שתף קטע נבחר

לא מבינים אתכם? כך תטפלו ב"דיבור חטוף"

פעם טענו שהם גאונים, המנסים להדביק את קצב החשיבה המהיר באמצעות הדיבור. היום ברור שמדובר בסוג של גימגום הנקרא "דיבור חטוף", המעכב את יכולתם להעביר מסרים בצורה ברורה. קלינאית תקשורת מסבירה כיצד לטפל בתופעה

כבר שנים שתמיר בן ה-26, מורגל בשאלה החוזרת "מה?" לאחר כל משפט שיוצא מפיו. הוא תמיד הניח כי הבעיה היא אצל אחרים, שאינם שומעים היטב, ולכן נאלץ לחזור על אותם משפטים מספר פעמים. עד לרגע בו החל לעסוק בהדרכות. מידי הרצאה נאלץ תמיר לחזור שוב ושוב על החומר אותו העביר לקהל שומעיו, קורס אחר קורס, עד שהבין: משהו כאן לא בסדר.

 

"התחלתי להקליט את עצמי ושמתי לב שאני בולע הברות שלמות", הוא משחזר. "בנוסף לכך גיליתי שאני מדבר בקצב של אוטוסטרדה. חלקים מסויימים בדיבור שלי היו כל כך לא מובנים שפשוט התביישתי. כל כך הרבה קורסים הדרכתי, כל כך הרבה פעמים היו עוצרים אותי, ופשוט לא הבחנתי בכך".

 

תמיר פנה אל רופא המשפחה שלו, שהפנה לאבחון אצל קלינאית תקשורת. זו איבחנה מיד כי מדובר ב"גימגום מהיר", הנקרא בשפה הרפואית דיבור חטוף (Cluttering). לאחר מספר חודשים של אימונים בקליניקה ובבית, רכש תמיר הרגלי שפה חדשים לחלוטין, והצליח להיפטר מההפרעה.

 

"קושי שפתי ברור"

אך תמיר לא לבד. על פי ההערכות לוקים בגימגום "הדיבור החטוף" אלפי ישראלים, כאשר פעם הייתה מקובלת האימרה שאלו המדברים בקצב מהיר הם בעלי מנת משכל גבוהה במיוחד, המדברים מהר כדי לעמוד בקצב החשיבה המהיר שלהם. היום ברור שמדובר בליקוי שפתי אמיתי, המטריד לא רק את הסובבים, שאינם מצליחים להבין את המגמגם בדיבור חטוף, אלא גם את המגמגם עצמו, המתקשה להביע את עצמו בצורה נהירה.

 

"בעבר זו הייתה רק בעיית קצב", מסבירה קלינאית התקשורת אנה בן-ארויה, מנהלת המכון לשיקום הדיבור הקול והבליעה בבית החולים בילינסון. "דובר על קצב הדיבור הגבוה. אולם בשנים האחרונות התברר כי מדובר בבעיה שכוללת גם אלמנטים נוספים בשפה ובדיבור, כמו חזרה וקטיעת מילים והברות, וגם העלמה של חלקים במילה או במשפט".

 

לדברי בן-ארויה, הלוקים בדיבור חטוף מתקשים פעמים רבות בארגון ותכנון מסר מילולי. "זהו קושי שפתי ברור, הגורם להם לדבר מהר, לחזור על מילים או להיתקע, כשפעמים רבות מתלווה לתופעה גם בעיה בריכוז".

 

המגמגם: לא תמיד מודע לבעיה

להבדיל ממצב של גימגום רגיל, בו המגמגם מודע לבעייתו, במרבית המקרים אלו הסובלים מדיבור חטוף כלל אינם מודעים לבעיה, והסביבה היא זו שמוטרדת מחוסר היכולת להבין אותם. "במרבית המקרים אלה ההורים שמביאים את הילד לאבחון, והילד עצמו חסר מוטיבציה לטיפול, כיוון שהוא לא מבין מה לא בסדר איתו. זה קורה גם בגילאים מאוחרים יותר, כשאלה עם דיבור חטוף לא מבינים עד כמה הם מדברים מהר ואינם מובנים", מסבירה בן-ארויה.

 

אבחון הגמגום מסוג "דיבור חטוף" מתבצע אצל קלינאית תקשורת. את ההפניה אליה מקבלים באמצעות רופא הילדים או רופא המשפחה, והוא נמצא בסל הבריאות לו זכאים כל המבוטחים. קלינאית התקשורת מבצעת בדיקה מוטורית של הפה, בדיקת יכולת שפתית, יכולת ביטוי, העברת מסרים והיגוי. דרך כלים אלו מבוצעת האבחנה ומתקבלת ההחלטה על דרך הטיפול.

 

"אם הבעיה היא הדיבור המהיר בלבד אנחנו מתחילים בסדרת תרגילים ארוכה של הורדת הקצב" אומרת בן-ארויה. "זה לא תהליך פשוט, והוא אורך כמה חודשים של תרגול בקליניקה ובבית. כשהבעיה היא העלמת הברות ממילים, מדובר בתרגול נוסף בו אנו שמים דגש על ההגייה הנכונה של המילים, על דרך הביטוי שלהן, על חיתוך הדיבור הנכון בדיקציה נכונה ועל חיזוק ההגייה".


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סידי בנק
דיבור חטוף. בולעים הברות שלמות
צילום: סידי בנק
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים