שתף קטע נבחר

חתן נובל לשלום 2010: מתנגד משטר סיני כלוא

ליו שיאבו, פעיל זכויות אדם שמרצה 11 שנות מאסר בגין פעילותו וקריאתו לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין, זכה בפרס היוקרתי. בבייג'ינג איימו כי המהלך יפגע ביחסים עם נורבגיה

הסינים לא יאהבו את זה: פעיל זכויות האדם הסיני ליו שיאבו הוא חתן פרס נובל לשלום לשנת 2010 - כך הודיעו הבוקר (ו') חברי ועדת הפרס באוסלו שבנורבגיה. הוא האדם הסיני הראשון שזוכה בפרס היוקרתי - וספק אם החדשות הגיעו אליו, בעודו בכלא הסיני.

 

ליו, מתנגד למשטר הקומוניסטי בארצו, נידון השנה ל-11 שנות מאסר לאחר שהורשע בחתרנות. הוא פרופסור לשעבר באוניברסיטת בייג'ינג ונעצר לפני כחצי שנה בשל חלקו בחיבור מסמך שעליו חתמו 300 בני אדם, בהם אינטלקטואלים סינים בכירים, שקרא לליברליזציה של המערכת הפוליטית בסין.


יו"ר הוועדה, תורביורן יאגלאנד, בהכרזה על הזכייה (צילום: AFP) 

 

מאסרו עורר סערה עולמית, אולם זו אינה הפעם הראשונה בה הוא נשלח אל מאחורי הסורגים בשל דעותיו: בעבר ריצה 20 חודשים בכלא על חלקו בהפגנות הסטודנטים בכיכר טיאננמן ב-1989. עם ההכרזה על זכייתו, הסבירו חברי ועדת הפרס כי החליטו לבחור בליו בשל "מאבקו הלא-אלים והעיקש למען קידום זכויות האדם הבסיסיות בסין. אנו סבורים כי קיים קשר הדוק בין נושא זכויות האדם לבין השלום".

 

בהודעתם מתחו חברי הוועדה ביקורת נוקבת על השלטונות בבייג'ינג. "סין מפרה הסכמים בינלאומיים שעליהם היא חתומה ואף את חוקתה שלה, שקובעת כי 'אזרחי המדינה ייהנו מחופש דיבור, עיתונות, התאספות, התאגדות והפגנות', אך בפועל - הם זוכים רק למקצת מכל אותן זכויות".

 

על ליו וחבריו אמרו חברי הוועדה כי "במאבק על קידום זכויות האדם בכל העולם לוקחים חלק גם סינים רבים, הן בארצם אך גם מחוצה לה. הם נענשים ביד ברזל, וכך גם ליו - שהפך לסמל החשוב ביותר של המאבק לזכויות האדם בסין".


כרזה של ליו בהונג-קונג. הוא עצמו - מאחורי הסורגים (צילום: AFP)

 

הבחירה במועמד הסיני עוררה זעם רב בשלטונות בבייג'ינג, שהזהירו כמה פעמים כי בחירה בליו תוביל לפגיעה ביחסים שבין נורבגיה, האחראית על הענקת הפרס, לבין סין. בביקורו האחרון באוסלו בקיץ האחרון, הזהיר סגן שר החוץ הסיני את ראש מכון נובל כי הענקת הפרס למתנגד המשטר "תסב נזק לקשרים בין שתי המדינות, המקיימות יחסי סחר הדדיים".

 

דוברת משרד החוץ הסיני אמרה בחודש שעבר כי פועלו של ליו, שזיכה אותו בפרס היוקרתי, הוא "ניגוד מוחלט למטרות פרס הנובל". ביקורת דומה על החלטות ועדת הפרס מכיוון בייג'ינג נשמעו גם ב-1989, אז הוחלט להעניק פרס נובלח לשלום למנהיג הרוחני הגולה של טיבט, הדלאי למה.

 

ליו גבר על המועמדים האחרים לזכות בתואר, ובהם קנצלר גרמניה לשעבר, הלמוט קוהל, שאיחד את ארצו לאחר נפילת חומת ברלין, האיחוד האירופי, פעילת זכויות האדם האפגנית סימה סמאר, ופעילת זכויות האדם הרוסיה, סבטלנה גנושינקה.

 

אשתקד זכה בפרס היוקרתי במפיתע נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה. מאז הקמת המפעל ועד היום גרפו את הפרס רק 12 נשים מתוך 97 זוכים, האחרונה שבהן ב-2004.

 

השבוע הוכתרו הזוכים הנוספים

במהלך השבוע הוענקו פרסי נובל בתחומים אחרים. הסופר הפרואני מריו ורגס יוסה הוכתר כחתן פרס נובל לספרות לשנת 2010. ליוסה יוענק במסגרת הזכייה בפרס היוקרתי ביותר בעולם הספרות, סכום של 1.37 מיליון דולר. "יוסה מקבל את הפרס בזכות כתיבתו על מיפוי מבני הכוח ויכולת תיאוריו את המאבק האינדיבידואלי של האדם, את התנגדותו ואת תבוסתו", נימקה ועדת הפרס בשטוקהולם.

 

פרס נובל לכימיה ניתן השבוע לחוקר האמריקני ריצ'רד הק ולחוקרים היפנים אקירה סוזוקי והיי-איצ'י נגישי, על תגובות צימוד בכימיה אורגנית בקטליזה של היסוד פלדיום. מדובר בתגלית המשמשת לפיתוח תרופות חדשות, חומרים מתקדמים לחקלאות ורכיבים לתעשייה האלקטרונית.

 

בתחום הפיסיקה, זכו לפרס נובל הפיסיקאים הרוסים אנדרה גיים וקונסטנטין נובוסלוב מאוניברסיטת מנצ'סטר על גילוי הגְרָפֵן (graphene) - שכבת פחמן בעובי של אטום אחד בלבד. גְרָפֵן, צורה מבודדת חדשה של פחמן, הוא מקור עשיר לפיסיקת יסוד חדשנית וליישומים מעשיים.

 

הפיזיולוג הבריטי רוברט אדוארדס זכה לפרס נובל לרפואה, בזכות פיתוח הפריית המבחנה והמהפכה שהביא הדבר לעולם.  כבר בשנות ה-50, פיתח אדוארדס את החזון שהפרייה חוץ גופית עשויה להוות טיפול יעיל לאי-פוריות. מדענים אחרים הוכיחו כי ביציות מארנבות יכולות להיות מופרות במבחנות בהוספת זרע - ולהוליד צאצאים. אדוארדס ועמיתו פטריק סטפטו ביקשו לגלות אם ניתן להפרות גם ביציות אדם, ועבדו לקראת המטרה במשך יותר מעשור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליו. הסיני הראשון שזוכה בפרס
צילום: AFP
מומלצים