבך נוסף ב"מלחמה האידיאולוגית" של המערב נגד המשטר הקומוניסטי.

  

ליו, מרצה לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג, נעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין. מאסרו עורר סערה עולמית, אך לבסוף הוא נדון ל-11 שנות מאסר בפועל בגין עבירות של חתירה תחת המשטר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' ליו שיאבו
צילום: רויטרס
סין זועמת
תצלום: AP
מומלצים